Sjokkbilde av Saddam

En amerikansk nettside hevder dette bildet viser pågripelsen av Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nettsiden Military.com viser dette bilder pågripelsen av Saddam Hussein, lørdag 13. desember i fjor da diktatoren ble funnet i et knøttlite hull i bakken 15 kilometer sør for Tikrit.

Personen som har sendt inn bildet av diktatoren, har gjort det helt anonymt. Dermed er det heller ingen måte å få bekreftet om bildet er ekte eller ikke.

Nettsiden, som ikke har noen formell tilknytning til amerikanske myndigheter, retter seg i hovedsak mot yrkesmilitære amerikanere.

Soldaten på bildet er sladdet på den amerikanske nettsiden.

Hvis bildet viser seg å være ekte, vil det komme ytterligere spekulasjoner over hvorvidt diktatoren var dopet da han ble pågrepet. Saddam Hussein virker livløs, der han ligger på bakken blant amerikanske soldater.

Amerikanske myndigheter har så langt ikke kommentert bildet.

Klokka 23 i kveld hadde heller ingen av de største internasjonale bildebyråene sendt ut bildet til sine kunder, og det var ikke omtalt på amerikanske eller britiske nettaviser.

Etter pågripelsen sa Saddam Husseins private lege Ala Bashir til Dagbladet at noe måtte være galt.

- Jeg vet ikke, men den Saddam Hussein jeg kjenner ville ha kjempet inntil sin død. Hvorfor får vi ikke vite hvordan han ble tatt? Vi har jo sett bilder av andre ledere når de ble fanget i Irak, sa Bashir.

- Jeg er veldig overrasket over at han overga seg slik. Han skulle ha kjempet, og så begått selvmord eller dødd som sine sønner. De var også kriminelle, men de kjempet for saken sin inntil det siste.

Operasjon «Red dawn», som førte til pågripelsen av Saddam, var i full gang klokka 18 om ettermiddagen 13. desember. Da bevegde 600 soldater, inkludert infanteri, kavaleri, ingeniører, flyvåpen og elitesoldater, seg mot to steder der de hadde fått tips om at Saddam kunne oppholde seg.

Stedene fikk kodenavnene «Wolverine 1» og «Wolverine 2».

Klokka 20 slo soldatene til mot begge stedene, men de fant ikke Saddam. Dermed begynte de å gjennomsøke området, og rundt en halvtime seinere fant de et hull som var dekket med murstein og gjørme nordvest for «Wolverine 2», i Ad Dawr rundt 15 kilometer sør for Saddams hjemby, Tikrit.

Nede i hullet satt Iraks mest etterlyste mann - Saddam Hussein.