Google Earth Timelapse

Sjokkbildene som viser krisa

En helt ny funksjon viser hvordan klimaendringene har endret verden de siste 37 åra. Seniorforsker kaller endringene veldig dramatiske.

ENDRER JORDA: Nylig lanserte Google Earth denne timelapse-funksjonen. Her kan du se med egne øyne hvordan mennesker har endret klodens utseende de siste 37 åra. Video: Google Earth Timelapse. Reporter: Marie Røssland Vis mer
Publisert

Klimaet på jorda vår er i stadig endring. Kystlinjer krymper, isbreer smelter og temperaturen stiger. Men hvor mye endrer det seg egentlig?

Det skal Google nå kunne vise ved hjelp av en helt ny funksjon. Tidligere har Google Earth vært en tjeneste som lar deg besøke plasser over hele verden.

Hvem har vel ikke klikket seg inn på Google Earth for å sjekke ut kjente steder i verden som man ikke har besøkt. Det være seg Mount Everest, Eiffeltårnet, Den kinesiske mur eller andre kjente steder rundt om i verden.

Nå kan du også se hvordan disse stedene har forandret seg de siste tiåra.

24 millioner bilder

Google Earth har nå inngått et samarbeid med blant andre NASA som skal kunne gi brukerne muligheten til å se hvordan jordas overflate forandrer seg.

Med 24 millioner satellittbilder tatt over 37 år, skal den nye tjenesten gi fotografiske bevis på hvordan jorda kan forandre seg - og det raskere enn noen gang før. Bildene skal ha en størrelse på 20 petabyte - eller 20 millioner gigabyte om du vil.

Bildet under viser blant annet hvordan Dubai har forandret seg de siste åra. Storbyen i De forente arabiske emirater har i lang tid vært svært opptatt av å utvikle byen med store og flotte bygninger. Byen huser også verdens største skyskraper Burj Khalifa med sine 828 meter.

ENDRING: Disse bildene viser den enorme endringen som har skjedd i Dubai. Foto: Google Earth Timelapse.
ENDRING: Disse bildene viser den enorme endringen som har skjedd i Dubai. Foto: Google Earth Timelapse. Vis mer

Også disse bildene viser store endringer. På bildet kan man se hvordan en isbre kan forandre seg på 37 år.

SMELTER: Bildene viser hvordan en isbre kan se ut etter den har smeltet. Foto: Google Earth Timelapse.
SMELTER: Bildene viser hvordan en isbre kan se ut etter den har smeltet. Foto: Google Earth Timelapse. Vis mer

- Dramatisk

Bjørn Hallvard Samset er seniorforsker ved CICERO - Senter for klimaforskning. Han er også medlem i FNs klimapanel. Samset peker på flere ting som gjør at bildene av isbreen er skumle.

- Det er et kjempeskummelt eksempel på hvor mye en isbre kan trekke seg tilbake på kort tid. Det er alltid flere grunner til det, men det har en kobling til klimaendringer. Det er varmere vann, varmere luft og det har bikket den utfor en kant. Dermed vil den kollapse over tid, sier Samset til Dagbladet.

- Kan en slik tjeneste hjelpe dere forskere på noe vis?

- Absolutt. Det er en helt fantastisk ressurs. Det er en veldig klar visualisering på hva vi gjør med planeten, sier han.

DRAMATISK: Seniorforsker Bjørn Hallvard Samset kaller endringene for dramatiske. Foto: Heiko Junge / NTB
DRAMATISK: Seniorforsker Bjørn Hallvard Samset kaller endringene for dramatiske. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Hva kan du si om klimaendringene?

- Klimaendringene er raske, pågående og veldig dramatiske. Vi ser dem i temperaturer, nedbør, ekstremvær, havnivåstigning og tilbaketrekking av isbreer. Vi lever på en planet hvor klimaet og det naturlig miljøet er i veldig rask utvikling. Det får større og større konsekvenser.

Vil inspirere

Direktør for Google Earth, Rebecca Moore, håper at den nye tjenesten, som har fått navnet «Timelapse», skal kunne få folk til å forstå hva som faktisk skjer.

- Vi kan objektivt se global oppvarming med egne øyne. Vi håper dette kan forankre alle i en objektiv, felles forståelse av hva som faktisk skjer på planetene, og inspirere til handling, sier Moore i en uttalelse ifølge det internasjonale nyhetsbyrået Bloomberg.

Den nye funksjonen skal ifølge Google være den største videoen i verden. Hele to millioner timer skal være tiden det tar å behandle videoen i sky-datamaskiner, noe som tilsvarer 530.000 videoer med 4K-oppløsning.

TIMELAPSE: Direktør for Google Earth, Rebecca Moore, har i disse dager rullet ut en helt ny funksjon som skal vise jorda i endring. REUTERS/Luke MacGregor
TIMELAPSE: Direktør for Google Earth, Rebecca Moore, har i disse dager rullet ut en helt ny funksjon som skal vise jorda i endring. REUTERS/Luke MacGregor Vis mer

Skal vise løsninger

Moore er opptatt av at funksjonen ikke bare skal vise de problemene man står ovenfor i klimadebatten.

- Med Timelapse i Google Earth har vi et tydeligere bilde av vår skiftende planet rett ved fingertuppene - en som ikke bare viser problemer, men også løsninger, samt fascinerende vakre naturfenomener som utspiller seg over flere tiår, sier hun.

Tjenesten er allerede lansert og allerede nå kan du klikke deg inn for å se hvordan ditt nærområde så ut i 1984 og fram til i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer