- Sjøforklaringen var en skandale

MANILA (Dagbladet): Privatetterforsker Harald Olsen hudfletter sjøforklaringen etter at kaptein Magnar Solberg (49) forsvant i Atlanterhavet en natt i oktober for elleve år siden. Først nå går drapsgåten mot en oppklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOT LØSNING: Ansikt til ansikt med Severiano Perez har Karin Solberg fått servert historien om hva som skjedde med mannen hennes, kaptein Magnar Solberg, for elleve år siden. Privatetterforskerne Harald Olsen (t.h.) og Roar Solheim er optimister, etter at politiet i Larvik har bestemt seg for å etterforske saken.

Politiet i Larvik starter etterforskningen om to uker. Utenriksdepartementet sender nå dokumentene med kurerpost fra Manila til Norge.

- Denne saken skulle vært politietterforsket med en gang. Måten sjøforklaringen skjedde på var en skandale, sier Harald Olsen til Dagbladet.

Nå arbeider et utvalg for å rette opp svakhetene ved sjøforklaringer. Etter planen skal utvalget levere sin innstilling i mars neste år.

Tidligere generalkonsul Kaare André Kopperud som ledet sjøforklaringen etter Solberg-forsvinningen, er med i utvalget.

Han har selv påpekt svakhetene ved sjøforklaringer.

Var tause

Alt tyder på at kaptein Magnar Solberg ble kastet over bord fra kjemikalietankeren «Iver Sovereign» den skjebnesvangre oktobernatta i 1987. Det skjedde mens båten var på vei fra USA til Nederland.

Under sjøforklaringen i Nederland 24. og 25. oktober i 1987 kunne ingen av mannskapet gi noen forklaringer på hva som hadde skjedd.

Den antatte gjerningsmannen tidde. Og det samme gjorde kronvitnet Severiano Perez. Han var ute på sin første jobb til sjøs og var bruvakt den aktuelle natta.
Nå har han fortalt hva han så natt til 12. oktober for elleve år siden.

Ifølge Perez var kaptein Solberg på dekk sammen med en norsk offiser. Da Perez gikk på toalettet, hørte han et plask. Solberg var borte.

- Jeg er glad for at jeg nå har lettet min samvittighet, sier Severiano Perez til Dagbladet.

Først klokka åtte om morgenen ble det slått alarm til den amerikanske kystvakta.

Vanskelig

Politiet står trolig overfor en vanskelig oppgave i arbeidet med å oppklare saken. Ingen tekniske spor kan felle en gjerningsmann.

Helt sentralt blir avhørene av de norske offiserene som var om bord i «Iver Sovereign».

Men privatetterforskerne Harald Olsen og Roar Solheim er optimister. Det samme er enken Karin Solberg. Hun har aldri slått seg til ro med at hennes mann bare forsvant i havet. Hun har tidligere bedt politiet om hjelp. Men saken støvet ned.

- Jeg tror på en løsning. Rettferdigheten må skje fyllest, sier Karin Solberg til Dagbladet.