Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjikanert i flere år

World Islamic Missions talsmann Abid Q. Raja har blitt sjikanert siden moskeene fikk lov til å kalle muslimer til bønn. Nå arrangerer han demonstrasjon i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I morgen arrangerer Islamsk Råd Norge og World Islamic Mission en demonstrasjon som tar avstand fra kvinneundertrykking og tvangsekteskap, samtidig som den er mot trakassering og stigmatisering av muslimene i Norge. Talsmann for World Islamic Mission, Abid Q. Raja har selv blitt sjikanert etter at han ble en offentlig kjent person.

- Jeg vil ikke kalle det trusler, men sjikane er det utvilsomt. Jeg har fått brev med ren sjikane. Noen skriver at dere innvandrere klarer ikke innordne dere det norske samfunnet, dere klarer ikke integrere dere. Brevene er selvfølgelig anonyme, og mange skriver til og med at de ikke tør å skrive hvem de er fordi de er redd for å bli drept. Hva er det for noe tøv? Jeg har fått tegninger fra kristne sekter av Jesus på korset, med spørsmål om jeg ikke skal konvertere. På en annen anonym tegning var det en kniv stukket inn i magen på en person, med blødpøl. Jeg velger å ikke se på det som en drapstrussel.

Raja mener stigmatiseringen av muslimer er blitt stor etter mediedebattene, og noen mennesker opparbeider stor aggressivitet mot muslimene i Norge.

- TV2 og Dagbladet er de verste. Dere trekker bare fram det negative. Det er aldri noe positivt. Dere tar en negativ ting og blåser det opp. Derfor arrangerer vi en demonstrasjon mot stigmatiseringa av muslimer på lørdag.

Massedemonstrasjon

Raja forventer rundt 5000 demonstranter, og alle muslimer i Norge er mobilisert. Det er også Humanetisk Forbund, Amnesty International, og mange andre organisasjoner.

Human-Etisk Forbund har ikke mottatt noen formell invitasjon om å støtte demonstrasjonen, men generalsekretær Lars Gule sier organisasjonen ikke har noe problem med å støtte innholdet i den. Men Gule er usikker på om han selv vil delta i demonstrasjonen.

- Personlig hadde jeg tenkt til å gå i demonstrasjonen, men vi har ingen mulighet til å oppfordre våre medlemmer til å stille på så kort varsel. Jeg synes det er fint om noen av oss stiller. Vi mener parolene er helt riktige, og vi støtter hensikten med demonstrasjonen, sier Gule til Dagbladet.no.

Gule mener det er bra at Islamsk Råd nå har blitt tvunget på banen og han er glad for at polariseringen av det norsk-islamske miljøet fører til en diskusjonen innad i miljøet.

- Vi håper det blir en massedemonstrasjon. Vi vil si en gang for alle og for siste gang at vi er mot tvangsekteskap, vold, mishandling og undertrykking av kvinner og unge. Vi ser på problemene på lik linje med at en norsk mann denger samboeren sin. Det er kriminelt, og vi tar avstand fra det. Det er det samme med tvangsekteskap og omskjæring. Det er kriminelt og vi tar avstand fra det. Vi er lei trakasseringa, og vi mener nok er nok. Nå tar vi ikke mer, sier Raja til Dagbladet.no.

- Det at disse jentene (Kadra og Shabana, red.anm.) blir sjikanert på gata er jo ikke noe nytt. Jeg synes selvfølgelig synd på de jentene som har opplevd noe fælt i livet, og jeg vet at de blir trakassert på gata. Jeg opplever det hver dag jeg også, og for eksempel blir kvinner som jeg kjenner stirret på på T-banen som om det skulle ha skjedd dem noe fælt. Folk spør dem om hvordan de har det hjemme og om de skal bli tvangsgiftet snart. Men dette gjøres det ikke noen sak ut av i motsetning til det andre. Det er der media svikter.

Greit med debatt

Raja mener det er bra å ha debatter som fremmer ytringsfrihet og bringer oss fremover, men ikke denne typen debatter som vi har hatt i det siste.

Han er lei av at ansvaret for integreringa kastes tilbake til innvandrerne. Han mener for eksempel at det ikke er mulig for en innvandrer å bosette seg utenfor de områdene som allerede har mange innvandrere.

- Vi slipper ikke inn på leiemarkedet utenfor disse områdene. Folk leier ikke ut til innvandrere. Det kan jo lukte hvitløk av leiligheten. Hvis nordmenn ikke klarer å ha et flerkulturelt samfunn og ikke tåler oss, så kan man jo like gjerne sette alle rettsprinsippene til side, og kaste alle mørke utlendinger ut av landet, sier Raja.

Demonstrasjonstoget går fra Grønlands Torg i Oslo klokka 14 i morgen.

Les også «Imamene tause».

DEMONSTRASJON: Abid Q. Raja er lei hetsen mot innvandrere.
Hele Norges coronakart