Storbritannia:

Sjokkavsløring: «Psykiater» tjente millioner

En kvinne fra New Zealand skal ha forfalsket CV-en sin og jobbet som psykiater i England i 19 år. Nå må hun møte i retten.

PRAKTISERENDE LEGE: Kvinnen skal ha jobbet over store deler av Storbritannia i løpet av de nesten 20 åra. Illustrasjonsbilde: Chinnapong/Shutterstock/NTB
PRAKTISERENDE LEGE: Kvinnen skal ha jobbet over store deler av Storbritannia i løpet av de nesten 20 åra. Illustrasjonsbilde: Chinnapong/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Kvinnen, som er antatt å være rundt 60 år, skal i løpet av nesten to tiår ha tjent mellom 1 og 1,3 millioner pund. Det tilsvarer mellom 12 og 16 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Det skriver flere britiske medier.

Den newzealandske kvinnen hevdet ifølge tiltalen at hun var uteksaminert ved Universitetet i Auckland, og skal ha forfalsket eksamenspapirene sine.

Nå er hun tiltalt for 20 lovbrudd, inkludert dokumentforfalskning og bedrageri, og må møte i retten i Manchester. Hun nekter straffskyld etter tiltalen.

- Strøk på eksamener

Påtaleansvarlig Christopher Stables er tydelig under sitt innledningsforedrag i retten:

- For å si det som det er, tiltalte er en svindler, sier han ifølge en britisk avis.

Videre påpeker han at tiltalte forfalsket papirer fra Universitet i Auckland, og at hun deretter sendte disse til myndighetene i England med mål om å bli registrert som lege i Storbritannia.

- Men hun besto ikke eksamenene sine, hun strøk på dem og ble aldri kvalifisert, sier Stables.

Han omtaler henne som en veldig dyktig forfalsker og bedrager, men påpeker at hun ikke har noen kvalifikasjoner som gjør at hun kan bli kalt eller betraktet som lege.

Jobbet i flere land

Ifølge retten praktiserte kvinnen som lege både i England, Skottland og Nord-Irland mellom 1998 og 2017. I denne perioden skal hun ha jobbet i ulike helseorganisasjoner og stiftelser.

I Storbritannia oppnår man som oftest kvalifikasjonskravene til å bli lege etter en seksårig studieperiode. Tiltalte var ferdig med en bachelorgrad i biologi i 1991, men mislyktes ifølge påtalemyndigheten med studiene da hun videre forsøkte å bli lege.

- Hun utga seg for å være psykiater til tross for at hun ikke hadde en medisinsk grad. Hun bestemte seg for å oppnå dette ved å ty til forfalskning, men fullførte aldri studiene. Hun kan dermed ikke ha fått graden hun hevder å ha, sier Stables.

Rettssaken forventes å vare i fem uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer