Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjøfugl skytes i hopetall

Mange fugler kan ikke reddes etter forliset ved Langesund.

SKYTER: En representant fra viltnemnda i Bamble skyter her en oljeskadd ærfugl. Foto: PER FLÅTHE
SKYTER: En representant fra viltnemnda i Bamble skyter her en oljeskadd ærfugl. Foto: PER FLÅTHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND/OSLO (Dagbladet): Forliset utenfor Langesund i natt er en katastrofe for fuglelivet i nærheten; mange verneverdige sjøfuglarter har tilhold i området, som nå er tilgriset av seig, tjukk olje fra bulkskipet MS «Full City».

Noen av fuglene er så skadet at de må avlives ved skyting.

- Kommer ikke til
- Vi kommer ikke til. Hittil har vi funnet og avlivet rundt 38 fugler. For det meste ærfugler. Men hadde vi kommet til, ville vi nok klart et sted mellom 100 og 150, tror jeg, sier Torstein Dahl, formann i viltnemnda i Bamble, til Dagbladet.

I alt elleve mann fra viltnemnda saumfarte kystlandskapet på vestsiden av Langesund etter oljesølet fra det forliste skipet på Såstein. Stundom hørtes smell fra jegernes hagler. Men såpeglatte svaberg og grov sjø hindret jegerne i å komme så tett på fuglene som de ønsket.

Lørdag morgen legger viltnemndas folk ut fra Langesund i tre småbåter. Da håper ledelsen at sjøen har lagt seg såpass at de kan ta seg inn til små holmer og skjær for å få tak i alle de andre oljeskadde fuglene.

TILGRISET: «Full City»-forliset går hardt ut over sjøfugl i et stort område rundt havaristen. Foto: PER FLÅTHE
TILGRISET: «Full City»-forliset går hardt ut over sjøfugl i et stort område rundt havaristen. Foto: PER FLÅTHE Vis mer

Oljekatastrofen får ekstra stort omfang fordi den kommer rett etter hekketida, da fuglene ligger på sjøen med ungene.

Bare rødlistede
I samråd med Fylkesmannens miljøvernavdeling er det bestemt at bare fuglearter som er rødlistet (truede, red.anm.), skal forsøkes vaskes rene for olje. Resten skal avlives. Samtidig er representanter fra Direktoratet for Naturvern (DN) på vei til Langesund for å se nærmere på forholdene.

Alle fugler som avlives eller blir funnet døde, samles inn i egne tønner som viltnemnda har fått til formålet. Fuglene går rett til destruksjon.

«Full City» hadde 1000 tonn tungolje og 120 tonn lettolje da hun slet seg fra ankerfestet og drev i land ved Såstein. Oljesøl har spredd seg over et stort område og er sett i Telemarks nabofylke Vestfold. På Sørlandet frykter man at oljen vil spres med havstrømmen ned til Agder-fylkene, skriver Fvn.no.

Ifølge NTB har Kystverket, som leder bergingsarbeidet, beregnet at mellom 50 og 200 tonn olje har lekket ut fra havaristen. Dermed kan opptil ca. 900 tonn ligge igjen i skipet.

FORMANN: Torstein Dahl er formann i viltnemnda i Bamble. Han har ansvaret for avlivingen av fugler som ikke kan reddes. Foto: PER FLÅTHE
FORMANN: Torstein Dahl er formann i viltnemnda i Bamble. Han har ansvaret for avlivingen av fugler som ikke kan reddes. Foto: PER FLÅTHE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling