HØRER DÅRLIG NYTT: Vladimir Putin er i India på offisielt besk. Men han har helt sikkert fått med seg de dårlige meningsmålingene hjemmefra. Foto: AP / NTB Scanpix
HØRER DÅRLIG NYTT: Vladimir Putin er i India på offisielt besk. Men han har helt sikkert fått med seg de dårlige meningsmålingene hjemmefra. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Sjokk-tall for Putin

Pensjonsreform skaper trøbbel.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Bare 39 prosent sier de har tillit til president Vladimir Putin.

Det er en måling fra det uavhengige Levada-senteret som viser tallene som sender rystelser til maktas sentrum, Kreml. Undersøkelsen viser en nedgang på 20 prosent, fra november i fjor. Det er pensjonsreformen, som den russiske presidenten Vladimir Putin signerte til lov i forrige uke, som er årsaken til de overraskende tallene.

Demonstrasjoner

Det har i høst vært demonstrasjoner over hele Russland mot regjeringens økning av pensjonsalderen.

Det skal nå gradvis implementeres en høyere pensjonsalder, fra 55 år til 60 for kvinner, og fra 60 til 65 for menn.

Demonstrasjonene mot regjeringen har ikke bare samlet de regimekritiske tilhengerne til opposisjonelederen Alexei Navalny. Også kommunistpartiet og fagforeninger har mobilisert til demonstrasjonene. Den siste var en demonstrasjon i Putins hjemby St. Petersburg på søndag, der demonstranter rullet ut et banner med en tekst som ønsket Putin mange år i fengsel på sin 66-års dag.

Mere dårlig nytt

Det er ikke bare Levada-senterets tall som er dårlig nytt for Kreml. Tall fra FOM, et meningsmålingsinstitutt som står makta nær, viser også dårlige tall for Putin. Bare 45 prosent av velgerne sa de ville stemme på Putin hvis det var valg søndag. Det er ned fra 67 prosent på begynnelsen av året. Og det er ned fra 77 prosent som Putin faktisk fikk i valget i mars i år.

Også maktas parti, Forente Russland gjør det elendig på målingene. En annen måling FOM har gjort viser at bare 31 prosent ville stemt på Forente Russland, en nedgang fra rundt 50 prosent fra begynnelsen av året. Partiet ligger alltid godt etter Putin i popularitet. Det er styringspartiet som får skylda for korrupsjon og maktovergrep lokalt.

- Folk mener at staten prøver å løse sine problemer på befolkningens bekostning, sier Lev Gudkov til næringslivsavisa Vedemosti, som en kommentar til folks reaksjon til økningen av pensjonsalderen. Folk ser på pensjonen som sine egne oppsparte midler, legger Gudkov til.

Studerer målinger nøye

Kreml er veldig opptatt av regimets popularitet, selv om det ikke er noen virkelig utfordrer til makta. Det er ukentlige strategimøter med meningsmålere, og mye gjøres for å bygge maktas legitimitet.

Men pensjonsreformen går direkte på vanlige menneskers lommebøker, og er derfor en sak som engasjerer mange. I september var det valg på guvernører mange steder i Russland. I fire regioner i Sibir og helt øst, ved stillehavskysten, tapte Forente Russland valgene til kommunistpartiet og det liberaldemokratiske partiet til den politiske klovnen og nasjonalisten Vladimir Zjirinovskij.

Det - valget - var en liten rystelse for maktas menn i Kreml. Men rystelsene etter tallenes tale, og særlig Levada-senterets tall mandag, er enda mye større. Kreml har ennå ikke kommentert tallene.