Sjokkbilder avslører terroristenes bakmenn

Dagbladet jaktet to av IS' og al-Nusras antatt viktigste støttespillere.

- MED IS-SJEF: På dette bildet sitter det som skal være den kuwaitiske religiøse lederen Hajjaj al-Ajmi med IS-kommandør Omar al-Shishani.
- MED IS-SJEF: På dette bildet sitter det som skal være den kuwaitiske religiøse lederen Hajjaj al-Ajmi med IS-kommandør Omar al-Shishani. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KUWAIT CITY (Dagbladet): Det tar bare bare et par minutter fra vi har banket på døra og en liten gutt har åpnet opp, til en stor Chevrolet SUV med sotede ruter kommer kjørende. En røslig mann ruller ned vinduet på passasjersiden og sier:

- Han som bor i det huset vil ikke ha noe med dere å gjøre. Dere kan bare reise herfra.

Han står så og følger med til vi forlater området. Mannen som bor i huset der vi banket på er den sunnimuslimske religiøse lederen Shafi Al-Ajmi. Ifølge både amerikanske myndigheter og Human Rights Watch har han i flere år samlet inn store summer til islamistiske terrorgrupper. Adressen til al-Ajmis hus fant vi på et flygeblad fra en pengeinnsamlingsaksjon til inntekt for al-Nusra, som er al-Qaidas fløy i Syria.

Skylder på USA Dagen etter står vi på kontoret til Shafi al-Ajmis advokat.

- Shafi føyer seg ikke etter hva USA sier, sier advokat Mohammed al-Jumia til Dagbladet.

Da Kuwait ble invadert av Saddam Husseins menn i 1990, var det USA som befridde landet i løpet av fire blodige dager i 1991. Nå mener USA, FN og et unisont forskningsmiljø at gulfstatene Kuwait og Qatar er blant landene der det sluses mest penger til terrorgruppene Den islamske stat og al-Nusra i Syria og Irak. Enorme beløp tilkommer islamistene via banksystemet og pengeinnsamlinger i de to landene, som har fått kritikk for å gjøre for lite for å stoppe pengeflyten. Advokat Mohammed al-Jumia representerer to av de viktigste personene i denne trafikken:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer