Sjiamuslimsk opprør sprer seg i Irak

Tilhengere av den radikale sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr reiser seg mot den amerikanske okkupasjonsmakten i flere av Itraks byer. Minst 50 mennesker er drept det siste døgnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rasende sjiamuslimer samlet seg imorges i Sadr-byen utenfor Bagdad i protest etter sammenstøtene med amerikanske soldater søndag.

To amerikanske Apache-helikoptre ble satt inn for å spre demonstrantene som kom i kamp med amerikanske soldater. Ett amerikansk kjøretøy sto i flammer og et annet måtte evakueres.

Minst 28 irakere ble drept og 75 såret i kampene som oppsto mellom amerikanske soldater og sjiamuslimsk milits i Sadr-byen søndag, opplyser en ansatt ved et sykehus i byen til det franske nyhetsbyrået AFP. Minst 22 ble også drept i Najaf og fire i Amara.

Sju amerikanske soldater ble drept i sammenstøtene i Bagdad. Ifølge amerikanske kilder benyttet sjiamilitsen automatvåpen og rakettdrevne granater under angrepet, som ble slått tilbake av soldater fra okkupasjonsstyrken.

Kriminell

De radikale sjiamuslimenes forhold til okkupasjonsmakten har tilspisset seg kraftig den siste tiden.

Mandag beskrev lederen av Iraks USA-innsatte siviladministrasjon, Paul Bremer, sjialeder Moqtada al-Sadr som en kriminell som truer Iraks sikkerhet.

- Vi har en vanskelig sikkerhetssituasjon. Vi har en gruppe under Moqtada al-Sadr som prinsipielt har plassert seg på siden av legitime myndigheter, koalisjonen og irakiske tjenestemenn, sa Bremer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.