Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjiatopp drept i bombeangrep

Sjiatoppen ayatolla al-Hakim er blant de omkomne etter eksplosjonen som rammet Najaf i Irak. Over 200 ble skadet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Sky News har tallene over antall omkomne og skadde etter eksplosjonen steget til henholdsvis 82 og over 200. Også BBC melder om at tallene har steget, og opererer med 80 drepte og over 100 skadde.

Eksplosjonen fant sted under det faste fredagsbønnemøtet i den hellige byen Najaf, 17 mil sør for Bagdad, like før klokka 14 fredag.

Najaf er en av de helligste byene til sjiahmuslimene i Irak.

Bekreftes omkommet

Iraks mest kjente sjiamuslimske leder ayatolla al-Hakim var blant de drepte, hevder sjiagruppen SCIRI. Hans nærmeste familie bekrefter meldingen om at al-Hakim er drept.

- Jeg ringte familien i Najaf. De bekrefter at han er død, sier Murthada Saeed al-Hakim, nevøen til al-Hakim, til nyhetsbyrået AP.

- Han møtte martyrdøden sammen med sine livvakter, sier fetteren til al-Hakim Mohsen al-Hakim gråtende til AFP.

Hakim og hans følge skal ha vært på vei vekk fra moskeen og på vei mot en ventede bil da to biler ved siden av dem eksploderte. Det er ikke kjent om sjiamuslimlederens bil var blant de to som eksploderte, melder CNN.

Hakim levde i eksil i Iran i over 20 år, men vendte tilbake til Irak etter at Hussein-regimet gikk til grunne i mai.

Panikk

Eksplosjonen skjedde under bønn like ved den hellige Alis gravkammer, ett av de viktigste samlingspunktene for verdens sjiamuslimer.

Det oppsto panikk i minuttene etter eksplosjonen.

Flere mennesker ble begravd av skrot og vrakrester, og butikker ble totalskadd av den kraftige eksplosjonen.

Øyevitner beskriver overfor BBC det grufulle synet av døde kropper på bakken og blodige skadede som vandret paniske omkring.

Spekulasjoner

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet, og spekulasjonene er i gang.

BBC-korrespondenter melder om at det har vært tautrekking om makta innad i gruppa Hawza, en Shia-religiøs gruppe med base i Najaf.

En talsmann for SCIRI i London, Hamid al-Bayati, sier til BBC at tilhengere av eks-diktator Saddam Hussein kan stå bak angrepet. Han forteller at han under et besøk i Bagdad i mai og juni ba de amerikanske okkupasjonsstyrkene om høynet beskyttelse av hellige steder og ledende geistlige.

- De allierte gjorde ikke noe med det. Jeg klandrer dem for dette, sier al-Bayati.

En talsmann fra det amerikanske forsvaret sier til BBC at ingen fra koalisjonsstyrken var i området da eksplosjonen fant sted.

UNDER BØNNEN: Det var under den faste fredagsbønnen i byen Najaf at bilbomba eksploderte og tok livet av minst 80 mennesker, deriblant sjiamuslimsk-leder ayatolla al-Hakim. Foto: AFP/SCANPIX
UTBRENT: De to bilene bombene var plassert i, ble totaltskadd i eksplosjonen. Foto: AFP/SCANPIX
DREPT: Iraks mest kjente sjiamuslimske leder ayatolla al-Hakim omkom ifølge rapportene i en kraftig bilbombeeksplosjon i Irak i dag. Foto: AFP/SCANPIX