Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokk-tall fra EU: 880 000 slaver i Europa

Bakmennene tjener mer enn 203 milliarder kroner årlig.

DE NYE SLAVENE: Dagbladet har tidligere skrevet at mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, tigging, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge.

Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET
DE NYE SLAVENE: Dagbladet har tidligere skrevet at mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, tigging, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge. Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander. Foto: AGNETE BRUN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mer enn 880 000 mennesker lever som slaver innenfor EUs grenser, skriver den danske avisa Politiken.

Det er den tyske avisa Der Speigel som har fått innsikt i nye tall fra Europaparlamentets kriminalitetskomité.

Bakmennene tjener mer enn 25 milliarder euro årlig, noe som utgjør mer enn 203 milliarder norske kroner.

3600 mafia-grupper Ifølge Europaparlamentet står 3.600 internasjonale kriminelle organisasjoner bak menneskehandelen. Utover menneskehandel tjener de organiserte forbryterbandene mellom 18 og 16 milliarder euro på handel med organer.

«Den spesielle komité for organisert kriminalitet, korrupsjon og hvitvasking av penger», som er komiteens fulle navn, ble opprettet i 2012 for å få oversikt over hvor stor inflytelse mafialignende organisasjoner har på økonomien og samfunnet i Europa, skriver Politiken.

Slave-Norge Fredag skrev Dagbladet at en norsk ny faggruppe mener man bør gjøre mer for å finne tvangsarbeidsofre.

«Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende», sa distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet fredag.

En gruppe med norske nøkkelaktører i arbeidet mot tvangsarbeid har møttes to ganger i år, som en del av Østersjørådets satsing mot menneskehandel.

Det siste året har mer enn 30 representanter fra blant annet norsk næringsliv, politiet, fagbevegelsen og arbeidsgiverorganisasjoner diskutert situasjonen for ofre for menneskehandel i Norge.

Nå har Dagbladet fått tilgang til møterapportene, og bildet som blir tegnet er dystert. Spesielt fiskefordelingsindustrien og renholdsbransjen blir gjennomgått i rapporten.

Grovt utnytta Dagbladet har tidligere skrevet at mindreårige blir utnyttet til narkotikakriminalitet, tigging, vinningsforbrytelser, prostitusjon og tvangsarbeid i Norge.

Politi og barnevern sliter med å hjelpe ofrene, skrev Dagbladet i februar. Seinere har Dagbladet avslørt at arbeidstakere blir behandlet som slaver i blant annet renholdsbransjen, restaurantbransjen og at hjemmeløse og ressurssvake mennesker blir utnyttet av blant annet utenlandske asfaltbander.

Ifølge møterapporten mangler norske myndigheter og organisasjoner tilstrekkelig kompetanse og kunnskap for å følge opp mannlige tvangsarbeidsofre.

«Identifisering av ofre for tvangsarbeid er utfordrende blant annet fordi grensedragningen mellom menneskehandel i tvangsarbeid og annen utnyttelse i arbeidslivet er vanskelig å trekke. Man mangler også et dedikert tiltak som følger opp potensielle ofre for tvangsarbeid», sier Julie Platou Kvammen fra Koordineringsenheten for ofre for Menneskehandel (Kom), som er administrert av Politidirektoratet.

- TOPPEN AV ISFJELLET: - Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
- TOPPEN AV ISFJELLET: - Det vi fanger opp er bare toppen av isfjellet. Vi opplever det som skjer og omfanget som meget skremmende, sier distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Geir Gamborg-Nielsen, til Dagbladet. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling