Sjokk, vantro og usannhet

Slik reagerer verden på Breivik-dommen.

Sjokk, vantro og usannhet
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagens dom, der Anders Behring Breivik delvis får medhold i at hans menneskerettigheter er krenket, får oppmerksomhet i nyhetsmedier over hele verden. Mange er åpenbart overrasket over at barnemorderen Anders Behring Breivik fikk rettens støtte i at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling.

Breivik saksøkte staten for brudd på to bestemmelser i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Han fikk medhold i at staten bryter hans vern mot umenneskelig og nedverdigende behandling når de holder ham isolert i fengslet nesten hele døgnet. Tingretten viste til isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak.  I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt.

BBC skriver blant annet at «massemorder vinner menneskerettighetssak», og trekker fram at han har fått medhold i at behandlingen han får er umenneskelig og krenkende.

The Guardian skriver at staten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til Breiviks psykiske helse. De skriver også at dommeren påpeker at forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling gjelder for alle - også for terrorister og mordere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer