Sjokk for Telia

Den svenske telegiganten er i sjokk etter at den i dag ikke fikk lisens til å bygge ut neste generasjons mobilnett. Svenskene satser på en langt kjappere utbygging av nettet på landsbygda enn Norge, og det er hovedårsaken til at det halvstatlige selskapet blir holdt utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag delte det svenske Post- og telestyrelsen (PTS) ut fire såkalte UMTS-lisenser for utbygging av tredje generasjons mobiltelefoni. Ti selskaper hadde søkt, og overraskende nok var det gamle telemonopolet Telia blant de seks taperne. PTS begrunner vedtaket med at Telia ikke oppfylte kravene til dekning, spesielt på landsbygda.

- Dette forstår vi ikke. Er det noen som har bevist at man kan bygge ut mobile nett så er det Telia. Vi har jo dekning i hele landet, sier selskapets talskvinne Cecilia Giertta til Aftonbladet.se.

Selskapet vil nå gå nøye igjennom vedtaket, og lover at anken er på vei.

- Dette er ikke bra for Sverige, sier Telias konsernsjef Marianne Nivert til den svenske telegrambyrået TT.

Schibsted fikk i Sverige

Etter dagens utdeling er Tele2 det eneste selskapet som både har UMTS-lisens i Norge og Sverige. Den mektige Wallenberg-familien sikret seg også sin del av kaka gjennom sin 40 prosents eierandel i Hi3G.

Orange Sverige, med blant andre norske Schibsted i ryggen, fikk også konsesjon. Orange-konsortiet som søkte i Norge fikk ikke. Schibsted Telekom står dermed med en andel i en UMTS-lisens i Sverige, men ikke i hjemlandet Norge. Den fjerde lisensen gikk til Europolitan.

Bedre dekning enn Norge

«BESTVRTET OG FVRVÅNAD»: Telia-sjef Marianne Nivert raser mot svenske telemyndigheter, som ikke ga UMTS-lisens til den havstatlige telegiganten.
«BESTVRTET OG FVRVÅNAD»: Telia-sjef Marianne Nivert raser mot svenske telemyndigheter, som ikke ga UMTS-lisens til den havstatlige telegiganten. Vis mer

Ifølge lisensene vil svensker i grisgrendte strøk får UMTS langt kjappere enn distrikts-Norge. De fire selskapene som har fått lisens lover at hele 99, 98 prosent av befolkningen vil ha tilgang til tredjegenerasjonsnettet i løpet av 2003. Mangelen på basestasjoner på landsbygda er hovedårsaken til at PTS har valgt å ikke gi Telia lisens.

- Sverige vil gjennom dagens vedtak få den beste 3G-dekningen i Europa, og også tynt befolkede strøk vil få glede av teknikken, uttaler PTS-sjef Nils Gunnar Billinger.

I Norge er det bare tettsteder med over 2800 innbyggere som er garantert utbygging i løpet av den samme tidsperioden, selv om sikkert mange flere vil ha fått dekning. Post- og teletilsynets minimumskrav har vært at 90 prosent av befolkningen i Stor-Oslo, Bergen, Stavanger/Sandnes, Trondheim, Fredrikstad/Sarpsborg, Porsgrunn/Skien, Drammen, Kristiansand, Tromsø, Tønsberg/Åsgårdstrand, Sandefjord, og Bodø skal ha fått dekning innen 2005.

«BESTVRTET OG FVRVÅNAD»: Telia-sjef Marianne Nivert raser mot svenske telemyndigheter, som ikke ga UMTS-lisens til den havstatlige telegiganten.