Russlands invasjon av Ukraina:

Sjokk-uttalelser: - Stor jakt

I et uvanlig direkte intervju deler Ukrainas E-sjef oppsiktsvekkende opplysninger om Putins helse og sine egne spioner. Virkelighet, ønsketenkning, informasjonskrig eller litt av alt, tror norsk etterretningslærer.

JAKT: - Nå som Putin har en diktatorisk rolle, vil jakten på mulige konspiratører og forrædere trolig være stor, sier norsk etterretningslærer. Foto: AP / NTB
JAKT: - Nå som Putin har en diktatorisk rolle, vil jakten på mulige konspiratører og forrædere trolig være stor, sier norsk etterretningslærer. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Russlands president Vladimir Putin er så syk at han trolig vil dø innen to år, Ukraina har et omfattende spionnettverk på innsida av det russiske maktapparatet og Russland vil snart lide en rekke «åpenbare» nederlag på den ukrainske slagmarken.

Alt dette - og mer til - hevder sjefen for Ukrainas militære etterretning, majorgeneral Kyrylo Budanov, i et uvanlig direkte intervju med den amerikanske storavisa USA Today.

Uttalelsene er oppsiktsvekkende, ikke minst fordi avsenderen av dem leder en tjeneste som egentlig lever av - og for - hemmelighold.

FULLSTENDIG ØDELAGT: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen om situasjonen i Ukraina, 28. juni 2022. Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- Diktatorisk rolle

Kort oppsummert tror Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole (FHS), at opplysningene kan være:

  • Sanne.
  • Ønsketenkning.
  • En del av Ukrainas infokrig.
  • En kombinasjon av dette og mer.

- Enten tar Ukraina høy risiko overfor kildene sine, kildene kan allerede være avslørt, eller så har de ingen kilder og søker å forstyrre og gjøre Kreml og Moskva urolige, sier Røseth til Dagbladet.

Uavhengig hva som skulle være sant, er det grunn til å tro at offentliggjøringen av opplysningene vil kunne ha betydning, tror etterretningslæreren.

- Hvis Moskva selv mistenker at de har muldvarper i egne rekker, forstyrrer det veldig. Nå som Putin har en diktatorisk rolle, vil jakten på mulige konspiratører og forrædere trolig være stor. Sånn sett har sannsynligvis slike uttalelser, som Budanov kommer med, en effekt i Moskva, sier Røseth.

ANGRIPER SKYTTERGRAVENE: En video publisert av Ukrainas 24. brigade skal vise den private paramilitære «Wagner-gruppen» angripe ukrainske skyttergraver i april 2022. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

- Putin alvorlig syk

Den kanskje mest oppsiktsvekkende påstanden Budanov serverer USA Today, er at Putin angivelig er så syk at han trolig vil være død innen to år.

Den ukrainske E-sjefen går så langt i intervjuet at han hevder opplysningene stammer fra menneskelige kilder på innsida av Kreml.

- Han har ikke et langt liv foran seg, sier Budanov til USA Today om Russlands nå 69 år gamle president.

Etterretningslærer Røseth poengterer aller først at helseopplysninger er «utrolig vanskelig å verifisere» for en etterretningstjeneste, at det trolig også går rykter om Putins helse i kretsen rundt ham og at Putin allerede er eldre enn den gjennomsnittlige levealderen for menn i Russland.

- Da må vi nesten ha den holdningen at han er frisk til det motsatte er bevist, sier han.

Etterretningslæreren forteller at hvis Putin skulle lide av noen sykdommer, virker de - i alle fall per nå - å være håndterbare.

- Samtidig er det jo ikke sikkert at helsetilstanden er like god om to år. Den kan like gjerne være dårligere, men per nå virker han egentlig veldig oppegående. Han framstår ikke preget eller spesielt syk i sine seinere offentlige opptredener, sier Røseth.

KAMPER: Dronevideo viser ukrainsk soldats kamp mot en gruppe russiske soldater i Luhansk-regionen i startfasen av den russiske invasjonen av Ukraina. Video: 4ZLPR / Telegram Vis mer

- Spionnettverk i Kreml

At Ukraina har et godt tilfang på informasjon fra Russland, er nærliggende å tro, mener Røseth. Hvor godt plasserte disse kildene er - enten de er menneskelige eller tekniske - er vanskelig å vite.

- Ukraina har mange sympatisører i Russland, som kanskje har familie og kjente i Ukraina, og kanskje er uenige i den russiske invasjonen. Slike folk finnes jo også i og rundt presidentadministrasjonen, sier etterretningslæreren.

Så kommer et viktig «men»:

- Da er det kanskje ikke så smart å blåse dette.

Årsaken er naturlig: Det er lettere å finne en lekkasje når man får vite hva slags informasjon som har kommet ut. Derfor holder E-tjenester verden over gjerne kortene sine tett til brystet.

- Når man går ut som amerikanerne gjorde før krigen og som Budanov gjør nå, er det større risiko for at kildene lukkes. Er det menneskelige kilder og de blir tatt, vil de tas for landsforræderi og konsekvensene vil sannsynligvis bli alvorlige for disse. Er det tekniske kilder, er det snakk om å stenge disse lekkasjene, sier Røseth.

Resultatet er det samme: informasjonstilfanget fra kilden blir stoppet.

TRUFFET: Et kjøpesenter i byen Krementsjuk sentralt i Ukraina skal være truffet av russiske raketter. Det skal være drepte, ifølge nyhetsbyrået AFP. Video: Telegram. Vis mer

- Informasjonskampanje

De oppsiktsvekkende påstandene fra Budanov kan også være informasjon Ukrainas E-tjeneste faktisk har samlet inn, men som har høy grad av usikkerhet ved seg, mener Røseth.

- Informasjonen kan stamme fra kilder som har lav tillit, eller kilder som kanskje ikke har så god tilgang som de synes å ha, sier etterretningslærer.

Som verdifull etterretning er kanskje ikke informasjonen verdt sin vekt i gull, men den kan gjøre nytte på andre måter.

- Denne usikkerheten er ikke formidlet og dermed kan dette framstå mer som en informasjonskampanje, sier Røseth.

KAMIKAZE: Russisk raffineri sier at det ble truffet av droner som kom fra retning Ukraina. Video: Twitter/UAWeapons. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Ønsketenkning

Påstanden om at Ukraina snart, og nærmest uunngåelig, vil påføre det russiske krigsmaskineriet «åpenbare» nederlag, tar Røseth med en klype salt.

E-sjefen Budanov tar riktignok et forbehold: At Vesten fortsetter å sende våpen og annet materiell.

- Men uttalelsene om at Russland snart vil slite kraftig, virker litt som ønsketenkning, sier Røseth.

Han peker på at også Institute for the study of war (ISW) over lengre tid har anslått at Russland «snart» vil kunne komme til å slite i så stor grad, at de vil tvinges til å ta en pause for å omgruppere.

- Det hadde objektivt sett vært fornuftig, men det har Russland fortsatt ikke gjort. De fortsetter å bare fylle på mer og mer, selv om det er stykkevis og delt, og fortsetter å få framgang på slagmarken, sier etterretningslæreren.

Røseth er, i likhet med et nærmest samlet vestlig ekspertkorps, av den oppfatning at Ukraina er helt avhengig fortsatt vestlig våpenstøtte.

- Å selge inn et budskap om at Ukraina snart, nesten uansett, vil klare å slå kraftig tilbake, er et bra talepunkt for innenrikspublikummet i Ukraina, men det kan fungere dårlig for utenrikspublikummet i Vesten. De kan begynne å tro at dette kanskje ordner seg uansett, sier etterretningslæreren.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer