Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkbildet viser hvorfor myndighetene har fått nok. Nå går de til krig mot våtservietter

- En glitrende idé, mener MDG - som i dag erklærte «krig» mot miljøskadelig engangsplast.

FETTBERG: Britiske myndigheter erklærte i november seier over et 130 tonn tungt og 250 meter langt fettberg som i hele fjor høst blokkerte Londons kloakksystem. Foto: Thames Water
FETTBERG: Britiske myndigheter erklærte i november seier over et 130 tonn tungt og 250 meter langt fettberg som i hele fjor høst blokkerte Londons kloakksystem. Foto: Thames Water Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år ble det klart at britiske myndigheter gjør alvor ut av planene om å gå til «krig» mot plast, i en beslutning som ble hyllet av miljøorganisasjoner over hele verden.

I dag gikk tok også Miljøpartiet de Grønne (MDG) et liknende skritt. Landsmøtet i partiet gikk nemlig lørdag inn for å forby alle engangsartikler av miljøskadelig plast innen 2020.

Da det tidligere denne uka ble kjent at «plastkrigen» i Storbritannia også vil ramme våtservietter sto dampen ut av ørene på britiske småbarnsforeldre, dersom man skal tro The Independent.

Men en lovendring som fører til at man blir kvitt våtservietter slik vi kjenner det i dag vil være en god idé, også i Norge, mener MDG.

- Dette kan absolutt være en glitrende idé, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG, til Dagbladet.

Han viser til at nordmenn kjøper produkter fulle av kjemikalier som «man får bakoversveis» av å se på en innholdsdeklarasjon, og mener det i dag er for mye bruk av plast og kjemikalier som ikke er nedbrytbare.

Hvert år havner anslagsvis 8 millioner tonn plast i verdenshavene, og ifølge World Economic Forum vil det innen 2050 være mer plastsøppel i havene enn fisk - dersom problemet ikke løses.

Inkluderer våtservietter

Det er hovedsakelig derfor britiske myndigheter har erklært krig mot plasten. Statsminister Theresa May vil forby salg av sugerør, rørepinner til drinker og bomullspinner laget av plast.

- Bruk av engangsprodukter laget av plast er ødeleggende for våre hav og dødelig for vårt dyrebare miljø og dyreliv, så det er livsviktig at vi handler nå, sa miljøvernminister Michael Gove i slutten av april.

Nå er det altså klart at våtservietter havner i denne kategorien:

- Som en del av vår 25-årsplan for å bedre miljøet, har vi lovet å eliminere alt unødvendig plastavfall. Det inkluderer også engangsprodukter som våtservietter, sier en talsperson for det britiske miljødepartementet, ifølge The Independent.

Myndighetene opplyser at de fortsetter å samarbeide med produsenter og forhandlere av våtservietter for å sikre at emballasjen er tydelig merket, og at folk vet hvordan de skal kastes på riktig måte.

Departementet sier imidlertid at de vil oppmuntre innovasjon, slik at stadig flere produkter av denne typen kan resirkuleres.

- Vi arbeider også med industrien for å støtte utviklingen av alternativer, som for eksempel våtservietter som ikke inneholder plast, og som derfor kan spyles ned i toalettet, opplyser departementet ifølge BBC.

Talspersonen nektet imidlertid å si om nyheten innebærer at det vil bli ulovlig å kjøpe eller selge vårservietter, eller når tiltaket vil bli iverksatt. En rekke britiske medier tolker imidlertid uttalelsen som et kommende forbud. I det minste av våtservietter som inneholder plast.

«Monster-fettberg»

Det er imidlertid ikke bare plast som finner veien til havet som bekymrer britene. I fjor høst gikk bildene av et «monster-fettberg» i Londons kloakk verden rundt.

- Beistet er endelig beseiret, sa Alex Saunders i vannselskapet Thames Water til BBC, da fettberget endelig var fjernet i begynnelsen av november i fjor.

250 METER LANG: Dette avfallsmonsteret kan være den største oppsamlinga av søppel i London-kloakken noensinne. Fett, våtservietter, bleier og olje er noe av det som danner den flere tonn tunge «proppen‹. Video: Ap / NTB Scanpix Vis mer

Det 250 meter lange og 130 tonn tunge fettberget, bestående av størknet fett, våtservietter, bleier, olje og kondomer, hadde siden september blokkert en kloakktunnel i Whitechapel i London.

En rekke arbeidere kjempet i hele ni uker med å fjerne det steinharde fettberget. Nyheten vekket så stor oppmerksomhet at deler av fettberget nå befinner seg på museum. Spesielt interesserte kan se deler av «samlingen» på Museum of London fram til 1. juli i år.

Flere tonn med unødig avfall

Selv om man ikke har sett like store fettberg i Norge, bruker norske kommuner store summer hver eneste måned på å rense opp etter nordmenns uvaner.

KLOAKKEKSPERT: Jan Tveite. Foto: Oslo Vann- og Avløpsetat.
KLOAKKEKSPERT: Jan Tveite. Foto: Oslo Vann- og Avløpsetat. Vis mer

- Vi har ikke opplevd et sånt fettberg som man så i London, men med jevne mellomrom får vi stopp i kloakken på grunn av fett i kombinasjon med ting som våtservietter, sier kloakkekspert og overingeniør i Vann- og avløpsetaten i Oslo, Jan Tveite, til Dagbladet.

Han trenger derfor ikke å tenke seg om to ganger før han svarer på spørsmål om han synes det ville vært en god idé å innføre et forbud i Norge.

- Dette er helt klart en veldig interessant tanke, også i Norge. Absolutt! Det er en forbruksartikkel som veldig lett kan erstattes av en vaskefille og varmt vann. I dag skaper det flere tonn med unødig avfall, som igjen fører til problemer i avløpene, sier han og legger til:

- Våtserviettene som i dag brukes er fryktelig sterke. Vi opplever at våre pumper, som drives av motorer med 100 hestekrefter, ikke klarer å dra opp våtservietter. Dette har ikke noe å gjøre i avløpene våre.

PÅ MUSEUM: De spesielt interesserte kan se restene av Londons fettberg på utstillingen «Fatberg!» på Museum of London in London fram til 1. juli i år. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix
PÅ MUSEUM: De spesielt interesserte kan se restene av Londons fettberg på utstillingen «Fatberg!» på Museum of London in London fram til 1. juli i år. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han forteller at problemet med våtservietter i kloakken er spesielt ille ved pumpestasjoner som ligger i nærheten av barnehager eller gamlehjem, der det er langt hyppigere bruk av våtservietter enn hos befolkningen for øvrig.

- Problemene er ofte merkbart større når pumpestasjonene ligger i nærheten av barnehager eller gamlehjem, sier han.

- Grusom odør

Når avfallet fører til at en av hovedstadens 70 pumpestasjoner skrur seg av, går alarmen hos etaten.

- Da må vi rykke ut med en spesialpumpebil. Pumpa må demonteres og renses, før den settes sammen igjen. Det er en jobb som tar tre-fire timer for to mann, og vi må regne med at én enkelt blokkering fort koster opp mot 7000 kroner, sier han og erkjenner at det fort blir snakk om store summer i løpet av et år.

POTTE TETT: Dette bildet fra et sirkulært basseng ble tatt i en pumpestasjon i forrige uke, ifølge Vann- og avløpsetatet. Her skulle man egentlig sett gråfarget normalt avløpsvann, men på toppen av bassenget flyter det et tykt lag med fett, våtservietter og dopapir. Foto: Vann- og avløpsetaten
POTTE TETT: Dette bildet fra et sirkulært basseng ble tatt i en pumpestasjon i forrige uke, ifølge Vann- og avløpsetatet. Her skulle man egentlig sett gråfarget normalt avløpsvann, men på toppen av bassenget flyter det et tykt lag med fett, våtservietter og dopapir. Foto: Vann- og avløpsetaten Vis mer

- Per dags dato har vi én svær sugebil som utelukkende kjører fra pumpestasjon til pumpestasjon for å rengjøre disse.

Han kan samtidig bekrefte at det ikke nødvendigvis er landets hyggeligste jobb.

- Fett som har ligget en stund og blitt harskt får en grusom odør når man begynner å spyle og bevege på det. Vi må kle oss helt inn og bruker spesialgassmasker med egne filtre for å slippe den verste lukta.

Langt unna forbud

Til tross for at MDG mener britenes ønske om å fjerne våtservietter er «en glitrende idé», er man fortsatt langt unna et forbud i Norge, ifølge Stoknes.

GLITRENDE IDÉ: Det sier Per Espen Stoknes (MDG) om britenes forslag. Her fra stortingets spørretime.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GLITRENDE IDÉ: Det sier Per Espen Stoknes (MDG) om britenes forslag. Her fra stortingets spørretime. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke hatt det på vår agenda, men vi vil alltid være for det beste miljøvennlige alternativet. Det skal være lett for forbrukeren å velge miljøvennlig. Én måte er å forby de våtserviettene som er mest skadelige, det andre er å øke avgiftene på verstingene. Dessuten finnes det jo nedbrytbare alternativer, sier han.

Landsmøtet i MDG gikk imidlertid i dag inn for å forby alle engangsartikler av miljøskadelig plast innen 2020, bekrefter Stoknes overfor Dagbladet.

Forbudet vil gjelde all plast som har kort levetid, som emballasje, klistremerker, bestikk, kopper, tallerkener, ballonger, sugerør, q-tips, barberhøvler og kulepenner, ifølge NTB.

- Men vil ikke dette også gjelde våtservietter, Stoknes?

- Et slikt forbud vil gjelde produkter der det finnes miljøvennlige alternativer. Dersom markedet ikke har et miljøvennlig produkt klart, så kan man ikke innføre et forbud. Tanken her er at næringslivet må gå foran, og utvikle spennende komposterbare alternativer, og så kan myndighetene komme etter å fjerne verstingene, sier han til Dagbladet.

MDG-toppen mener man uansett må få mer oppmerksomhet rundt hva som ikke skal havne i toalettet.

- Folk er nok ikke observante nok med tanke på hva som havner i doen deres. Vi trenger mer oppmerksomhet rundt hva vi kaster i do. Vi har vent oss til å leve i et samfunn hvor vi bruker ting i ett minutt, før vi kaster dem og lar dem ødelegge naturen i hundre år. Sånn kan vi ikke ha det, sier Stoknes.

Både barn og voksne har i en årrekke har fått påminnelser om at det bare er tre ting som skal i do: nummer én, nummer to og dopapir. Likevel har ikke Tveite og Vann- og avløpsetaten sett noen bedring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media