<strong>BODD I NORGE HELE LIVET:</strong> Allan Karim (3) er den eneste i familien som er født i Norge og den eneste som har fått beskjed om å forlate landet. &mdash; De får bare komme og hente han, sier faren Jankdost. Foto: PRIVAT
BODD I NORGE HELE LIVET: Allan Karim (3) er den eneste i familien som er født i Norge og den eneste som har fått beskjed om å forlate landet. — De får bare komme og hente han, sier faren Jankdost. Foto: PRIVAT Vis mer

Sjokkbeskjed fra UDI: Allan (3) må forlate landet innen fire uker

Den kurdiske familien opplevde det verst tenkelige marerittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet):- Det var som å dø, sier Sara Vanros (30) til Dagbladet. 4 januar fikk den lille kurdiske familien sjokkbeskjeden: Sønnen på tre år, Allan Karim, har fått avslag på midlertidig oppholdstillatelse og må forlate landet.

- Jeg bare gråt og gråt, og klarte verken snakke eller spise, forteller den kurdiske moren.

I avslagsbrevet står det at «vedtaket innebærer at søkeren må forlate Norge innen 01.02.2012, 4 uker fra vedtaksdato».

Født i Norge - De får bare komme og hente han. Jeg kan virkelig ikke tro at det er mulig for norske politimenn å sende en tre år gammel gutt alene ut av landet, sier faren Jankdost (34), som jobber som miljøarbeider for Tromsø kommune.

<strong>HELVETE:</strong> - Jeg håper ingen andre får opplevde det helvete vi har hatt de siste dagene, sier Jankdost (34). Her sammen med kona Sara Vanros (30) og sønnen Allan Karim (3). Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
HELVETE: - Jeg håper ingen andre får opplevde det helvete vi har hatt de siste dagene, sier Jankdost (34). Her sammen med kona Sara Vanros (30) og sønnen Allan Karim (3). Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer

Jankdost har bursdag samme dato som sønnen må forlate landet. Norskirakeren har lovlig oppholdstillatelse i Norge og har bodd i Tromsø i over 11 år.

Kona, Vanros, har fått avslag på familiegjenforening, og saken er nå til behandling hos Utlendingsnemnda (UNE). Den eneste av de tre som har blitt bedt om å forlate landet 1. februar er tre år gamle Allan, som også er den eneste av de tre som er født i Norge.

- Han spør hele tiden: Hvorfor gråter du så mye mamma? Hvem er slemme mot deg. Jeg kan jo ikke fortelle sannheten: at Norge vil sende han ut av landet, sier moren til Dagbladet.

- Blir ikke sendt ut alene «Det er selvfølgelig ikke slik at en tre år gammel gutt skal forlate Norge alene uten en av sine», skriver områdeleder i UDI, Snorre Sæther, i en e-post til Dagbladet. Samtidig forstår han at brevet kan forstås på denne måten.

<strong>SPØR HVORFOR MOREN GRÅTER:</strong> - Han spør hele tiden: Hvorfor gråter du så mye mamma? Hvem er slemme mot deg. Jeg kan jo ikke fortelle sannheten: at Norge vil sende han ut av landet, sier moren til Allan (3) til Dagbladet. Foto: PRIVAT
SPØR HVORFOR MOREN GRÅTER: - Han spør hele tiden: Hvorfor gråter du så mye mamma? Hvem er slemme mot deg. Jeg kan jo ikke fortelle sannheten: at Norge vil sende han ut av landet, sier moren til Allan (3) til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

«Det at politiet vil samordne den faktiske utreisen med moren, ser vi at burde kommet tydeligere fram i », skriver Sæther. Han skriver videre at «selv om det er oppgitt en utreisefrist i Allans vedtak, er det ikke slik at han alene vil tvangsreturneres».

«Det er ikke slik at politiet sender et barn alene ut av Norge når en av foreldrene har en sak som fortsatt er til behandling», skriver Sæther videre.

- Et helvete - Jeg håper ingen andre får opplevde det helvete vi har hatt de siste dagene. Tenk deg som foreldre å få beskjed om at barnet skal bli sendt ut av landet. UDI burde tatt kontakt med advokaten vår og ikke bare sendt et brev på denne måten. Hvordan skal vi vite at brevet skal forstås på en annen måte en slik det er skrevet, sier faren.

Jankdost er frustrert over behandlingen kona og sønnen hans har fått av UDI. Han forteller at etaten betviler identiteten kona har oppgitt.

<strong>KRITISERER UDI:</strong> - Tenk deg som foreldre å få beskjed om at barnet skal bli sendt ut av landet. UDI burde tatt kontakt med advokaten vår og ikke bare sendt et brev på denne måten. Hvordan skal vi vite at brevet skal forstås på en annen måte en slik det er skrevet, sier faren til Allan, Jankdost. Her sammen med kona Sara. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET
KRITISERER UDI: - Tenk deg som foreldre å få beskjed om at barnet skal bli sendt ut av landet. UDI burde tatt kontakt med advokaten vår og ikke bare sendt et brev på denne måten. Hvordan skal vi vite at brevet skal forstås på en annen måte en slik det er skrevet, sier faren til Allan, Jankdost. Her sammen med kona Sara. Foto: MARIUS FISKUM/DAGBLADET Vis mer

- Jeg vet snart ikke lengre hva jeg skal gjøre. Vi har gjort alt i vår makt for å dokumentere at Sara virkelig er den personen hun har gitt seg ut for. Hvis UDI vil kan jeg ta med hele UDI ned til Irak, slik at de selv kan få hilse på alle som kan dokumentere hvem hun er, sier Jankdost, som sier de både har skaffet identitetspapirer fra den irakiske ambassaden i Stockholm og i Oslo. I tillegg har de hentet en bekreftelse fra det irakiske folkeregisteret.

<strong>FØDT I NORGE:</strong>: Karim er født i Tromsø og har levd hele livet i Norge. Foto: PRIVAT
FØDT I NORGE:: Karim er født i Tromsø og har levd hele livet i Norge. Foto: PRIVAT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer