Sjokk, vantro og usannhet

Sjokk, vantro og usannhet

Slik reagerer verden på Breivik-dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagens dom, der Anders Behring Breivik delvis får medhold i at hans menneskerettigheter er krenket, får oppmerksomhet i nyhetsmedier over hele verden. Mange er åpenbart overrasket over at barnemorderen Anders Behring Breivik fikk rettens støtte i at han er utsatt for umenneskelig og nedverdigende behandling.

Breivik saksøkte staten for brudd på to bestemmelser i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Han fikk medhold i at staten bryter hans vern mot umenneskelig og nedverdigende behandling når de holder ham isolert i fengslet nesten hele døgnet. Tingretten viste til isolasjonens lengde, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak.  I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt.

BBC skriver blant annet at «massemorder vinner menneskerettighetssak», og trekker fram at han har fått medhold i at behandlingen han får er umenneskelig og krenkende.

The Guardian skriver at staten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til Breiviks psykiske helse. De skriver også at dommeren påpeker at forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling gjelder for alle - også for terrorister og mordere.

Sør-afrikanske Times trekker skriver også at tenåringsmorderen vant fram med sin påstand og umenneskelig behandling. De minner også om at han under rettssaken i mars sammenliknet seg selv med kanskje verdens mest berømte frihetskjemper, Nelson Mandela.

Mange av de internasjonale mediene som i dag skriver om dommen omtaler soningsforholdene i Skien fengsel, som sett fra mange andre land framstår som usedvanlig gode.

Luksus-celle Russiske Russia Today kaller rettsaken for «Playstation 2 er tortur»- saken. De trekker fram at behandlingen Breivik klager på innebærer at han har tre celler for seg selv - en til å bo i, en til å trene i og en til å studere i. Og disse cellene er utstyrt med TV, DVD-spiller, skrivemaskin, bøker og aviser, samt den torturerende gamle Playstation-maskinen, skriver de ironisk.

Britiske The Sun omtaler saken i mye av de samme vendingene, og har illustrert den med en bildeserie fra cellene hans.

Breivik fikk rett mot den norske staten, skriver Sveriges nest største avis Expressen. Sveriges største avis, Aftonbladet, vinkler på at Breivik bare vant fram på ett av punktene, nemlig det om umenneskelig og krenkende behandling.
Breivik saksøkte staten for brudd på to punkter. På det andre punktet, der Breivik mente hans rett til et familieliv er krenket, fikk han ikke medhold.

Todagers middag Europas største avis, tyske Bild Zeitung skriver ganske enkelt «delvis seier i retten», sammen med et bilde der Breivik gjør nazihilsen. De omtaler isolasjonen, og skriver at Breivik har hatt ett privat besøk siden moren døde i 2013.

Financial Times omtaler avgjørelsen som sensasjonell og uventet, og skriver at den risikerer å rispe opp gamle sår i den norsk befolkningen. Også de minner om Breiviks soningsforhold, som har vakt oppsikt over hele verden.

Daily Mail understreker at Breivik saksøkte staten for å servere samme mikrobølge-middag to dager på rad og for å gi ham en egen avdeling i fengselet.

Lengst, og faktisk for langt, går britiske Daily Mail i en annen artikkel. Der slår de fast at Breivik reagerte på dommen med å gjøre nazi-hilsen i retten. Saken er illustrert med et bilde av nazi-hilsenen Breivik gjorde da retten ble satt første dag i Skien, 15. mars i år.

Sjokk, vantro og usannhet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer