Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokk-beskjed: Hellas' gjeld blir bare større

- Hellas har ikke gjort noe i løpet av de siste månedene, sier en representant for IMF, EU og Den europeiske sentralbanken.

RASENDE: Hellas statsminister, Antonis Samaras, var rasende etter at Tyskland antydet at Hellas burde forberede seg på å gjeninnføre den greske valutaen drakmer.

- Jeg sier det åpent - de undergraver våre nasjonale innsats, sa han i en tale til partimedlemmer. Foto: ANGELOS TZORTZINIS/SCANPIX
RASENDE: Hellas statsminister, Antonis Samaras, var rasende etter at Tyskland antydet at Hellas burde forberede seg på å gjeninnføre den greske valutaen drakmer. - Jeg sier det åpent - de undergraver våre nasjonale innsats, sa han i en tale til partimedlemmer. Foto: ANGELOS TZORTZINIS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hellas klarer ikke å følge sin egen gjeldsreduksjonsplan, melder The Guardian.

Dermed øker frykten for en gresk exit fra eurosamarbeidet.

Troikaen frykter kollaps Representanter fra den såkalte «troikaen», Det internasjonale pengefondet, Den europeiske unionen og Den europeiske sentralbanken, sier nå at Hellas ikke klarer å redusere gjelden, slik man tidligere har avtalt.

Ankommende Aten for å føre samtaler med den greske koallisjonsregjeringen uttalte en representant for troikaen at «Hellas har sporet helt av. Analysen av gjeldsbærekraften vil bli ganske grusom».

En annen representant fra troikaen pekte på de seneste vekstanslagene fra Aten, som viser at økonomien har krympet med sju prosent i år, i stedet for de tidligere anslåtte fem prosentene. Det betyr at gjeldsbyrden har økt i forhold til bruttonasjonalproduktet.
 
- Gjør ingenting - Ingenting har blitt gjort i Hellas de siste tre, fire månedene, sa representanten ifølge The Guardian.

Samtidig øker splittelsen mellom Tyskland og Hellas.

Hellas statsminister, Antonis Samaras, var rasende etter at Tyskland antydet at Hellas burde forberede seg på å gjenninføre den greske valutaen drakmer.

- SPORET HELT AV: En representant for troikaen sier at «Hellas har sporet helt av. Analysen av gjeldsbærekraften vil bli ganske grusom». Her fra et veggmaleri i Aten. Foto: IRAKLIS DEIRMENTZIDIS/AFP/SCANPIX
- SPORET HELT AV: En representant for troikaen sier at «Hellas har sporet helt av. Analysen av gjeldsbærekraften vil bli ganske grusom». Her fra et veggmaleri i Aten. Foto: IRAKLIS DEIRMENTZIDIS/AFP/SCANPIX Vis mer

- Jeg sier det åpent - de undergraver våre nasjonale innsats, sa han i en tale til partimedlemmer.

- Vi gjør alt vi kan for å bringe dette landet tilbake på fote. De gjør alt de kan for at vi skal feile.

Tyskland kan bli nedgradert Dette skjer samtidig som flere og flere frykter at motoren i den europeiske økonomien, Tyskland, også skal dras med ned i stupet.

Det amerikansk kredittratingbyrået Moodys sendte mandag sjokkbølger gjennom Europa etter at de truer med å nedgradere Tyskland, Nederland og Luxembourg fra deres AAA-toppnivå.

Ratingbyrået endret utsiktene for Tysklands kredittverdighet fra stabilt til negativt på grunn av følgene et sammenbrudd i eurosonen kan få. Samme dag raste europeiske børser etter dårlige nyheter fra Spania, Italia og Hellas. Den økonomiske krisen i Spania har forverret seg den siste tida, noe som har utløst frykt for at landet vil trenge økonomisk krisehjelp.

Spania trenger hjelp Spania krevde tirsdag at planlagte tiltak som skal hjelpe kriserammede europeiske banker må iverksettes umiddelbart, skriver NTB.

Børsen i Madrid falt 3,58 prosent tirsdag, mens nedgangen i Milano var på 2,7 prosent. Ellers i Europa var nedgangen mer beskjeden, og den britiske indeksen FTSE 100 sank 0,63 prosent til 5.629.09 poeng ifølge NTB.

KAN BLI NEDGRADERT: Det amerikansk kredittratingbyrået Moodys sendte mandag sjokkbølger gjennom Europa etter at de truer med å nedgradere Tyskland, Nederland og Luxembourg fra deres AAA-toppnivå. Her Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: AP/MARIO VEDDER/SCANPIX
KAN BLI NEDGRADERT: Det amerikansk kredittratingbyrået Moodys sendte mandag sjokkbølger gjennom Europa etter at de truer med å nedgradere Tyskland, Nederland og Luxembourg fra deres AAA-toppnivå. Her Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: AP/MARIO VEDDER/SCANPIX Vis mer

En analytiker fra Storbritannia, Paul Donovan fra den sveitsisk banken UBS, tror nedgraderingstrusselen til Moods bare er begynnelsen på en rekke faktiske nedgraderinger, skriver den britiske avisa The Guardian.

I et ferskt bakgrunnsnotat med tittelen «AA er den nye AAA» (Jo flere A-er jo bedre kreditt red.anm.) spår han en serie med nedgraderinger i eurosonelandene.

Gjelden øker Financial Times skriver at Tyskland nå desperat forsøker å beholde alle A-ene. Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, møtte tirsdag sin spanske kollega, Louis de Guindos, i Berlin. Frykten er at Spania nå vil søke bistand for å kausjonere seg ut av krisa.

Internt i Spania ber regionene den spanske regjeringen om støtte. Catalonia og Valencia har varslet at de trenger økonomisk hjelp, og det er ventet at flere regioner følger etter.

Den spanske regjeringen har opprettet et fond for å hjelpe de delvis selvstyrte landsdelene, som sliter med stor gjeld.

Gjeldsproblemene i regionene har bidratt til å redusere tilliten til den spanske staten i markedene, og dermed har statens lånekostnader også økt.

KRYMPER: En representant fra troikaen pekte på de seneste vekstanslagene fra Aten, som viser at økonomien har krympet med sju prosent i år, i stedet for de tidligere anslåtte fem prosentene. Dette betyr at gjeldsbyrden har økt i forhold til bruttonasjonalproduktet. Her har fattige grekere stilt seg i kø for å få gratis frukt. Foto: AP/PETROS KARADJIAS/SCANPIX
KRYMPER: En representant fra troikaen pekte på de seneste vekstanslagene fra Aten, som viser at økonomien har krympet med sju prosent i år, i stedet for de tidligere anslåtte fem prosentene. Dette betyr at gjeldsbyrden har økt i forhold til bruttonasjonalproduktet. Her har fattige grekere stilt seg i kø for å få gratis frukt. Foto: AP/PETROS KARADJIAS/SCANPIX Vis mer
PRØVER Å BEHOLDE ALLE BOKSTAVENE: Financial Times skriver at Tyskland nå desperat forsøker å beholde alle A-ene. Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, møtte tirsdag sin spanske kollega, Louis de Guindos, i Berlin. Frykten er at Spania nå vil søke bistand for å kausjonere seg ut av krisa. Foto: AP/MIE BRINKMANN/SCANPIX
PRØVER Å BEHOLDE ALLE BOKSTAVENE: Financial Times skriver at Tyskland nå desperat forsøker å beholde alle A-ene. Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, møtte tirsdag sin spanske kollega, Louis de Guindos, i Berlin. Frykten er at Spania nå vil søke bistand for å kausjonere seg ut av krisa. Foto: AP/MIE BRINKMANN/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media