Sjokk for Telia

Den svenske telegiganten er i sjokk etter at den i dag ikke fikk lisens til å bygge ut neste generasjons mobilnett. Svenskene satser på en langt kjappere utbygging av nettet på landsbygda enn Norge, og det er hovedårsaken til at det halvstatlige selskapet blir holdt utenfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag delte det svenske Post- og telestyrelsen (PTS) ut fire såkalte UMTS-lisenser for utbygging av tredje generasjons mobiltelefoni. Ti selskaper hadde søkt, og overraskende nok var det gamle telemonopolet Telia blant de seks taperne. PTS begrunner vedtaket med at Telia ikke oppfylte kravene til dekning, spesielt på landsbygda.

- Dette forstår vi ikke. Er det noen som har bevist at man kan bygge ut mobile nett så er det Telia. Vi har jo dekning i hele landet, sier selskapets talskvinne Cecilia Giertta til Aftonbladet.se.

Selskapet vil nå gå nøye igjennom vedtaket, og lover at anken er på vei.

- Dette er ikke bra for Sverige, sier Telias konsernsjef Marianne Nivert til den svenske telegrambyrået TT.

Schibsted fikk i Sverige

Etter dagens utdeling er Tele2 det eneste selskapet som både har UMTS-lisens i Norge og Sverige. Den mektige Wallenberg-familien sikret seg også sin del av kaka gjennom sin 40 prosents eierandel i Hi3G.

Orange Sverige, med blant andre norske Schibsted i ryggen, fikk også konsesjon. Orange-konsortiet som søkte i Norge fikk ikke. Schibsted Telekom står dermed med en andel i en UMTS-lisens i Sverige, men ikke i hjemlandet Norge. Den fjerde lisensen gikk til Europolitan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer