Sjokkbildene som utløste slåsskamp blant vaskepersonalet i Mathallen

Mihai Sidea (31) vasker toalettene for noen av Norges mest kjente restauranter og delikatessebutikker i Mathallen i Oslo. Nå er han sykmeldt etter en slåsskamp med sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg slo alarm om skitne toaletter. Sjefen ville ikke høre på meg. Derfor har jeg dokumentert forholdene på publikumstoalettene med fotografier, sier Mihai Sidea (31), som begynte som renholder i renholdsfirmaet for fire år siden. I mai i år fikk han ansvaret for publikumstoalettene på Mathallen i Oslo. 

Hallen ligger på Oslos østkant og åpnet 2. oktober 2012. Den ble raskt populær. Mathallen inneholder drøyt 30 matbutikker, serveringssteder og andre bedrifter, og er et kjent minglested for Oslos kjendiser.

Sidea velger å stå fram etter at en diskusjon om renholdet utartet til ren slåsskamp med sjefen. Sidea er nå sykemeldt fra jobben.

Dramaet startet klokka 07.05 mandag 10. juni, da Sidea begynte dagens arbeid.

- Da jeg kom inn på toalettene ble jeg møtt av en forferdelig stank. Det var oppkast utover hele doen. Deretter oppdaget jeg at det ikke var vaskemiddel, desinfeksjonsmiddel eller spraysåpe igjen. Jeg kontaktet sjefen min, og sa at jeg nektet å vaske doen uten såpe. Han kom ned på toalettet, og sa at jeg skulle bruke vann, fordi det var for dyrt å vaske med den såpa jeg etterspurte, hevder Sidea.  

31-åringen hevder han i over en måned klaget til sjefen over forholdene ved toalettene, og at den timen han skulle bruke på å vaske toalettene for lite. Han hevder at han flere ganger klaget over manglende hansker og desinfiserende såpe.

- Ofte måtte jeg forlate et toalett som var langt fra rent nok. Jeg er en ærlig person og forsøkte å gjøre så godt som mulig. Men det var vondt å forlate et sted mindre reint enn det burde være, sier Sidea til Dagbladet.

De populære spisestedene i Mathallen, inkludert «Hotell Havana», eid av kjendisrestaurantør Jan Vardøen, mangler egne kundetoaletter. De besøkende må bruke fellestoalettene.

Tok med kamera I perioden Sidea jobbet på Mathallen tok han en rekke bilder av toalettene for å dokumentere forholdene.

Dagbladet har fått kopier av bildene, som viser at brukte tamponger, brukt toalettpapir og spy flyter utover på toalettet. Bildene viser også det Sidea mener er manglende rengjøring.

Det er selskapet Garcias Renhold som har ansvaret for renholdet av toalettene på Mathallen. Sidea har jobbet for selskapet i fire år.

Dagbladet har fått kopi av lønnsslipper og arbeidskontrakter fra 2011 og 2012 som viser at Sidea bare har fått 130 kroner i timen. Det er langt lavere enn den lovpålagte minstelønnen. Etter allmenngjøringen av renholdsbransjen 1. september 2011 ble det forbudt å betale renholdere under 151,67 kroner i timen.  

Ifølge Sidea ble det en voldelig konfrontasjon mellom ham og Garcia etter at han i fjor meldte seg inn i Norsk Arbeidsmandsforbund, men dette skal ha løst seg blant annet ved at han fikk tilbakebetalt lønn.

- Garcia mener konflikten gikk på utføring av arbeidet. Han har erkjent at Sideas timelønn fram til juli 2012 lå under tariff i henhold til forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for renholdsbedrifter. Garcia etterbetalte mellomlegget opp til tarifflønn for perioden 1. september 2011 til og med juli 2012, i juli eller august 2012, opplyser Garcias advokat, Ida Müller Winters, overfor Dagbladet.

Etter dette skal samarbeidet mellom de to mennene ha gått bedre, men 10. juni i år gikk det igjen galt. Sidea kontaktet sjefen fordi toalettene var fullstendig nedgriset. Ifølge Sidea tok ikke sjefen ham på alvor.

- Da bestemte jeg meg for å ta opp samtalen på mobiltelefonen min, forteller 31-åringen.  

 HAVNET PÅ LEGEVAKTA:  Renholder Mihai Sidea (31) havnet på legevakta i forrige uke etter en slåsskamp med sjefen sin. Begge to har anmeldt forholdet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
HAVNET PÅ LEGEVAKTA: Renholder Mihai Sidea (31) havnet på legevakta i forrige uke etter en slåsskamp med sjefen sin. Begge to har anmeldt forholdet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Ifølge Sidea eskalerte deretter diskusjonen til en slåsskamp.

- Da jeg sa «du utnytter dine ansatte» ble han veldig sint, og slo meg hardt. Deretter slo han meg minst fem ganger til, hevder Sidea.

Sjef og arbeidsgiver, Jaquin S. Garcia, bekrefter slåsskampen overfor Dagbladet, men hevder det var Sidea som slo først og at han bare forsvarte seg. De har begge to anmeldt forholdet.  

- Forsvarte meg Dagbladet har fått en kopi av lydbåndopptaket, og der er konfrontasjon godt hørbar, men det er vanskelig å fastslå hvem som slo først. Det er tydelig at Sidea roper etter hjelp og at han blant annet sier «ikke rør meg». Det er også tydelig at Garcia etterpå påstår at Sidea slo først. Av lydbåndet går det fram at Sidea krever desinfiserende såpe og bedre utstyr for å rengjøre toalettene. Garcia sier da blant annet at Sidea «må bruke sin fantasi», og «at det holder å bruke vann».

Garcia hevder overfor Dagbladet at han ikke startet slåsskampen med sin ansatte i Mathallen forrige uke.  

- Det eneste jeg kan si er at han slo meg først, og jeg prøvde å forsvare meg. Bakgrunnen for dette var en arbeidsinstruks.  

- En arbeidsinstruks?  

 - BEKLAGELIG:  Daglig leder for Mathallen i Oslo, Frode Rønne Malmo, sier det er svært beklagelig at toalettene var så skitne som bildene Dagbladet har vist ham bekrefter. - Dette skal ikke og kan ikke skje. Jeg vil ikke en gang prøve å forklare hvordan dette har skjedd, men be om unnskyldning, sier Rønne Malmo til Dagbladet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
- BEKLAGELIG: Daglig leder for Mathallen i Oslo, Frode Rønne Malmo, sier det er svært beklagelig at toalettene var så skitne som bildene Dagbladet har vist ham bekrefter. - Dette skal ikke og kan ikke skje. Jeg vil ikke en gang prøve å forklare hvordan dette har skjedd, men be om unnskyldning, sier Rønne Malmo til Dagbladet. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg som arbeidsleder prøvde å forklare hva han skulle gjøre og han begynte å bare.. ja han klikket.  

- Og da slo du tilbake?  

- Jeg må forsvare meg når han slår meg. At jeg forklarer ham hva han skal gjøre, gir ham ingen grunn til å slå meg.  

- Han sier det ikke var såpe til å vaske toalettene på Mathallen?  

- Det er tull.  

Mathallen: - Beklager Daglig leder for Mathallen i Oslo, Frode Rønne Malmo sier det er svært beklagelig at toalettene var så skitne som bildene Dagbladet har vist ham bekrefter.  

- Dette skal ikke og kan ikke skje. Jeg vil ikke engang prøve å forklare hvordan dette har skjedd, men be om unnskyldning, sier Rønne Malmo til Dagbladet.  

 - IKKE SÅ ILLE:  Restauranteier Jan Vardøen sier til Dagbladet at han ikke har opplevd at publikumstoalettene på Mathallen har vært spesielt ille.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- IKKE SÅ ILLE: Restauranteier Jan Vardøen sier til Dagbladet at han ikke har opplevd at publikumstoalettene på Mathallen har vært spesielt ille.. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Han forteller imidlertid at han oppfatter mye av bildematerialet fra det som skjedde 10. juni som noe oppkonstruert.

- Det var en konkret episode med en ansatt som etter stengetid hadde falt, slått hodet og blitt kvalm. Han kastet opp og blødde på wc før han ble kjørt til legevakten, så det er nok noe av forklaringen på hvorfor det så ille ut. I tillegg ser man jo at renholderen har samlet sammen papir med svaber og tatt bilde av dette. Dette skjedde uansett utenom åpningstidene for publikum, så ingen har blitt utsatt for dette synet. Men selvfølgelig, sånn skal ikke toaletter i Mathallen se ut uansett, sier Rønne Malmo, som understreker at hygiene er noe som settes høyt i Mathallen.

- Hygiene er vårt fokusområde nummer én, og dette er noe jeg vil følge opp umiddelbart, sier Rønne Malmo til Dagbladet.  

- Har du fått melding om at toalettene har vært skitne tidligere?

- Jeg har ikke fått meldinger om at toalettene ser slik ut som vist på bildene. På et sted med 10 000 mennesker innom om dagen, så er det en tung belastning på disse arealene. Vi har løpende tilsyn og renhold flere ganger om dagen. En god regel er jo å etterlate toalettene slik du selv ønsker å finne dem.  

Egne personaltoaletter Kjendisrestaurantør Jan Vardøen sier til Dagbladet at han ikke har opplevd at publikumstoalettene på Mathallen har vært spesielt ille, men understreker:

- Mine ansatte bruker uansett ikke de toalettene. Vi har egne personaltoaletter i et nybygg, som er fine og rene.

- Gjør du deg noen tanker om det at gjestene som spiser mat i Mathallen kan ha benyttet et skittent toalett, jamfør f.eks kryssmitte?

- Jeg tror det er svært usannsynlig. Det finnes masse varmt vann, bakteriedrepende såpe og luftørrere i fleng. Dette er et nytt anlegg og forholdene er veldig mye bedre enn de fleste steder, sier Vardøen.