Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjimpansen Julius fyller 40 år

Den berømte sjimpansen Julius' 40-årsdag ble feiret med gaver og frukt i Kristiansand Dyrepark.

40 ÅR: Sjimpansen Julius under feiringen i dyreparken i Kristiansand andre juledag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
40 ÅR: Sjimpansen Julius under feiringen i dyreparken i Kristiansand andre juledag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Han er ikke sånn som oss, som gleder seg til bursdagen i mange dager, men han merker at det er noe spesielt i dag, sa dyrepasser Hildegunn Johannessen rett før den offisielle feiringen begynte torsdag formiddag.

Julius og resten av sjimpanseflokken fikk både gaver og frukt.

- Han har jo feiret bursdagen sin i 40 år nå, så han kjenner litt til dette med bursdagsfeiring, sa Johannessen.

JULIUS - fra bleiebarn til alfahann. Vis mer

Avvist av moren

Julius ble født andre juledag i 1979.

Moren avviste Julius noen uker etter fødselen, og han bodde derfor i en lang periode hjemme hos Dyreparkens lege Billy Glad, Dyreparkens direktør Edvard Moseid og hos dyrepasseren Grete Svendsen.

I voksen alder slet Julius med å finne sin plass blant resten av sjimpansene, og han bodde mange år i det som ble kjent som Juliusgrotten.

Leder flokken

Først i 2006, da den daværende lederen for sjimpanseflokken døde, ble Julius igjen integrert i flokken. Da hadde han bodd i Juliusgrotten i ni år.

Julius ble akseptert som flokkens leder, noe han fortsatt er i dag.

Flokken består av ni sjimpanser.

DRIKKEFLASKE: Sjimpansen Julius holdt på å bøte med livet etter at han drakk fra en flaske som ble kastet inn i "Apeburet" i Kristiansand Dyrepark. Vis mer

Rikskjendis

Julius ble kjent over hele landet da NRK Barne-TV laget en serie om ham på begynnelsen av 1980-tallet. Terje Formoes sang «Her kommer Julius» ble på samme tid en kjempehit.

I 1989 ble Julius av Fædrelandsvennen kåret til tiårets sørlending.

Julius er en vestafrikansk sjimpanse, en underart av sjimpanse.

Det er kun mellom 25 000 og 55 000 vestafrikanske sjimpanser igjen i hele verden, ifølge Dyreparken.