Sjøen forsvant over natta

Et gigantisk gjørmehull møtte de russiske fiskerne i Bolotnikovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri sett noe lignende. Aldri, sier Dmitry Zaytsev ved det føderale kriseministeriet. Han sier til avisa LA Times at ut fra størrelsen på krateret må vannet ha forsvunnet svært fort.

Bildene fra restene etter Hvitsjøen har rullet på den russiske tv-kanalen NTV.

Sjøen var et yndet sted både for fiskere og badende. Den var dyp og kald og i dypet svømte det store karpefisker. Sjøen lå 38 mil øst for Moskva ved elva Oka.

Men en morgen for to uker siden var altså sjøen borte.

Feydor Debryakov (74) forteller at han en morgen gikk ned til sjøen for å fange den første våryre fisken. Men sjøen var borte.

- Det hang litt is igjen over den tomme sjøen. Jeg hørte en lyd og når jeg tittet til høyre så jeg at det var en avgrunn, og vannet forsvant som galskap. Trærne falt ned i vannet og ble sugd ned også, sier Debryakov.

Han sier at den 15 meter dype sjøen forsvant i løpet av minutter. Tilbake var det et 400 meter bredt gjørmehull med sprellende småfisk ved krateret.

74-åringen løp tilbake til landsbyen og tok tak i en kamerat, som selvsagt ikke trodde på historien.

- Jeg svarte at jeg er en løgner, men ikke denne gangen.

Myndighetene undersøker nå hva som har skjedd.

Flere offisielle kilder mener at en sprekk i bunnen av innsjøen kan ha ført vannet inn i huler. Derfra kan vannet ha havnet i Oka-elva.

- Det er ganske skremmende bare å være her. Du må forstå det, det var som om det var en pumpe et sted under bakken og alt ble spylt ned i et hull - som i et toalett, sier Vladimir Gryasnov, en av etterforskerne som skal forsøke å komme til bunns i historien.

LA Times melder også at innbyggerne i byen har hørt historier om kvinner som mistet vasken sin i vannet, og at klærne dukket opp i elva Oka. De forteller også om en kirke som sto ved elvebredden, forsvant tidlig på 1900-tallet.

- Kirken forsvant, og nå har Gud tatt sjøen.

Flere tilreisende mener også at dette er Guds verk, mens nyhetsbyrået Reuters siterer noen innbyggere som har sin egen forklaring.

- Jeg tenker, vel Amerika tok oss til slutt.

HER LÅ INNSJØEN: Etterforskere tror at sjøen kan ha fulgt hulesystemer ut i elva Oka, som er merket gult på dette kartet. <a href=http://encarta.msn.com/encnet/features/MapCenter/Map.aspx?TextLatitude=56.315988876644&TextLongitude=43.9992692558055&TextAltitude=8&TextSelectedEntity=23457&SearchEnc=false&MapStyle=Comprehensive&MapSize=Small&MapStyleSelectedIndex=0&searchTextMap=nizhiniy+novgorod&MapStylesList=Comprehensive&ZoomOnMapClickCheck=on&ResultsListbox=56.315988876644%3B43.9992692558055%3B8%3B23457%3BNizhniy+Novgorod%2C+Nizhniy+Novgorod%2C+Russia%3BSmall%3BComprehensive>Du kan bevege deg rundt i kartet her</A>.