Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkbilde: Så fort smelter Grønland

- Jeg trodde det var en målingsfeil, sier NASA-ekspert.

 DRAMATISK:  Bildet til venstre er tatt 8. Juli og bildet til høyre 12. juli. Målinger ved bildet til venstre viste at is på rundt 40 prosent av overflaten var smeltet. Noen dager senere hadde 97 prosent smeltet (til høyre). Tre satelitter har blitt brukt i målingene. Fargekoder: Lyserosa= Minst én satellitt har påvist smelting, Mørkerosa: To eller tre satelitter har påvist smelting. Foto: Nicolo E. DiGirolamo, SSAI/NASA GSFC, and Jesse Allen, NASA Earth Observatory
DRAMATISK: Bildet til venstre er tatt 8. Juli og bildet til høyre 12. juli. Målinger ved bildet til venstre viste at is på rundt 40 prosent av overflaten var smeltet. Noen dager senere hadde 97 prosent smeltet (til høyre). Tre satelitter har blitt brukt i målingene. Fargekoder: Lyserosa= Minst én satellitt har påvist smelting, Mørkerosa: To eller tre satelitter har påvist smelting. Foto: Nicolo E. DiGirolamo, SSAI/NASA GSFC, and Jesse Allen, NASA Earth Observatory Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tempoet på nedsmeltingen får nå NASA-ekspertene til å steile.

Vanligvis smelter is over halvparten av Grønlands overflate i løpet av sommeren, men i år har is smeltet på 97 prosent av arealet, skriver romfartsorganisasjonen NASA i en pressemelding.

I de høytliggende områdene fryser mye av vannet raskt tilbake til is, mens vannet langs kysten går i havet.

Forskerne har ennå ikke kunnet fastslå om det «dramatiske» temposkiftet vil endre det totale volumtapet av is over sommeren, eller om havnivået vil øke.

Trodde ikke på tallene Funnene overrasker ekspertene.

- Dette var så ekstraordinært at jeg først stilte spørsmål ved resultatet. Er dette reelt, eller har det skjedd en feil i datainnsamlingen? sier Son Nghiem, klimaforsker ved NASA.

Derfor konsulterte han seg flere kolleger ved en rekke institusjoner: NASAs Goddard Space Flight Center, University of Georgia-Athens og City University of New York.

Sammen har de kommet fram til at resultatene stemmer.

Flere unaturlige fenomener Lederen av NASAs forskning på frossent vann på jordas overflate, også kalt kryosfæren, mener det er nærliggende å tro at endringene skyldes den globale oppvarmingen.

- Vi har masse beviser på at Grønland mister is, antagelig på grunn av den globale oppvarmingen. Dette bidrar til at havnivået øker i betydelig grad, sier Tom Wagner til Huffington Post.

- Et av de store spørsmålene er: Hva foregår ved de arktiske områdene generelt?

Grønlandsisen har blitt satelittovervåket i mer enn 30 år nå.

- Dette er et kolossalt område som har endret seg gjennom historien. Dette, kombinert med andre unaturlige fenomener som kalvingen ved isbreen Petermann Glacier, er en del av en kompleks historie, sier Wagner.

- Satelittobservasjoner hjelper oss med å forstå hvordan slike hendelser henger sammen, i tillegg til å forstå klimasystemet på et overordnet nivå, sier han videre.

I 2007 meldte FNs klimapanel at havnivået kan stige med opptil 59 centimeter og snittemperaturen kan stige med fire grader innen 2100.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!