Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkavsløring om italienske bestikkelser ryster NATO

Bestakk Taliban for å ikke angripe før franskmenn hadde overtatt område. 10 franskmenn ble drept.

TATT PÅ SENGA: Den franske patruljen trodde området de hadde overtatt var stille og rolig. Lite visste de om at italiensk etterretning hadde foret Taliban og lokale krigsherrer med titusener av dollar for å ikke påføre italienerne tap. Her føres bårene av de ti drepte franske soldatene under en seremoni i Paris 21. august i fjor. 21 andre soldater ble skadd i bakholdsangrepet. Foto: AP/Michel Euler/SCANPIX
TATT PÅ SENGA: Den franske patruljen trodde området de hadde overtatt var stille og rolig. Lite visste de om at italiensk etterretning hadde foret Taliban og lokale krigsherrer med titusener av dollar for å ikke påføre italienerne tap. Her føres bårene av de ti drepte franske soldatene under en seremoni i Paris 21. august i fjor. 21 andre soldater ble skadd i bakholdsangrepet. Foto: AP/Michel Euler/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Det er en avsløring The Times som i dag skaper sjokkbølger innad i NATO. Skandalen har lenge vært kjent blant enkelte lands etterretningstjenester, men først nå får offentligheten innblikk i et italiensk spill som kan ha kostet ti franske ISAF-soldater livet i Afghanistan.

Det var i august i fjor at Taliban utførte et av sine mest spektakulære og vellykkede angrep mot ISAF siden krigen startet i 2001.

Omlag 170 talibansoldater tok en lettpansret og dårlig utrustet fransk patrulje i bakhold i Uzbin-dalen like utenfor hovedstaden Kabul 18. august i fjor. Franskmennene, som bare noen uker tidligere hadde overtatt ansvaret for området etter italienske styrker, ble fulstendig tatt på senga. De stolte på lang tids etterretning som viste at området var rolig og relativt trygt, med bare en drept ISAF-soldat det siste året.

Foret Taliban med penger
Det franskmennene og resten av alliansen ikke visste, var at italienske myndigheter i lang tid hadde foret de lokale Taliban-kommandantene med titusener av dollar i bestikkelser for å hindre at italienske soldater skulle bli drept, og føre til politisk uro for Berlusconi hjemme i Italia. Pengene ble kanalisert via den italienske etterretningstjenesten.

Dette har italienerne holdt kjeft om overfor franskmennene og deres øvrige NATO-partnere. Derfor var alle sikkerhetsanalyser NATO og franskmennene opererte med for området basert på helt gale forutsetninger, skriver Time.

I lang tid hadde den italienske styrken høstet ros og anerkjennelse for sin mesterlige håndtering av området, og at det var så rolig og problemfritt.

Nå viser det seg at de har kjøpt seg ut av problemene ved å bestikke Taliban-ledelsen i begge områdene italienske styrker har hatt ansvaret for i Afghanistan. Når de trakk seg ut og overlot ansvaret i området rundt Sarobi til franskmennene, opphørte bestikkelsene. Men franskmennene fikk aldri vite at det var derfor situasjonen var blitt rolig.

Sjokkerte amerikanere
Ifølge Times ble den amerikanske etterretningstjenesten sjokkert da de via telefonavlytting oppdaget at italienerne bestakk militante opprørere - spesielt i Herat-provinsen helt vest i Afghanistan.

Så tidlig som i juni 2008 - mange uker før det fatale bakholdet mot franskmennene, skal USAs ambassadør i Roma ha levert inn en protest til Berlusconi-regjeringen der italienske myndigheter ble konfrontert med anklagene.

Men NATO-kilder Times har snakket med sier at man senere oppdaget at tilsvarende utbetalinger ble gjort også i Sarobi, området franskmennene overtok fra italienerne samme sommer.

Det faktum at franskmennene ikke visste noe som helst om praksisen skal være en direkte årsak til at de fullstendig feilanalyserte trusselbildet.

Hjemme i Frankrike skapte hendelsen sjokk, der det kom frem at flere av de drepte franske soldatene ble lemlestet av opprørsstyrken som bestod av krigere fra Taliban og Hizb e-Islam. Franske journalister tok senere bilder av opprørskrigere bærende på franske våpen, hjelmer og skuddsikre vester - og i et tilfelle en død fransk soldats klokke.

- En skam
- Det er en skam. NATO i Afghanistan er presset nok som de er om ikke vi skal dolkes i ryggen av denne gjengen. Italienerne har mye å stå til ansvar for, sier en etterretningskilde i NATO til Times.

18. september ble seks italienere drept av en mobil selvmordsbomber i Kabul. Det skapte nasjonal oppstandelse og krav om å trekke styrkene ut i Italia. Etterretningskilden Times siterer sier at italienerne aldri har innrømmet bestikkelsene, men at det er på det rene at amerikanerne oppdaget dette.

- Dette resulterte i protesten. Den ble ikke offentlig framsatt fordi det ville ha skapt et diplomatisk mareritt. Vi fant ut at det samme skjedde i Sarobi først etterpå, sier kilden.

Uaktuelt for Norge
Norske myndigheter ønsker ikke kommentere avsløringen i Time og italienernes opptreden.

Men kommunikasjonsrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet understreker at det er helt uaktuelt for norske styrker å bestikke Taliban.

- Norge og norske styrker har aldri og vil heller aldri betale Taliban for å holde fred. Vi kjenner heller ikke til andre som har dette som sin praksis, sier hun til Dagbladet.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling