Sjokkbeskjed tre måneder etter fødselen

Ekteparet trodde de hadde tatt med seg dattera hjem. Det viste seg å være helt feil.

KJEMPETABBE: Daphna og Alexander Cardinale var i sjokk etter å ha fått beskjeden tre måneder etter fødselen. Foto: AP / NTB
KJEMPETABBE: Daphna og Alexander Cardinale var i sjokk etter å ha fått beskjeden tre måneder etter fødselen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Alt var tilsynelatende på stell for de to parene i California. Behandlinga ved fertilitetsklinikken hadde gått etter planen. Fødslene hadde gått bra. Familietida etter at de kom hjem igjen, startet som en drøm.

Sjokkbeskjeden skulle imidlertid snart komme. Nå står de to foreldreparene i USA fram og forteller sin historie, om hvordan de endte opp med å føde hverandres barn etter en forveksling ved klinikken.

- Frarøvet muligheten

Hendelsen fant sted seint i 2019, men det har tatt parene tid å komme over sjokket. Nå står de fram i forbindelse med søksmål mot fertilitetsklinikken.

Daphna Cardinale forteller til nyhetsbyrået AP at hun og ektemannen, Alexander, mistenkte at noe var galt rett etter fødselen, på grunn av fargen i huden på jenta de trodde var deres. Men i takt med at de falt pladask for familiens siste tilskudd, ble tvilen raskt satt til side.

Men etter tre måneder fikk de beskjeden de på ingen måte hadde forestilt seg at ville komme. Daphnas egg, som var befruktet med Alexanders sperm, var plassert i en annen kvinne. Samtidig hadde de selv båret fram et annet par sitt barn.

- Jeg ble helt satt ut med en blanding av frykt, svik og sinne. Hjertet mitt ble knust. Jeg ble frarøvet muligheten til å føde mitt eget barn. Jeg har aldri hatt muligheten til å kjenne hvordan hun vokser i magen min eller føle at hun sparker, sier Daphna Cardinale i et ferskt intervju.

BARNLØS: Else Kåss Furuseth blir med når Jannike skal gjennomføre kunstig befruktning i Danmark i sin nye serie «Else om barn». Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Umulig å forstå

Etter at paret fikk nyheten, har de satt i gang prosessen med å saksøke klinikken California Center for Reproductive Health (CCRH). Søksmålet dreier seg blant annet om kontraktbrudd, feilbehandling og svindel. Klinikken og eieren har så langt ikke ønsket å kommentere saken overfor AP.

Også det andre foreldreparet, som foreløpig ikke har ønsket å stå fram med navn, skal jobbe med et tilsvarende søksmål.

Ifølge AP har det allerede blitt tatt DNA-prøver av de to jentene som ble født. Prøver som skal ha bekreftet tabben på klinikken. Jentene ble født med ei ukes mellomrom i september i 2019.

- Ekteparet Cardinale og deres tidligere datter var sjokkert over å få vite at babyen de hadde forelsket seg i, skulle bli tatt fra dem. Samtidig kunne de ikke forstå hvordan dette kunne skje. Hvordan deres egentlige datter var et annet sted, uten dem, sier de to foreldreparenes felles advokat, Adam Wolf.

Levert tilbake

De to døtrene ble levert tilbake til sine respektive foreldre i januar 2020. Selv om slike forvekslinger skjer ekstremt sjelden, mener Wolf at eksempelet viser hvor desperat fertilitetsklinikker i USA trenger å komme under strengere reguleringer.

For ekteparet Cardinale ble belastningen ekstra stor, da de måtte fortelle sin sju år gamle datter at babyen hun trodde var hennes lillesøster, skulle leveres tilbake.

- Det var det verste. Å fortelle det til henne er kanskje det vanskeligste jeg har gjort i hele mitt liv. Hjertet mitt ble fullstendig knust, forteller Daphna.

I etterkant av hendelsen har begge foreldreparene valgt å holde kontakt med hverandre.

- De ble akkurat like glad i vår datter som vi ble i deres, sier Alexander til AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer