Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brexit-avstemningen:

Sjokkanklager fra Brexit-Boris' statssekretær: - Han ønsket å tape folkeavstemningen

Sto i spissen for brexit-valget kun for å bli britenes neste statsminister, hevder Boris Johnsons statssekretær.

BREXIT-NEI?: En av utenriksministeren Boris Johnsons statssekretærer hevder at brexit-generalen Johnson egentlig håpte på at britene ville si nei til brexit, ifølge en ny BCC-dokumentar. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BREXIT-NEI?: En av utenriksministeren Boris Johnsons statssekretærer hevder at brexit-generalen Johnson egentlig håpte på at britene ville si nei til brexit, ifølge en ny BCC-dokumentar. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brexit-general, tidligere London-ordfører og nåværende utenriksminister Boris Johnson sto kun i spissen for brexit-bevegelsen fordi han ønsket å lansere seg selv som Storbritannias statsminister.

Det hevder Sir Alan Duncan, en av Johnsons statssekretærer i det britiske utenriksdepartementet i den nye BBC-dokumentaren «Brexit: A very british coup» - som kan oversettes til «Brexit: et særdeles britisk kupp».

Det skriver BBC.

Sir Duncan, en velkjent figur i Det konservative partiet, forteller i dokumentaren at planen til Johnson, var å framstå som den nå avgåtte statsministeren David Camerons naturlige etterfølger etter at brexit-leiren tapte. Men det gjorde de ikke.

Trodde brexit-leiren skulle tape

52 prosent av de som avla en stemme i brexit-avstemningen, stemte «leave», altså for å forlate EU.

Så annonserte David Cameron at han gikk av som følge av avstemningen. Han var mot å forlate EU.

STATSSEKRETÆR: Det er statssekretæren Sir Alan Duncan som kommer med anklagene. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
STATSSEKRETÆR: Det er statssekretæren Sir Alan Duncan som kommer med anklagene. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Duncan innrømmer i dokumentaren at han trodde resultatet skulle bli motsatt, og hevder at Johnson også trodde det.

- Jeg tror det var mange «leave»-folk som ikke trodde det (at de skulle vinne journ. anm.), og jeg har alltid ment at Boris ønsket å tape med ett prosentpoeng sånn at han kunne være den naturlige tronarvingen uten å måtte forholde seg til alt - du vet - å måtte rydde opp i alt rotet. Det har alltid vært mitt syn på Boris, sier Duncan i dokumentaren.

- Det ville faktisk være ganske bra hvis han ikke vant folkeavstemningen fordi da hadde vært totalt kaos, legger han ifølge BBC til.

Vil melde seg ut neste år

Torsdag kveld, samme kveld som dokumentaren vises for første gang, intervjuet Sky News Boris Johnson i New York City hvor han var i forbindelse med FN-toppmøtet.

Han snakket ikke om anklagene i BBC-dokumentaren, men røpet at britene trolig vil aktivere den såkalte paragraf 50 tidlig neste år, og dermed begynne sin utmeldingsprosess.

Da har britene to år på seg til å framforhandle en avtale med EU.

- Jeg tror faktisk ikke man behøver å bruke to fulle år, men la oss se hvordan det går, sier Johnson til Sky News.

- Vi kommer til å nyte godt av fantastiske muligheter for frihandel med våre venner i EU. Ikke bare kjøper vi flere tyske biler enn noen andre, vi drikker også mer italiensk vinn enn noen andre. De kommer ikke til å gjøre noe for å risikere det, sier Johnson om hvordan han tror forhandlingene kommer til å gå forløpe seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!