Sjokkbilder: - Disse skal skytes

Russiske styrker samlet og henrettet en gruppe ukrainske menn i Butsja i mars, ifølge videomateriale New York Times har fått tilgang til.

BUTSJA: New York Times har fått tilgang til videoer som skal bevise henrettelser og krigsforbrytelser utført av russiske styrker i Kyiv-forstaden Butsja. Video: New York Times Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En video viser en gruppe på minst åtte menn bli ført over en vei i Butsja i mars, en forstad til hovedstaden Kyiv i Ukraina.

Bak dem følger en soldat med våpen hevet.

Det skal være siste gang de ble sett i live, skriver New York Times.

Avisa har sammenkoblet videoen med to andre videoer. På den ene, en dronevideo tatt dagen etter, kan man formentlig se mennene ligge døde på bakken bak en bygning like ved. På samme video kan man se russiske kjøretøy stå parkert i nærheten.

- Klarest bevis til nå

New York Times skriver at videoene er det klareste beviset til nå på at russiske styrker utførte henrettelser og krigsforbrytelser i forstaden.

De har snakket med rammede, vitner, politiet og militærpersonell som var i Butsja i tidsrommet. Alle ofrene på videoene er identifisert, og avisa har også snakket med familiene deres.

- Videoene føyer seg inn i rekken av bevis som har begynt å komme fra Butsja den siste tiden, sier førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, til Dagbladet.

Hun forsker på internasjonal strafferett og har selv sett videoene i saken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer