Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjøforsvarssjefen: - Putin ruster opp i nord og vi trener på krig

Kontreadmiral Lars Saunes sier de neste årene blir avgjørende for Norge. Han er bekymret for Russlands opprusting i nord.

BRUKER MAKT: Vladimir Putin har vist at han er villig til å bruke makt for å få viljen sin. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
BRUKER MAKT: Vladimir Putin har vist at han er villig til å bruke makt for å få viljen sin. Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontreadmiral Lars Saunes forbereder det norske sjøforsvaret til krig. Han er bekymra for økende russisk tilstedeværelse i havområdene nord for det norske fastlandet.

- Vi ser russisk opprustning i nord. Nye ubåter og stadig flere fartøy og fly. Russerne demonstrerer tydelig overfor oss at de har fornyet seg, sier Saunes.

Som øverste leder for Sjøforsvaret har han ansvaret for å styre et havområde syv ganger større enn det norske fastlandet, og det er spesielt Vladimir Putins vilje til å bruke bomber og granater som holder Saunes våken på natta.

- Putin har vist at han er villig til å bruke militærmakt for å oppnå politiske virkemilder og flytte grenser, og det er veldig alvorlig for oss som er nabo til Russland. De har en tydelig doktrinell tilnærming, nemlig at de vil forsvare Russlands interesser i Arktis med militære virkemidler, sier Saunes, og legger til:

- Russerne ser på Nato som en trussel, og Nato-medlemmet Norge er innenfor deres forsvarslinje. En spillovereffekt fra en russisk konflikt med Nato kan berøre oss.

- Trener på krig Russland har annektert Krim, gitt støtte til opprørsbevegelsen i Ukraina og sluppet bomber i Syria. Saunes sier Norge må ha nok muskler til å forsvare Havretten dersom russerne skulle krenke den. Derfor har Saunes senket klartida for den norske marinen og ønsker at alle deler av Sjøforsvaret er forberedt til militær dyst døgnet rundt.

- Vi trener på krig. Russland posisjonerer seg militært i  nordområdene. Dersom Putin sier «new rules or no rules» så kan det komme en konflikt, og da må Norge være forberedt på å forsvare våre og Natos interesser, sier han. 

Saunes tror Putin akter å seile sin egen sjø for å posisjonere seg når smeltende is tilgjengeliggjør store olje- og gassressurser i nord. Kontreadmiralen sier «klimaendringene i nord skjer nå», og bedyrer at han ser dem med egne øyne. 

- Det kommer til å bli kamp om hvem som skal dominere det siste store friområdet på jorda, nemlig de globale havet, spår Saunes. 

Avgjørende år Også Stortinget har sett behovet for å trappe opp norsk marine. I år fikk Saunes 300 millioner kroner ekstra for å tette etterslep på vedlikehold på sine fregatter. Samtidig har Saunes trimmet 30 prosent av administrasjonsutgiftene i Sjøforsvaret siden 2014. Disse ressursene bruker han på flere seiledøgn og en større stående styrke.

- Framover må vi også måles på hvor dyktige krigere vi er, ikke bare på hvor flinke vi er til å effektivisere. Vi må ha penger for å være i stående beredskap og senke klartida vår. Vi må være klar dersom noe skulle skje. I dag har vi ikke budsjettgrunnlag for den stående strukturen vi trenger, hevder han.

Kontreadmiral Saunes håper derfor politikerne ser det samme alvoret han gjør: En mektig nabo som rasler med seilene og ruster opp til havs. Og sover Norge i timen nå, kan det få skjebnesvangre konsekvenser, sier han.

- De neste fire - fem årene vil være avgjørende for hvordan Europa blir seende ut, og det er få som vet hva Putins ambisjoner egentlig er. Vi må være forberedt på å håndtere større usikkerhet. I Sjøforsvaret er vi bekymra, og vi må være klar for det som måtte komme, avslutter han. 

VIL VÆRE SYNLIG: Kontreadmiral Lars Saunes.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VIL VÆRE SYNLIG: Kontreadmiral Lars Saunes. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer