Stortingsvalget:

Sjokk i valglokalet: - Brudd på valgloven

Preben Andrè Hjelmseth skulle stemme på partiet hvor han selv er styremedlem. Men i valglokalet var det ingen spor etter partiets stemmeseddel.

OPPGITT: Valget ble ikke så enkelt som Preben André Hjelmseth i Industri- og næringspartiet hadde håpet. Foto: Privat
OPPGITT: Valget ble ikke så enkelt som Preben André Hjelmseth i Industri- og næringspartiet hadde håpet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De var rett og slett ikke lagt ut, sier Preben Andrè Hjelmseth til Dagbladet.

Mandag skulle han stemme på Industri- og næringspartiet i Nordland. Partiet stiller i år liste for første gang - i samtlige 11 fylker.

Et skår i valggleden ble det derfor, da det viste seg at flere steder manglet stemmesedler da velgerne inntok valglokalet.

NEKTER Å STILLE: Frps partileder Sylvi Listhaug avlyste intervju i Valgboden-sendinga til Dagbladet dagen før. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ni steder uten sedler

Mandag kveld opplyser partiets leder, Owe Ingemann Waltherzøe, at det er avdekket totalt ni valglokaler der stemmesedler ikke var tilgjengelige. Hjelmseth synes det er håpløst at så mange kan ha gått glipp av muligheten til å stemme på sitt ønskede parti. Selv stemte han i Glomfjord kulturhus i Meløy kommune.

- For min del, ble det hentet stemmesedler etter at vi ga beskjed, men da var det allerede gått fire timer siden valglokalet åpnet. Ingen hadde hatt mulighet til å stemme på Industri- og næringspartiet før den tid.

Nå mener han samtlige stemmer fra valglokalet i Meløy må nulles ut på grunn av brudd på valgloven.

- Vi får ikke gjort noe med dette, men så lenge det er brudd på loven ville jeg i alle fall ha nullet ut alle stemmer derfra. Det er stort potensial for at noen har stemt annerledes enn de tenkte, sier Hjelmseth.

SVARER: Investor Øystein Stray Spetalen i Valgboden Video: Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne Vis mer

- Systemsvikt

Partileder Waltherzøe sier til Dagbladet at han er overrasket over at noe slikt kan skje på valgdagen.

- Vi har tydeligvis en vei å gå i forhold til regelverket og håndtering. Vi registrerer det som har skjedd, og tror ikke det er noen koordinert aksjon. Men valgordningen og systemsvikt, det er vi overbevist om at det er, sier Waltherzøe.

Mangelen på stemmesedler har dukket opp flere steder i landet, ifølge partilederen. Selv om han ikke tror det ligger noe bevisst bak, så synes han det er synd at nettopp deres parti, som ifølge NRK hadde større medlemsvekst i 2020 enn noe annet parti, skal oppleve noe slikt første gang de stiller til valg.

- Et sted var det tomt for våre sedler, det er en ærlig sak, selv om man egentlig skal ha nok til å være sikker. Men at vi skal oppleve slik svikt, det er bare veldig synd, sier Waltherzøe.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

Legger seg flat

Det var Avisa Nordland som først omtalte hendelsen i Meløy. Valgansvarlig i kommunen, Linda-Johanne Mørken Strøm, sier de nå har satt i gang en prosess for å finne ut hva som har skjedd.

- Alle listene skal ligge fremme. Det er meget beklagelig at det har skjedd og slikt skal ikke skje, sier hun til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer