Sjøforsvaret undersøker nye krefttilfeller

Sjøforsvaret skal undersøke hvorfor sju av åtte sivilt ansatte ved Rødbergodden Fort de siste 15 årene har fått kreft. I dag er seks av dem døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en av de tidligere ansatte ved institusjonen som slår alarm. Hedly Ludviksen (55) fikk nylig diagnosen kreft i halsen, og etter de mange medieoppslagene om uran i våpen, begynte han å tenke på sin egen situasjon, skriver avisa Folkebladet.

Ludviksen har arbeidet med ammunisjon i 23 år ved fortet.

- At så mange ansatte på en så liten arbeidsplass har fått kreft, synes jeg er skremmende. Jeg er usikker, og jeg kan ikke fri meg fra tanken at det kan være en viss sammenheng, sier Ludviksen til avisa.

Tøff behandling

Det er spesielt den siste tidens medieoppslag om sammenheng mellom utarmet uran og økende krefttilfeller på Balkan og i Kuwait, som har fått Hedly Ludviksen til tenke på de mange dødsfallene. Han mener de mange krefttilfellene ikke kan være tilfeldig, og ber myndighetene eller forsvaret undersøker saken nærmere.

Siden september i fjor, da han fikk diagnosen kreft, har han gjennomgått 35 strålebehandlinger. Formen i dag er mye bedre enn i fjor.

Skal undersøke

Sjøforsvaret vil nå se nærmere på Rødbergodden-saken så snart som mulig.

- At syv av åtte sivilt ansatte ved Rødbergodden Fort de siste 15 årene har fått kreft, synes jeg er et høyt tall, sier sanitetsinspektør Jan Sommerfelt Pettersen i Sjøforsvaret til Folkebladet.

I første omgang planlegges innhenting av opplysninger om hvilke typer kreft de sju rammede fikk.