FORTVILELSE: På børsen i Frankfurt satt optimismen langt inne etter hvert som indeksen falt og falt utover dagen i dag. Foto: THOMAS LOHNES/AFP/SCANPIX
FORTVILELSE: På børsen i Frankfurt satt optimismen langt inne etter hvert som indeksen falt og falt utover dagen i dag. Foto: THOMAS LOHNES/AFP/SCANPIXVis mer

Sjokk-uke for Europas børser

Oslo Børs' verste siden februar i fjor. Et sunnhetstegn, mener analytiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oslo Børs hadde i dag sin verste dag på ti måneder, og hovedindeksen falt til slutt med 2,9 prosent. Som om det ikke var nok, er det samlede fallet denne uka på 8,9 prosent, det største ukefallet siden februar i fjor.

Men Oslo følger bare trenden i Europa for øvrig. Samtlige av de tunge europeiske børsene opplever liknende fall - FTSE 100 i London og DAX i Frankfurt endte ned henholdsvis 2,6 og 3,3 prosent i dag, mens franske CAS stupte hele 4,6 prosent.

Gresk tragedieSom alltid skyldes nedgangen en mengde ulike årsaker. De fleste analytikere er likevel enige om at én årsak peker seg ut som åpenbar: den økonomiske krisen i Hellas.

Nå som det er klart at de øvrige EU-landene låner Hellas 80 milliarder euro, brer frykten om seg i finansmiljøene for at belastningen på euro-området blir for stor, i ei tid da sentralbankene allerede er hardt presset etter nødtiltakene etter den globale finanskrisen.

Markedet er langt fra sikre på at redningspakka vil løse problemene i eurosonen. Snarere frykter mange at Hellas vil misligholde lånet. I bakgrunnen råder frykten for at også andre EU-land på den økonomiske bunnlista - bl.a. Spania, Portugal, Irland og Italia - vil følge etter.

Går det slik, er sjansen stor for at regninga til slutt igjen ender opp hos de private bankene og kreditorene, siden sentralbankene neppe har ubegrensede reserver å sette inn som krisepakke.

Det hjelper heller ikke for de europeiske markedene at USAs store indekser har falt den siste uka, spesielt i går, da en tastefeil trolig var årsaken til at Dow Jones falt 9 prosent på 20 minutter.

- OvermotPeter C. Warren, investeringsdirektør i Warren Capital, får neppe nervøst sammenbrudd av nedgangen. Tvert imot ser han den som et sunnhetstegn.

TEMPERATUR: Også USAs finansmarkeder har hatt ei trist uke. Her fra børsen i Chicago i dag. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI/EPA/SCANPIX
TEMPERATUR: Også USAs finansmarkeder har hatt ei trist uke. Her fra børsen i Chicago i dag. Foto: KAMIL KRZACZYNSKI/EPA/SCANPIX Vis mer

- Aktører i markedet har vært overmodige, og har valgt å se bort fra realitetene - de har forskuttert optimisme, latt som om ting er bedre enn de er. Dette er rekylen, nå får vi forhåpentligvis mer realisme og nøkternhet, sier Warren til Dagbladet.

Han utdyper:

- Etter finanskrisen har politikerne tvunget folk ut i risikoinvesteringer, fordi bankrenta er så lav at det ikke har lønt seg å sette pengene inn der. Det, sammen med at sentralbankenes krisepakker fremdeles rullerer i markedene, har ført til at det er en kunstig mengde investeringer i markedet.

Veksten har imidlertid ikke vært så stor som investeringene skulle indikere.

- Det er som å pøse masse bensin inn i sylinderen før tennpluggen gnistrer. Det som skjer nå, er et sunnhetstegn fordi slik overmodighet er den samme som vi så i forkant av finanskrisen. Nå blir den dempet.

ForvarslerFondsforvalteren mener markedet har sett bort fra forvarsler som lenge har vært synlige for enhver.

- De fleste anser Kina som motoren i verdensøkonomien - men kinesiske eiendomspriser har stupt siden nyttår. Problemene i Hellas, og de andre landene som ligger dårlig an, som Spania og Portugal, er heller ikke noe som har skjedd over natta.

ENDELIG HELG:  Hovedindeksen på Oslo Børs falt denne uka med 8,9 prosent, det verste ukefallet siden februar i fjor. Foto: FRANK KARSLEN/DAGBLADET
ENDELIG HELG: Hovedindeksen på Oslo Børs falt denne uka med 8,9 prosent, det verste ukefallet siden februar i fjor. Foto: FRANK KARSLEN/DAGBLADET Vis mer

Han viser til at CDS-premien, prisen på konkursbeskyttelse, for de to sistnevnte landene viser at det står langt dårligere til med dem nå enn midt under finanskrisen.

Han tror tastefeilen i USA i går var dråpen som fikk begeret til å renne over og skapte de triste ukeslutt-tallene.

- Da fikk folk panikk og skapte kjempefallet. Verden i dag er helt annerledes enn for 20 år siden. I dag, pga. at alle er online, vil ett enkelt tastetrykk føre til en kollektiv reaksjon med en gang.

- Hvor langvarig og alvorlig blir denne nedgangen?

- Det er vanskelig å spå om det, vi får ta én dag om gangen. Jeg har imidlertid ingen tro på at det blir noen stor krise av dette; mens politikerne omtrent måtte dras til forhandlingsbordet under finanskrisen, sitter de nå allerede ved bordet.

- Har du et råd til småsparere og andre investorer i den situasjonen vi nå er oppe i?

- Hvis du har mer risiko enn du er komfortabel med, bør du minske den, sier fondsforvalter Peter C. Warren.

IKKE BEKYMRET: Fondsforvalter Peter C. Warren mister ikke nattesøvnen av børsnedgangen. - Aktører i markedet har vært overmodige. Dette er rekylen, sier han. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET
IKKE BEKYMRET: Fondsforvalter Peter C. Warren mister ikke nattesøvnen av børsnedgangen. - Aktører i markedet har vært overmodige. Dette er rekylen, sier han. Foto: ARNE V. HOEM/DAGBLADET Vis mer