Sjokkbildene av kjederøykende Ardi (2) skaper debatt

Setter press på myndighetene i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||


(Dagbladet): De sjokkerende og triste bildene av en røykende Ardi Siganda Rizal (2) går verden over.

Han veier 25 kilo og skal angivelig røyke 40 sigaretter om dagen.

Bildene av Rizal er fra tre dager tilbake i Sekayu-distiriktet på Sumatra i Indonesia.

Historien om Ardi kommer etter at Den nasjonale kommisjonen for barnebeskyttelse i Indonesia har lagt fram en rystende rapport som avdekker at antall røykebarn i landet firedoblet seg i perioden 1995 til 2004.

Samtidig med bildene avdekkes det flere mangler ved myndighetenes tobakkkontroll, markedsføring og avstraffelser i skolen som fungerer mot sin hensikt.

25 prosent
Barnerettforkjempere i landet jobber for å opplyse samfunnet om barn og passiv røyking.

Heldigvis er toåringen et unntak, men bare så vidt. 25 prosent av indonesiske barn mellom tre og femten år har forsøkt å røyke sier tall fra Central Statistics Agency.

3,2 prosent av barna i det samme segmentet røyker fast. Prosentandelen av røykende barn mellom fire og ni år økte fra 0,4 prosent i 2001 til 2,8 prosent i 2004, viser rapporten. Indonesia er verdens tredje største konsument av tobakkprodukter.

Røykelov
Lederen for kommisjonen, Seto Mulyadi, skylder på økningen av aggressiv markedsføring av sigaretter, samt foreldre som er røykere.

- En lov for å beskytte barna mot passiv røyking må bli introdusert i dette landet umiddelbart, sier han, ifølge Daily Mail.

I 2009 kom det en lov i landet som anerkjente at røyking er avhengihetsskapende. Anti røykeorganisasjoner kjemper for å få strammere røykerestriksjoner på offentlige steder, reklameskilt og større advarsler på sigarettpakkene.

Men lover motkjempes av opposisjonen fra tobakkindustrien.

Myndighetene i Indonesia sier de er klar over helseproblemene røyken medfører.

- Regjeringen er klar over helsekonsekvensene og har tatt grep. Vi har blant annet sunket selve produksjonen, økt skattene og begrenset antall røykeområder, sier industriminister Benny Wahyudi, ifølge Daily Mail.

Reklameforbud
Ifølge barneforkjemper Mulyadi er et forbud mot markedsføring nøkkelen for å knekke barne- og tenåringsrøykere.

- Hvis reklame ikke blir forbudt, vil flere barns liv være truet på grunn av røyk, sier han.

Tubagus Haryo Karbyanto, medlem av den Nasjonale tobakkskontrollen i Indonesia, sier landet også må gå til angrep på de sosiale forholdene som åpner for røyking, slik som familieforhold og sosialt press.

- Promoteringen av helserisiko må integreres helt ned på de laveste helsenivåene i landet, som offentlige helsestasjoner og familiehelsesenter, sier Karbyanto til Jakarta Globe, som har viderebragt rapporten.

Straff
I den samme artikkelen har avisa snakket med en rekke ungdommer som har blitt presset til å røyke.

- De sa de ville kalle meg «homo» hvis jeg ikke startet å røyke, sier 17 år gamle Azhari. Han begynte å røyke da han var ni år.

En rekke ungdommer er intervjuet i artikkelen. Mulyadi sier de bare er toppen av isfjellet.

- Etter at vi oppdaget flere tilfeller av unge røykere, fikk vi rapporter fra distriktene. En av de gikk på at et og halvt år gammel barn røyket, sier Mulyadi til avisa.

I artikkelen kommer det også rystende beskrivelser og avstraffelser for å få barna til å slutte å røyke, som kanskje bare virker mot sin hensikt.

Azhari forteller at da han ble fersket av sin far, ble han bundet på hendene og tvunget til å røyke fem sigaretter på en gang.

En annen forteller at når de blir oppdaget med røyk på skolen, må de stå foran resten av klassen og røyke tre sigaretter samtidig, forteller en 15 år gammel jente.