POPULÆRT: General ligger i toppen av de mest populære snusmerkene i Norge. Men to av fem norske snusere kjøper snusen i Sverige eller på tax free, ifølge produsenten Swedish Match. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
POPULÆRT: General ligger i toppen av de mest populære snusmerkene i Norge. Men to av fem norske snusere kjøper snusen i Sverige eller på tax free, ifølge produsenten Swedish Match. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / DagbladetVis mer

- Sjokkavgift på snus i Sverige

Blir dyrere enn røyk, hvis regjeringen får det som de vil. - For jævlig, sier snuser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske storavisa Aftonbladet sitter på opplysninger om at regjeringen akter å gi avgiften på snus et dramatisk hopp. Ifølge avisas beregninger vil en boks løssnus bli 6 svenske kroner dyrere, om forslaget går igjennom.

Den svenske sentrum-høyre-koalisjonen ledet av Fredrik Reinfeldt har i lengre tid drøftet en avgiftsøkning på tobakk, og er ifølge Aftonbladet nå enige om at kiloprisen på snus øker fra 385 til 471 svenske kroner kiloen - en økning på 22 prosent.

Går forbi røyk En boks løssnus koster i dag 54 svenske kroner. Når merverdiavgiften på avgiftsøkningen samt utsalgsstedenes påslag for ikke å miste fortjeneste regnes med, blir den nye prisen 60 kroner. En boks porsjonssnus går opp fra 46 til 50 kroner.

Også for sigaretter øker avgiften, men ikke på langt nær like mye - rundt 3 prosent. Dette vil ifølge Aftonbladet føre til en prisøkning på 2 svenske kroner for 20-pakninger, som blir kostende 58 kroner.

Om forslaget går igjennom, blir en snusboks for første gang i svensk historie dyrere enn en 20-pakning sigaretter.

- Det er for jævlig, men hva kan den lille mann gjøre? sier snusveteran Mats Sacher til Aftonbladet.

Sacher har snust siden 14-årsalderen, og synes det blir veldig galt at snus blir dyrere enn røyk. Han mener videre at regjeringens utsikter til økte avgiftsinntekter veier mye tyngre enn målsetningen om å få ned tobakksbruken.

- Det handler bare om å få inn penger, sier han.

Halve prisen i Sverige Snusgiganten Swedish Match er desidert størst på det norske markedet, med merker som General og Göteborgs Rapé. Selskapets norske pressetalsmann Nils Erlimo reagerer på den foreslåtte avgiftsøkningen, men tror ikke den får store følger for det norske markedet med det første.

- Vi styrer ikke prispolitikken i Norge - det er det regjeringen som gjør, gjennom statsbudsjettet, som kommer i oktober. Og prisendringen i Sverige forutsetter jo at regjeringen blir sittende (det er riksdagsvalg i år), sier Erlimo til Dagbladet.

I Norge er snus langt dyrere enn i Sverige. En boks porsjonssnus koster rundt 80 kroner i butikk og mellom 80 og 90 kroner i kiosk - ca. dobbel pris. Det jager mange norske snusere over svenskegrensa; så seint som i forrige uke åpnet Swedish Match et eget snusutsalg ved Nordbysenteret, ikke langt fra Svinesund.

- Merkelig - To av fem snusbokser som kjøpes av nordmenn, blir kjøpt i Sverige eller på tax free. Og selv med prishoppet Aftonbladet skisserer, vil fremdeles snusen koste ca. halvparten i Sverige. Så vi forventer ingen dramatisk endring i grensehandelen, sier Erlimo.

Swedish Matchs talsmann er, som snuser Sacher, imidlertid kritisk til at snusavgiften i flere år har vokst raskere enn sigarettavgiften, både i Norge og Sverige.

- Det synes vi er merkelig, når man tenker på at snus er 90 prosent mindre skadelig enn sigarettrøyking, og dessuten er den klart mest vanlige metoden for å slutte å røyke, sier han.