Sjiraffbabyen er død

Greide ikke å ta til seg nok næring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjiraffbabyen i Kristiansand Dyrepark er død, melder dyreparken. I dag tidlig segnet hun om og døde.

Den lille sjiraffen har siden fødsel slitt med å få i seg næring. Den ble avvist av moren og greide inntil nylig ikke å die.

- Dyrepasser-teamet, som har utvist et rørende engasjement og stor innsats tar naturlig nok hendelsen svært tungt, og dette er en trist dag for alle i Dyreparken, sier adm. dir. Per Arnstein Aamot i en pressemelding og utdyper:

- Vi har hele tiden vært klar over at utfallet var usikkert, men vi har gjort alt som står i vår makt for å redde sjiraffen. Vi er overveldet over all oppmerksomhet som er blitt den lille sjiraffungen til del. Det forteller oss om et varmt og sterkt engasjementet for dyr.

Pass døgnet rundt
Dyreparken har jobbet hardt for å forsøke å holde den lille keitete sjiraffen i live.

- Det er for tidlig å si hva den eksakte dødsårsaken er, sjiraffungen vil bli rutinemessig obdusert, forteller Roger Lian, markedssjef i Dyreparken i Kristiansand til Dagbladet.no.

Situasjonen for den firbente har vært kritisk lenge, men i helga så det litt lysere ut da giraffungen begynte å drikke litt melk.
- Men den har likevel ikke fått i seg nok næring, sier Lian.

Sjiraffen ble 19 dager gammel og har hatt døgnkontinuerlig overvåkning av dyrepassere siden den ble født.
- For å klare å gi den det ekstra stellet som var nødvendig ble sjiraffungen holdt fraskilt fra moren, forteller Lian.

Matet gjennom sonde
Sjiraffer er en utrydningstruet dyreart og hunndyrene blir dermed spesielt viktig å ta godt vare på med tanke på å bringe arten videre.
- Det er derfor ekstra trist å tenke på at det var en hunn-giraff som døde, sier Lian.

Den lille sjiraffen ble født 26. oktober, til stor overraskelse for dyrepasserne, som ante ingenting om at moren var drektig.

Det var den første sjiraffødselen i dyreparken på 17 år. Allerede ved fødsel veide sjiraffkalven 60 kilo og var 170 centimeter høy.

Men mora, Malin, ville ikke ha kontakt med sin lille datter, og hun måtte derfor mates gjennom sonde.

Dyrepasserne har ikke villet gi sjiraffbabyen et navn. De turte heller ikke la publikum komme inn for å se henne.

— Vi kaller henne bare sjiraffungen. Hvis hun blir bedre skal vi kanskje gi henne et navn, men vi synes det er for tidlig siden vi ikke vet om hun overlever, sa leder for dyreavdelingen i Dyreparken, Rolf-Arne Ølberg for noen dager siden.

Slet med å die
Til tross for sitt korte liv, rakk sjiraffen å få sin del av medieoppmerksomheten.

Det ble raskt kjent at hun manglet den naturlige sugerefleksen. Dyrepasserne prøvde en rekke triks i et forsøk på å få hun til å skjønne hvordan hun selv kunne suge melk.

- Ungen vil ikke ta til seg mat, vi har prøvd en haug forskjellige smokker med melk og andre smaker, men det var ingen respons, sa dyrepasser Mikael Jansen da sjiraffungen var syv dager gammel.

- Vi har søkt råd i andre dyreparker med sjiraffer, men ingenting har hjulpet. Så vi tar gjerne i mot tips folk som har erfaringer med tobeinte babyer, kalver, grisunger eller hva det måtte være, utdypet Jansen.

Honning og flatskjerm
Dagbladet.nos lesere lot seg engasjere og tipsene strømmet inn.

- Prøv med honning på smokken. Har brukt Akasie honning på smokken til kalver som har dårlig suge refleks og det har hjulpet, foreslo Per Even.

- Sett opp en flatskjerm som viser andre sjiraffbabyer  som dier.  La filmen gå hele tiden, var et annet av de mange forslagene som kom inn.

Forrige uke begynte hun forsiktig å die. Forrige onsdag meldte parken at hun hadde greid å få i seg hele 4,5 liter melk. Men hun var fremdeles veldig avhengig av hjelp fra sine dyrepassere, som allerede etter to uker begynte å få problemer med å nå opp til henne.

- Vi jobber fortsatt med å få henne til å drikke fra flaske selv. Dersom hun ikke står rolig når vi gjør det er det en stor utfordring. Hun har blitt veldig sterk, fortalte Rolf-Arne Ølberg forrige uke.

- Moren hennes er i underkant av fem meter høy. Dersom hun blir for høy for oss får vi bygge stillaser slik at vi når opp til henne. Vi gjør det som må til, utdypet han.

TIL INGEN NYTTE: Sjiraffbabyen i Kristiansand lot seg friste av dette dieutstyret. 
Foto: HANS MARTIN SVEINDAL, KRISTIANSAND DYREPARK
TIL INGEN NYTTE: Sjiraffbabyen i Kristiansand lot seg friste av dette dieutstyret. Foto: HANS MARTIN SVEINDAL, KRISTIANSAND DYREPARK Vis mer
TILLITSFULL: Kalven, som ble bare kalt for sjiraffungen av passerne, ble etter hvert svært tillitsfull ovenfor andre mennesker. Foto: KRISTIANSAND DYREPARK
TILLITSFULL: Kalven, som ble bare kalt for sjiraffungen av passerne, ble etter hvert svært tillitsfull ovenfor andre mennesker. Foto: KRISTIANSAND DYREPARK Vis mer
KJEMPER FOR LIVET: Den lille sjiraffungen slet med å ta til seg nok føde. Dyrepasserne gikk døgnvakt for å passe på den lille dama. Foto: Hans Martin Sveindal/Kristiansand Dyrepark
KJEMPER FOR LIVET: Den lille sjiraffungen slet med å ta til seg nok føde. Dyrepasserne gikk døgnvakt for å passe på den lille dama. Foto: Hans Martin Sveindal/Kristiansand Dyrepark Vis mer