Sverige

Sjimpanser på rømmen skutt: - Et blodbad

Fire av sjimpansene som rømte fra en dyrepark utenfor Gävle i Nord-Sverige, er skutt, melder lokale medier. Den siste kom tilbake på egen hånd. Nå får dyreparken hard kritikk for håndteringen.

SE NÅ: Flere sjimpanser rømte onsdag fra Furuviksparken i Gävle i Sverige, tre av de skal være skutt... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved 12-tida onsdag rømte flere sjimpanser fra Furuviksparken dyrehage i Gävle i Sverige. Det ble raskt iverksatt søk etter sjimpansene med både skyttere og droner.

Fordi dyreparken ikke hadde nok bedøvelsesmiddel til å bedøve de rømte sjimpansene, ble fire sjimpanser skutt og drept i løpet av kort tid.

Den femte sjimpansen på rømmen, kom tilbake på egenhånd.

- Vi har veterinærer på stedet, men dessverre er det ikke nok bedøvelsesmiddel til alle sjimpansene. Den eneste utveien er derfor å skyte dem, for det viktigste er akkurat nå er at ingen mennesker kommer til skade, sier informasjonssjef Annika Troselius i Parks and Resorts, som eier Furuviksparken, til Expressen.

Slakter dyreparken

Dyreparken har lagt seg flate, tatt ansvar for hendelsen og beklaget.

- Hele situasjon er tragisk på alle mulige måter. Dette skal ikke kunne skje. Vi må ta ansvaret fullt ut og granske dette, sier Troselius.

Gunilla Brodrej, ungredaktør og kulturkritiker i Expressen, retter sterk kritikk mot dyreparken. I en kommentar skriver hun at dyreparken har skapt «et virkelig blodbad», og foreslår at de heller skal begynne å satse på kaniner og kuer.

- Har man ville dyr, er det mye man må ta hensyn til. Også at det aller verste kan skje. Og slik jeg har forstått, har man ikke hatt tilstrekkelig med bedøvelsesmiddel, slik at man blir tvunget til å skyte ihjel tre sjimpanser. Det er sjokkerende, må jeg si, sier Brodej i et videointervju.

Hun er enig i at man må sette menneskenes sikkerhet først, men sier samtidig:

- Driver man en dyrepark må man være profesjonelle, og i dette tilfellet synes jeg ikke det virker som om de har vært det.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

Åpner granskning

Det er ikke klart hvordan sjimpansene klarte å komme seg ut. Nå vil dyreparken granske saken.

I tillegg til en full gransking, lover også Troselius at de vil gjøre alt som trengs for å unngå en lignende hendelse i fremtiden.

Furuviksparken er stengt for sesongen, men det var gjester på hotellet som hører til anlegget. De ansatte skal ha informert gjestene om hva som skjedde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer