Sjiraffspråk skal stoppe volden

Barn som opplever vold i hjemmet blir ofte voldelige voksne. Nå vil Røde Kors bryte det negative mønstret ved å tilby norske foreldre kurs i «sjiraffspråket».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka slapp Norsk institutt for by- og regionsforskning en oppsiktsvekkende rapport om voldsbruk i norske hjem.Hver fjerde kvinne og hver femte mann har vært i forhold der det forekommer vold eller trusler om vold.Hver 12. kvinne mishandles grovt av partneren.

-  85 prosent av barnemødre som utsettes for vold i parforholdet velger å bli i parforholdet. Forskning viser at svært mange barn som opplever vold i hjemmet, selv tyr til slik atferd seinere i livet, sier leder i Norges Røde Kors\' Stopp Volden-prosjekt, Kjell Arne Langseth.

-  Ved å tilby kurs i ikke-voldelig kommunikasjon til norske foreldre, prøver vi å bryte mønstret forskerne skisserer av hjemmet som lærested for voldelige personer, sier Langseth.

Etter en prøveperiode på tre år, kan Røde Kors nå tilby kurs i ikke-voldelig kommunikasjon i alle fylker.

-  Foreldre som har deltatt på prøvekurs føler at de har hatt stor nytte av tilbudet, sier Kjell Arne Langseth. Kurset bygger på den amerikanske psykologen Marshall B. Rosenbergs såkalte sjiraffspråk. Senter for forebygging og konflikthåndtering Norge står bak grunnlagsmaterialet. Konsulentfirmaet Læringsentreprenørene har lært opp Røde Kors-instruktørene i metoden.

Metoden har tatt navnet sjiraffspråket fordi sjiraffen er dyret med størst hjerte.

-  Jeg har lært å si ifra om mine behov, i stedet for å anklage andre uten å si hva jeg ønsker meg, sier Ann Kristin Bjerge.

 FORNØYDE:  -  Vi ønsket å lære mer om kommunikasjon og konflikthåndtering og giraffspråket kan vi bruke både når vi kommuniserer med hverandre og med barna, sier Ann Kristin og Kjell Erik Bjerge fra Hurum. De har gått på kurs hos Linn Amundsen i Læringsentreprenørene og Kjell Arne Langseth, leder av Norges Røde Kors\'Stopp Volden-prosjekt. Foto: Robert Eik
FORNØYDE: - Vi ønsket å lære mer om kommunikasjon og konflikthåndtering og giraffspråket kan vi bruke både når vi kommuniserer med hverandre og med barna, sier Ann Kristin og Kjell Erik Bjerge fra Hurum. De har gått på kurs hos Linn Amundsen i Læringsentreprenørene og Kjell Arne Langseth, leder av Norges Røde Kors\'Stopp Volden-prosjekt. Foto: Robert Eik Vis mer