Sjiamuslimsk opprør sprer seg i Irak

Tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr reiser seg mot den amerikanske okkupasjonsmakten i flere av Itraks byer. Minst 50 mennesker er drept det siste døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende sjiamuslimer samlet seg imorges i Sadr-byen utenfor Bagdad i protest etter sammenstøtene med amerikanske soldater søndag.

To amerikanske Apache-helikoptre ble satt inn for å spre demonstrantene som kom i kamp med amerikanske soldater. Ett amerikansk kjøretøy sto i flammer og et annet måtte evakueres.

Minst 28 irakere ble drept og 75 såret i kampene som oppsto mellom amerikanske soldater og sjiamuslimsk milits i Sadr-byen søndag, opplyser en ansatt ved et sykehus i byen til det franske nyhetsbyrået AFP. Minst 22 ble også drept i Najaf og fire i Amara.

Sju amerikanske soldater ble drept i sammenstøtene i Bagdad. Ifølge amerikanske kilder benyttet sjiamilitsen automatvåpen og rakettdrevne granater under angrepet, som ble slått tilbake av soldater fra okkupasjonsstyrken.

Kriminell

De radikale sjiamuslimenes forhold til okkupasjonsmakten har tilspisset seg kraftig den siste tiden.

Mandag beskrev lederen av Iraks USA-innsatte siviladministrasjon, Paul Bremer, sjialeder Moqtada al-Sadr som en kriminell som truer Iraks sikkerhet.

- Vi har en vanskelig sikkerhetssituasjon. Vi har en gruppe under Moqtada al-Sadr som prinsipielt har plassert seg på siden av legitime myndigheter, koalisjonen og irakiske tjenestemenn, sa Bremer.

En av årsakene til sjiamuslimenes raseri er at okkupasjonsmakten nylig stengte Moqtada al-Sadrs avis al-Hawza og pågrep en av hans nærmeste medarbeidere, sjeik Mustafa al-Yacoubi.

Okkupasjon i Basra

I Basra i Sør-Irak inntok radikale sjiamuslimer mandag guvernørbygningen i byen. En korrespondent for nyhetsbyrået AFP så medlemmer av Sadrs såkalte Mehdi-hær som gikk inn i bygningen ved daggry, og heiste et grønt flagg på taket.

Senere bekreftet det britiske forsvarsdepartementet at bygningen var inntatt.

- Noen medlemmer i den sjiamuslimske Sadr-gruppa gikk inn i bygningen og okkuperte den fredelig i løpet av natten, sa en talsmann for departementet. Han sa videre at det pågår forhandlinger mellom gruppa og irakiske tjenestemenn. De britiske soldatene i okkupasjonsstyrken har sitt hovedkvarter i Basra.

Kamper i Falluja

Samtidig var den amerikanskledede okkupasjonsstyrken i konflikt med sunnimuslimene i Falluja-området.

Soldater stengte i dag hovedveiene fra den irakiske hovedstaden Bagdad til Jordan på grunn av en pågående militæraksjon.

Militæraksjonen er rettet mot irakiske motstandsgrupper i området rundt byene Falluja og Ramadi.

I Falluja skal flere mennesker ha blitt drept og mange såret i flere sammenstøt med amerikanske styrker rundt byen tidlig mandag morgen, hevder innbyggere i byen.

Ifølge en journalist fra nyhetsbyrået AFP sperret soldatene av alle veiene som fører inn til byen og stengte dermed innbyggerne inne.

Falluja, en av de viktigste byene for sunnimuslimene i Irak, har vært et sentrum for den sunnimuslimske motstanden mot den amerikanske okkupasjonsmakten. Det var her fire sivile amerikanere ble drept og likene maltraktert i forrige uke.

Bildene fra likskjendingen sendte sjokkbølger over hele verden, og USA har lovet hevn etter drapene.

Omfattende uro

Søndag ble det meldt om omfattende sjiamuslimsk uro i en rekke irakiske byer. I sjiamuslimenes hellige by Najaf ble minst 22 mennesker drept og over 200 såret, blant dem to soldater fra okkupasjonsstyrken - én amerikansk og en fra El Salvador.

I Amara i det sørlige Irak ble fire mennesker drept og åtte såret i kamp med britiske soldater, og i Nassiriya ble en italiensk soldat lettere såret.

I Mosul i Nord-Irak ble en amerikansk soldat drept og en annen såret da en bombe eksploderte ved en militærkolonne. Bomben var plassert på hovedveien i byen, som ligger 390 kilometer nord for Bagdad.

Blodig uke

Helgens sjiaopprør i Irak markerte slutten på en særdeles blodig uke for amerikanerne i Irak.

Onsdag ble fem amerikanske soldater drept av en veibombe vest for Bagdad, og bare noen timer senere ble fire sivile amerikanere som arbeidet for okkupantmakten drept i Falluja.

Fjernsynsbildene av jublende sunnimuslimer som mishandlet de fire likene på det groveste i Fallujas gater sjokkerte hele verden, ikke minst amerikanske seere.

USA har siden invasjonen for ett år siden mistet 610 soldater i Irak, hvorav over 400 i kamp. Britene har mistet 58 mens de øvrige landene som deltar i okkupasjonsstyrken, har mistet 43.