Andes

Sjokkbilder etter «mega-tørke»

Satellittbilder viser den dramatiske endringen på enkelte av fjelltoppene i Andes, verdens lengste og Sør-Amerikas høyeste fjellkjede. Forskere peker på global oppvarming som årsak og får støtte av norsk professor.

HISTORISK: Andes, Sør-Amerikas høyeste fjellkjede, er rammet av historisk lave snømengder. En sammenlikning av satellittbildene fra juli 2020 og juli 2021 viser en dramatisk forskjell på bare ett år. Foto: DG DEFIS / Handout / NTB
HISTORISK: Andes, Sør-Amerikas høyeste fjellkjede, er rammet av historisk lave snømengder. En sammenlikning av satellittbildene fra juli 2020 og juli 2021 viser en dramatisk forskjell på bare ett år. Foto: DG DEFIS / Handout / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Andes, Sør-Amerikas høyeste fjellkjede, er rammet av historisk lave snømengder som følge av en ti år lang tørkeperiode som forskere knytter til global oppvarming.

Til tross for at det er vinter på den sørlige halvkule, er mange av fjelltoppene mellom nær Argentina nå preget av ujevn snødekke eller ingen snø i det hele tatt, skriver Reuters.

Langvarig nedgang

Forskere frykter at smeltingen kan true Sør-Amerikas vannforsyning. Store deler av verdens ferskvannsreserver er lagret i isbreer i fjellområder, og sørger for at snøfall og regn langsomt føres ut i elvenettverk gjennom sommeren og tørre måneder.

- Her ser vi konsekvensen av langvarig nedgang i nedbør - en mega-tørke, sier Ricardo Villalba, sjefsforsker ved institutt for snø-, bre- og miljøvitenskapelige studier (IANIGLA).

- Hvis du ser på nedbørsmengdene akkurat nå for hele Andes-området, viser det at det enten ikke har snødd i det hele tatt eller veldig lite, sier han, ifølge Reuters.

Satellittbilder

En sammenlikning av satellittbildene fra juli 2020 og juli 2021 taler for seg: Det er betydelig mindre snødekke på fjellene denne vintersesongen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.