Sjokkbilder: - Disse skal skytes

Russiske styrker samlet og henrettet en gruppe ukrainske menn i Butsja i mars, ifølge videomateriale New York Times har fått tilgang til.

BUTSJA: New York Times har fått tilgang til videoer som skal bevise henrettelser og krigsforbrytelser utført av russiske styrker i Kyiv-forstaden Butsja. Video: New York Times Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En video viser en gruppe på minst åtte menn bli ført over en vei i Butsja i mars, en forstad til hovedstaden Kyiv i Ukraina.

Bak dem følger en soldat med våpen hevet.

Det skal være siste gang de ble sett i live, skriver New York Times.

Avisa har sammenkoblet videoen med to andre videoer. På den ene, en dronevideo tatt dagen etter, kan man formentlig se mennene ligge døde på bakken bak en bygning like ved. På samme video kan man se russiske kjøretøy stå parkert i nærheten.

- Klarest bevis til nå

New York Times skriver at videoene er det klareste beviset til nå på at russiske styrker utførte henrettelser og krigsforbrytelser i forstaden.

De har snakket med rammede, vitner, politiet og militærpersonell som var i Butsja i tidsrommet. Alle ofrene på videoene er identifisert, og avisa har også snakket med familiene deres.

- Videoene føyer seg inn i rekken av bevis som har begynt å komme fra Butsja den siste tiden, sier førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, til Dagbladet.

Hun forsker på internasjonal strafferett og har selv sett videoene i saken.

På noe av materialet kommer også ansiktet til russiske soldater tydelig fram.

- Det er slike bevis man trenger for å bygge straffesaker og ta ut tiltale mot personer, sier Høgestøl.

Vakte internasjonal oppsikt

Bilder av lik ligger strødd i gater i Butsja startet først å sirkulere etter at Russland hadde trukket sine styrker ut av byen – og de vakte stor oppsikt og bred fordømmelse.

Høgestøl peker på at det først kom satellittbilder av massegraver fra Butsja, men nå kommer det videoer som kan knytte personer til gravene.

- De nye videoene understøtter det bildet vi allerede har fra Butsja, så nå begynner vi å få god oversikt over hva som har skjedd der, sier jusseksperten.

Hun sier videre at hun tror det vil komme flere videoer og bevis fra forstaden og Ukraina generelt, og viser til at en russisk soldat nå blir stilt for retten i landet, tiltalt for å ha drept en ubevæpnet og sivil person i krigen.

- Myndighetene i Ukraina varsler at det vil komme flere slike saker, og de får bistand fra EU og naboland til å holde etterforskningskapasiteten oppe. Så gjenstår det å se om de klarer å arrestere flere personer og knytte dem til krigsforbrytelser, sier Høgestøl til Dagbladet.

Russiske myndigheter har ikke svart på New York Times' spørsmål om de nye videoene. De har flere ganger avvist anklager om krigsforbrytelser gjennom krigen, og blant annet hevdet at bilder fra Butsja er falske.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer