<strong>GÅR PÅ DRAPSTOKT:</strong> Studien, som ble utført over en tiårsperiode i Uganda, sier sjimpansene angriper nabosjimpanser for å ta over territoriet. Området til en bestemt gruppe økte med hele 22 prosent etter en rekke drapstokt, sier forskerne. Sjimpansene på bildet lever imidlertid innen svært definerte områder på en zoo i Singapore. Foto: REUTERS/Timothy Chong/SCANPIX
GÅR PÅ DRAPSTOKT: Studien, som ble utført over en tiårsperiode i Uganda, sier sjimpansene angriper nabosjimpanser for å ta over territoriet. Området til en bestemt gruppe økte med hele 22 prosent etter en rekke drapstokt, sier forskerne. Sjimpansene på bildet lever imidlertid innen svært definerte områder på en zoo i Singapore. Foto: REUTERS/Timothy Chong/SCANPIX Vis mer

- Sjimpanser slakter hunner og unger for å stjele land

Danner drapsgjenger for å rane nabotomten, sier ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Sjimpanse- gjenger dreper naboer på brutalt og blodig vis med mål om å utvide eget territorium, konkluderer en langvarig studie utført blant sjimpanser i Uganda og publisert i tidsskriftet Current Biology.

Forskerne, som i en tiårsperiode fulgte et samfunn på rundt 150 sjimpanser i Ngogo-gruppen i nasjonalparken Kibale, bevitnet 18 dødelige angrep og fant bevis for ytterligere tre.

De krigsliknende handlingene fant sted mens dyrene var ute på rutinemessige grensepatruljer mot naboområdene, sier antropolog Dr. Sylvia Amsler ved universitetet i Arkansas. Hun fulgte 27 voksne og unge sjimpansehanner samt én voksen hunn.

Drepte nyfødte - De hadde vært på patrulje utenfor sitt eget territorium i over to timer, da de overrasket en liten gruppe hunndyr fra gruppen i nordvest, sier Amsler i en uttalelse.

- De voksne hannene gikk nesten umiddelbart til angrep på de ukjente hunnene. To av dem bar nyfødte, fortsetter Amsler.

En av de nyfødte ble raskt drept. Hannsjimpansene slåss forgjeves i 30 minutter for å få kontroll over det andre barnet.

<strong>GÅR ETTER NYFØDTE:</strong> Unge sjimpanser som fortsatt er avhengig av mor ble drept i nesten alle de observerte angrepene. Forskerne mener dette skyldes at de er lettere mål. Foto: AFP/SCANPIX
GÅR ETTER NYFØDTE: Unge sjimpanser som fortsatt er avhengig av mor ble drept i nesten alle de observerte angrepene. Forskerne mener dette skyldes at de er lettere mål. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

- Selv om de aldri lyktes i ta barnet fra moren, ble det åpenbart hardt skadd. Vi tror ikke det kan ha overlevd, sier Amsler.

Studien registrerer at nyfødte sjimpanser ble drept i de fleste observerte angrepene, trolig siden de er et enklere mål enn voksne, mener primatforsker og leder for studien, professor John Mitani, ved universitetet i Michigan.

Ekspanderte To tredjedeler av angrepene fant sted i samme område. Med mange av rivalene ute av veien, ekspanderte Ngogo-sjimpansene sitt eget territorium med 22 prosent da de rykket inn sommeren 2009.

- Da de flyttet inn i området, brukte de ikke lang tid på å innse at de hadde drept en rekke andre sjimpanser der, sier Mitani.

Det har lenge vært kjent at sjimpanser angriper naboer, men bevisene for at motivasjonen er utvidelse av reviret har hittil bare vært anekdotiske og ikke definitive, sier Mitani.

- Selv om noen tidligere observasjoner tilsynelatende har støttet denne hypotesen, har vi manglet klart bevis, sier Mitani.

<strong>LEVER I FRED:</strong> Bonoboer, i motsetning til den andre sjimpansearten, lever imidlertid fredelig, selv om begge er menneskets nærmeste nålevende slektning. Forskerne advarer derfor mot å bruke studien til å konkludere omkring menneskets krigføring. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIX
LEVER I FRED: Bonoboer, i motsetning til den andre sjimpansearten, lever imidlertid fredelig, selv om begge er menneskets nærmeste nålevende slektning. Forskerne advarer derfor mot å bruke studien til å konkludere omkring menneskets krigføring. Foto: REUTERS/Goran Tomasevic/SCANPIX Vis mer

Studien kan imidlertid ikke utelukke at det ultimate målet for den krigerske framferden blant annet kan være å tiltrekke flere hunndyr til Ngogo-flokken.

Menneskelig krigføring Sjimpanser og dvergsjimpanser (bonoboer) er våre nærmeste nålevende slektninger, men Mitani advarer mot å trekke paralleller mellom disse resultatene og krigføring utført av mennesker. I stedet mener han at studien kan si noe om opprinnelsen av fenomenet lagarbeid.

- Krigføring i menneskelig forstand finner sted av en rekke ulike grunner. Jeg er bare ikke overbevist om at vi snakker om den samme tingen. Det vi har gjort i studien er å snu spørsmålet på hodet, og foreslå at resultatene kan si noe om hvorfor vår art er så uvanlig samarbeidsvillig, sier Mitani.

- Den dødelige aggresjonen vi har observert mellom sjimpansene er av samarbeidsvillig natur, siden det involverer hanndyrkoalisjoner som samles for å angripe andre. I denne prosessen har dyrene fått mer land og ressurser, som i tur distribueres til andre i gruppen, sier han.

Fredelige slektninger Sjimpanseekspert Frans de Waal, som ikke deltok i studien, sier resultatene gir viktig informasjon om hva sjimpanser tjener på å angripe naboer. Hvordan dette kan knyttes til menneskelig oppførsel er «en annen historie», mener han.

- Det er blitt påstått at siden sjimpanser og vi kriger, må det være noe vi har gjort i seks millioner år og alltid vil fortsette med, sier de Waal ifølge CBS News.

- Det er mange problemer med denne ideen. Arkeologisk bevis viser at menneskelig krigføring bare går 10-15 000 år tilbake i tid. Og bonoboen, som er en like nær slektning av oss som sjimpansene, lever oppsiktsvekkende fredelig, sier de Waal.

<strong>SAMARBEIDER:</strong> Sjimpanser bor i grupper og samarbeider for å overleve. Forskerne bak studien mener resultatene kan si noe om opprinnelsen til denne egenskapen. Foto: AFP PHOTO/PETER STEFFEN/SCANPIX
SAMARBEIDER: Sjimpanser bor i grupper og samarbeider for å overleve. Forskerne bak studien mener resultatene kan si noe om opprinnelsen til denne egenskapen. Foto: AFP PHOTO/PETER STEFFEN/SCANPIX Vis mer
<strong>ANGRIPER:</strong> Det har lenge vært kjent at sjimpanser angriper og driver krig mot naboene, men motivet har vært uavklart. Foto: AP Photo/Rob Griffith/SCANPIX
ANGRIPER: Det har lenge vært kjent at sjimpanser angriper og driver krig mot naboene, men motivet har vært uavklart. Foto: AP Photo/Rob Griffith/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer