Sjimpansen ble matet med biff, hummer, iskrem, vin og Xanax

Mandag rev han av et ansikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den amerikanske kvinnen Charla Nash (55) kjemper fortsatt for livet, etter at hun ble angrepet og lemlestet av den 90 kilo tunge kjendissjimpansen Travis.

Dyret, ble skutt etter det groteske angrepet som varte hele 12 minutter, levde et mildt sagt uvanlig sjimpanseliv, skriver amerikanske medier i dag.

Travis bodde hjemme hos enken Sandra Herold. Ifølge Herolds venn Don Mecca matet hun sjimpansen med biff, hummer, iskrem og italiensk mat, melder nyhetsbyrået AP.

Sjimpansen var regnet som en kjendis i lokalmiljøet, og var blant annet med i en Cola-reklame.

Drakk vin, brukte pc
Ifølge AP kunne Travis pusse tennene, logge seg på en datamaskin og titte på bilder, svitsje med fjernkontrollen, bruke toalettet og kle på seg selv.  Han pleide å spise ved bordet og drakk vin.

- Han ble oppdratt nesten som et barn. Han pleide å sitte på å bilen hver dag og han åpnet bildøra selv. Han var et unikt dyr, sier Richard Conklin i politiet i Stamford.

Samtidig hadde Travis sine plager, og han var syk med Borrelia etter et flåttbitt.

Herold skal ha pleid å gi Travis det angstdempende medikamentet Xanax. Før Travis angrep eierens venninne skal den ifølge politiet ha fått Xanax i teen.

- Xanax kan ha gjort ham verre, sier Emil Coccaro, psykolog ved University of Chicago Medical Center, til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset opplyser ifølge New York Post at de groteske skadene primaten påførte Nash «vil forandre livet hennes» - dersom hun overlever.

- Skyt ham!
I den dramatiske nødsamtalen til 911, som nå er frigitt av myndighetene, hører man Travis' gryntelyder i bakgrunnen, mens eieren Herold skriker at den medisinerte sjimpansen «rev ansiktet av» vennen.

- Hva gjør apen? Fortell meg hva apen gjør, spør 911-sentralen.

- Han rev av ansiktet! Han forsøker å angripe meg!, roper Herold, og i kommer med innstendige bønner av frykt for sitt eget og Charla Nashs liv.

- Vær så snill skynd dere! Hør på meg! Dere må skyte ham! Vær så snill! Vær så snill!, roper den desperate kvinnen, og bønnfaller politiet av frykt for svigerinnens og eget liv.

- Sjimpansen drepte vennen min. Dere må sende politi med en pistol. Med en pistol! Han rev henne i stykker!, gråter hun.

- Hun har ikke noe ansikt
Når politiet ankommer åstedet for kjæledyrdrapet sender en av politimennene følgende grusomme beskjed tilbake til sentralen:

- En person er nede. Det ser ikke bra ut. Vi må få henne ut herfra. Hun har ikke noe ansikt.

- Det var et veldig brutalt angrep. Hendene hennes var lemlestet, sier politikaptein Richand Conklin til New York Post, og opplyser at angrepet så ut til å være uprovosert.

-Det var ingen provokasjon som vi veit av. En ting vi ser på er at sjimpansen skal ha lidd av Borrelia. Så kanskje medikamentene gjorde noe med ham. Vi vet virkelig ikke.

Gnagde genitalier
Lemlestingen av Nash er bare én i rekken av eksempler på sjimpanser som går til uprovoserte og potensielt dødelige angrep på mennesker.

Amerikanske St. James Davis ble i 2005 bitt til det ugjenkjennelige av to løpske sjimpanser, som rømte fra fangenskap i «dyrefristedet» Animal Haven Ranch.

Dyrene tygde av mesteparten av Davis' ansikt, rev av en fot og gnagde på genitaliene, meldte MSNBC det året.

Myndighetene den gang uttalte at det forelå over 90 rapporterte tillfeller av primatangrep siden 1990, og eksperter advarte mot nærkontakt med de ville dyrene.

- Mannlige sjimpanser er svært territoriale. De kan være like voldelige som mennesker, sa primatprofessor Craig Stanford ved University of Southern California.