MOT FRED: Jemenittiske soldater i kamp mot sjiaopprørere. Opprørerne ba lørdag om våpenhvile. Foto: AFP/SCANPIX
MOT FRED: Jemenittiske soldater i kamp mot sjiaopprørere. Opprørerne ba lørdag om våpenhvile. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Sjiaopprørere aksepterer våpenhvile i Jemen

Aksepterer en våpenhvile på regjeringens vilkår, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Lederen for de sjiamuslimske opprørerne i Jemen sier at gruppen aksepterer en våpenhvile på regjeringens vilkår, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

I et lydklipp forteller Abdul Malik al-Houthi at opprørsgruppen, også kjent som Houthiene, ønsker en våpenhvile på de vilkårene Sana-regjeringen tidligere har fastsatt.

- For å hindre at sivilbefolkningen blir utryddet, kunngjør jeg med dette at vi godtar regjeringens fem betingelser om aggresjonen mot oss blir stanset. Nå ligger ballen hos regjeringen, sier al-Houthi.

Blant Sana-regjeringens krav er at opprørerne må fjerne alle kontrollposter, trekke tilbake styrkene sine og gjøre rede for hva som har skjedd med kidnappede utlendinger.

Houthiene må også levere tilbake alt militært utstyr de har erobret i kamp og holde seg unna politikk.

Regjeringen har foreløpig ikke svart på Houthienes utspill.

Opprørsgruppen, som tilhører den sjiamuslimske Zaidi-sekten, har sporadisk kjempet mot regjeringen siden 2004. Det brøt imidlertid ut åpne kamper i august i fjor da regjeringsstyrkene satte i gang offensiven Operasjon brent jord for å knuse Houthiene. Rundt 250.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge ferske tall fra FN.

Kampene har pågått i Sada-provinsen nord i Jemen mot grensen til Saudi-Arabia. Også saudiarabiske styrker har vært innblandet i kamper mot Houthiene.

(NTB)