Sjøforklaring neste uke

Tidligst neste uke kan de pårørende få vite hva årsaken til «Rocknes»-forliset var. Skipet blir liggende opp ned over natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Fortsatt er 15 personer savnet etter skipskatastrofen, de fleste av dem befinner seg trolig fortsatt om bord i «Rocknes». Det er ennå ikke mulig å lete gjennom vraket som ligger opp ned ved vannkanten på Alvøen utenfor Bergen.

- Det arbeides med å stabilisere skipet slik at vi kan flytte det. Det skal flyttes til Hanøytangen på Askøy. Vi håper at det kan skje ganske fort og komme i gang med det i løpet av morgendagen, sa skipsreder Atle Jebsen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Han vil ikke spekulere i hva årsaken til kantringen var, og sier rederiet ikke fikk beskjed om at skipet hadde slagside før det kantret. Enkelte øyenvitner hevder at skipet hadde slagside lang tid før ulykken.

Jebsen var på befaring ved skipet i formiddag sammen med norske og internasjonale skipseksperter. Rederiet har begjært sjøforklaring i Bergen tingrett, som trolig vil begynne neste uke.

Jebsen mener rask innsats fra hovedredningssentralen på Sola, politi og brannvesen bidro til at 12 mennesker overlevde.

- Det gledelige er at alle overlevende er fysisk lite skadet. Det er et under. De skal skrives ut og vende tilbake til hjemlandene sine, sa Jebsen.

«Rocknes» har et søsterskip, men rederiet vil ikke varsle umiddelbare konsekvenser for dette.

- Så vidt vi vet har det ikke vært noen problemer med stabiliteten tidligere.

De tre som ble hentet ut 7 timer etter at båten kantret kan være takknemlige for at de oppholdt seg i maskinrommet. For det første sørget varmen fra maskinene at de ikke frøs i hjel, for det andre ville det vært vanskelig å redde dem ut andre steder. Det ligger nemlig olje mellom skrogene, unntatt bakerst ved propellen hvor de tre reddet livet. Hadde dykkerne forsøkt å bore seg vei andre steder ville de trolig møtt på olje, kom det fram på ettermiddagens pressekonferanse.

Det kom også fram at den norske kapteinen snakket med en inspektør 10 minutter før skipet gikk ut. Da sa han ingenting om at noe var galt.

LIGGER OVER NATTA: «Rocknes» blir liggende ved Alvøen over natta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer