Sjokkbølger etter arrestasjon

Dagbladet møtte i går venninna til den første arresterte for terroren i London. Arrestasjonen har satt nabolaget i Leeds i sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LEEDS (Dagbladet): Naboen, ei jevnaldrende jente, trodde den arresterte var savnet etter London-bombene. Men da politiet i går gikk til aksjon i det asiatiske nabolaget i Leeds, var det klart at han var den første arresterte etter terroraksjonen. De fire bombemennene blir av kilder The Times har snakket med, beskrevet som rollemodeller for britisk ungdom.

Gjennombrudd

Fem dager etter terrorbombene fikk London-politiet endelig et gjennombrudd i etterforskningen. Videoopptak fra den store, sentrale stasjonen King\'s Cross skal ha ledet politiet mot fem adresser i Leeds.

20 minutter etter at et overvåkingskamera observerte at fire menn forlot stasjonen torsdag 7. juli klokka 8.30 lokal tid, smalt det i London. De hadde alle hver sin ryggsekk, og kom med toget fra Luton.

Det er fysiske spor etter tre av dem. Det skal ikke være noen fysiske spor etter den fjerde mannen på overvåkingskameraet. Politiet sa i går at etterforskingen nå går framover «med stor fart».

Gårsdagens aksjoner har sendt sjokkbølger gjennom nabolaget i Leeds. Ved siden av den ene arrestasjonen skal større mengder sprengstoff være funnet i nabolaget. -  Jeg kan ikke forstå hva som er skjedd. Vi er familievenner. Jeg har kjent ham hele livet, sier den 18-år gamle veninna til Dagbladet. Hun ønsker ikke å stå fram med navn eller bilde, men forteller gjerne om vennen.

-  Han var fra en respektert familie her i nabolaget, og likte cricket og fotball. Jeg så ham omtrent en gang i uka, forteller hun.

Selvmordsbombere

PÅ HVER SIN SIDE:  Britisk politi slo jernring rundt huset der 20-åringen ble arrestert. Naboene i det asiatiske nabolaget i Leeds har vansker for å tro på det som har skjedd. Foto: John Giles/Scanpix
PÅ HVER SIN SIDE: Britisk politi slo jernring rundt huset der 20-åringen ble arrestert. Naboene i det asiatiske nabolaget i Leeds har vansker for å tro på det som har skjedd. Foto: John Giles/Scanpix Vis mer

Den arresterte, som skal være rundt 20 år, er ifølge BBC en slektning av en av de fire som politiet peker ut som hovedmennene.Ifølge dagens The Times er to av bombemennene Hasid Hussein (19) og Hehzad Tanweer (22).

Britisk politi mener nå at terroraksjonen i London ble gjennomført av selvmordsbombere som alle er britiske statsborgere og født i Storbritannia. De mener gjenstander som tilhører tre av dem ble funnet på stedene der de tre undergrunnsbanene eksploderte. Det ble i går også funnet sprengstoff i en bil i Luton, som politiet mener har sammenheng med bombene i London.

Etter bombene gikk av i London, ble nabojenta bekymret. -  Jeg visste at han skulle til London i helga. Vi har prøvd å ringe ham i helga uten å få kontakt. Jeg tenkte jo at han kunne være en av ofrene, sier hun stille.

-  Stemplet som terrorist

-  Det er forferdelig. Han er allerede stemplet som terrorist, sier mora til venninna.

I går kveld var nabolaget tydelig preget av sjokk og frykt. Noen følger med på alt politiet foretar seg. Andre samler seg i mindre grupper, og ønsker ikke å snakke med journalistene som jakter på informasjon om de arresterte.

ARERSTASJON: I dette huset ble en mann arrestert igår, og avhørt om terroren i London. Han bor noen gater unna og naboene er i sjokk etter arrestasjonen.