Sjiraffbestanden i kraftig tilbakegang: - Det pågår en «stille utrydning» av sjiraffer

Verdens naturvernunion advarer.

SÅRBAR: Forskere slår alarm. Sjiraffbestanden er i kraftig tilbakegang. Foto: NTB scanpix
SÅRBAR: Forskere slår alarm. Sjiraffbestanden er i kraftig tilbakegang. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av de siste 20 årene har sjiraffbestanden gått ned fra rundt 155 000 til 97 000, skriver BBC.

Det får Verdens naturvernuinion (IUCN) til å slå alarm.

Sjiraffen er «sårbar»

I IUCNs rødliste for trua dyrearter står nå det langhalsede dyret oppført som «sårbart», som betyr at bestanden har minket med 30 prosent over de siste tre generasjonene.

Ifølge Julian Fennessey som sitter i organisasjonens spesialistgruppe for sjiraffer foregår det en «stille utrydning» av sjiraffene.

- Hvis du går på safari, så er det sjiraffer overalt. Mens det har vært stor bekymring for elefanter og neshorn, så har sjiraffer gått under radaren. Antallet har rast og dette er noe som har sjokkert oss litt. Det har blitt så mange færre på så kort tid, sier Fennessy.

Befolkningsvekst og utvidelse av jordbruksområder og andre områder til menneskebruk har hatt påvirkning, men også krig svekker sjiraffbestanden.

- I de krigsherjede områdene i Nord-Kenya, Somalia og i Etiopia nær grensa til Sør-Sudan, så er sjiraffen hovedsaklig krigsføde. De er store dyr, ekstremt nysgjerrige og kan mette mange mennesker, sier Fennessy.

Papegøye utrydningstruet

Ifølge Independent er situasjonen nå også verre for jakopapegøyen, papegøyearten som mange har hatt som kjæledyr og som er i stand til å etterligne mennesker.

Den er nå klassifisert som utrydningstruet på grunn av at fangsten av fuglene ikke er bærekraftig. I tillegg har også den mistet deler av sitt habitat.

Når det gjelder sjiraffen er det ikke helt mørkt. Det er nemlig store geografiske forskjeller, og det er artsforskjeller.

En fersk studie har nemlig antydet at det vi kaller sjiraff i realiteten er fire forskjellige arter, men på rødlista har IUCN nøyd seg med den tradisjonelle definisjonen, som er én art med ni underarter.

Fem av underartene har synkende bestand, én har en stabil bestand, mens tre har en økende bestand.

Kan bli suksesshistorie

Årsaken til forskjellene tilskrives geografi.

- Artene i de sørlige delene av Afrika har økt bestanden de siste tre tiårene. Men når du kommer til Øst-Afrika så har bestanden til den nubiske sjiraffen gått ned 95 prosent de siste tre tiårene, sier Fennessy.

Og selv om forskere frykter at noen av de lokale populasjonene kommer til å forsvinne, øyner de håp. I sørlige deler av Afrika har de lyktes i å få en høy sjiraffbestand.

- Jeg tror sjiraffene kan overleve med de rette tiltakene, og vi kan sørge for at dyrene lever fritt. Det finnes mange suksesshistorier for bevaring av arter og sjiraffer kan bli én, sier Chris Ransom fra Zoological Society of London.

Det var under et møte i Mexico onsdag at IUCN skjerpet statusen til 35 arter, deriblant sjiraffen, skriver NTB.

Den var det eneste pattedyret som fikk endret sin status.

Sju arter fikk redusert sin sårbarhetsstatus.