Russlands invasjon av Ukraina:

Sjokk-uttalelser: - Stor jakt

I et uvanlig direkte intervju deler Ukrainas E-sjef oppsiktsvekkende opplysninger om Putins helse og sine egne spioner. Virkelighet, ønsketenkning, informasjonskrig eller litt av alt, tror norsk etterretningslærer.

JAKT: - Nå som Putin har en diktatorisk rolle, vil jakten på mulige konspiratører og forrædere trolig være stor, sier norsk etterretningslærer. Foto: AP / NTB
JAKT: - Nå som Putin har en diktatorisk rolle, vil jakten på mulige konspiratører og forrædere trolig være stor, sier norsk etterretningslærer. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Russlands president Vladimir Putin er så syk at han trolig vil dø innen to år, Ukraina har et omfattende spionnettverk på innsida av det russiske maktapparatet og Russland vil snart lide en rekke «åpenbare» nederlag på den ukrainske slagmarken.

Alt dette - og mer til - hevder sjefen for Ukrainas militære etterretning, majorgeneral Kyrylo Budanov, i et uvanlig direkte intervju med den amerikanske storavisa USA Today.

Uttalelsene er oppsiktsvekkende, ikke minst fordi avsenderen av dem leder en tjeneste som egentlig lever av - og for - hemmelighold.

- Diktatorisk rolle

Kort oppsummert tror Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), at opplysningene kan være:

  • Sanne.
  • Ønsketenkning.
  • En del av Ukrainas infokrig.
  • En kombinasjon av dette og mer.

- Enten tar Ukraina høy risiko overfor kildene sine, kildene kan allerede være avslørt, eller så har de ingen kilder og søker å forstyrre og gjøre Kreml og Moskva urolige, sier Røseth til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer