Sjokkbølger i Nordisk Ministerråd

Det er krisestemining i Nordisk Ministerråd etter avsløringene om arrangøren av konferansen mot prostitusjon som gikk på horhus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretæren i Nordisk Ministerråd, Søren Christensen, avbryter et opphold i Oslo og vender hjem til København. Årsaken er avsløringene om arrangøren av prostitusjonskonferansen som selv gikk på horehus i Tallin.

- Det er helt avsindig dersom noen som arbeidet ved konferansen selv har oppsøkt en bordell, sier Christensen til Dagbladet.no.

Omtalen av den nattlige utflukten til bordellet i Talling, har sendt sjokkbølger i det ellers ganske sedate Nordisk Ministerråd. Rådets informasjonssjef fikk i går munnkurv og kunne ikke uttale seg i saken.

Les den utrolige historien om hva som skjedde på konferansen:

Den nordisk-baltiske konferansen om internasjonal handel med kvinner ble avsluttet i Estlands hovedstad Tallin søndag. Initiativtaker var Sveriges likestillingsminister Margareta Winberg, og Norges familieminister Laila Dåvøy deltok også, sammen med statsråder fra de baltiske landene. Konferansen samlet 300 deltakere.

Den norske frilansfotografen Leif Gabrielsen var deltok på konferansen sammen med frilansjournalist Turid Øvrebø. Han var med da en av konferansens sentrale arrangører sent en natt dro ut til et horehus i utkanten av Tallin, skriver Aftonbladet. Det samme gjorde den svenske frilansjournalisten Erik Korsås. Begge sier at de ikke handlet sex. Men ellers avviker Gabrielsens og Korsås' framstilling ganske sterkt.

Inne på bordellet befant det seg et titalls jenter og flere halliker som overvåket forretningene, sier Korsås til Aftonbladet.

- Jeg ville se hvordan det foregikk og betalte for å bli med en kvinne til ett av rommene, sier svensken. - Da vi kom inn, forklarte jeg at jeg ikke ville kjøpe sex, men vite hvordan det fungerte og foreta et intervju. Da vi hadde snakket i 20 minutter, gikk jeg ut.

- Så ut som 16

Journalisten forteller at konferansearrangøren da sto ved bordellets bar og snakket med en av de prostituerte.

- Jeg forsøkte å få ham med meg. Men han ville bli og svarte «rolig, nå har du fått ditt, nå vil jeg ha litt av mitt».

Ifølge Korsås betalte mannen tusen estiske kroner, ca. 600 svenske, og forsvant inn på et rom sammen med jenta frilansjournalisten hadde intervjet. Paret hadde med seg badehådklær.

Korsås sier at han satte seg utenfor rommet for å finne ut hva mannen gjorde derinne. Etter en time kom en hallik og banket på døra, uten resultat. Først etter annet forsøk fikk halliken arrangøren og jenta ut av rommet.

Mannen sier i ettertid til Aftonbladet at han ikke hadde sex med jenta. Hun skal ha fortalt ham at hun var 18 år gammel, men så ut som 16.

- Hun kledde av seg en hel del. Men mer var det ikke. Jeg syntes det var for jævlig med sånne steder og at trolig mindreårige ble tvunget inn i dette.

- Vi inviterte

Men mens Aftonbladets artikkel kan leses som om det var konferansefunksjonæren som tok initiativ til bordellturen og opptrådte mest mistenkelig, forteller Gabrielsen en nokså annen historie:

- Korsås hadde tidlig under konferansen fortalt oss andre pressefolk at han var sikker på at en av arrangørene kom til å havne på horehus, sier Gabrielsen til Dagbladet.no.

- Torsdag kveld hadde vi vært ute og spist. Da foreslo jeg og Korsås at vi skulle undersøke prostitusjonen i Tallin. Turid ble ikke med, hun ville jo ikke sluppet inn. Vi tok funksjonæren med oss, han var også interessert i å undersøke sexhandelen.

Fotografen forteller at Korsås betalte for å ta med den unge kvinnen på rommet, og at han ikke oppholdt seg der særlig kortere enn funksjonæren. Da svensken kom ut, skal han ha sagt at jenta fortalte lite og oppmuntret mannen fra arrangørstaben til å forsøke å få mer ut av henne.

Selv oppholdt Gabrielsen seg på jentenes fellesrom, der han etterhvert fikk flere av dem til å fortelle sin historie. Opplysningene delte han tidlig neste morgen med Turid Øvrebø, som aldri la skjul på at hennes kollega hadde besøkt bordellet.

Åpenhet

- Fredag spurte jeg i plenum estisk politi og norske myndigheter om hvorfor de ikke bruker lovene som gjør det mulig å stenge bordellene, sier Øvrebø til Dagbladet.no.

- Da opplyste jeg at min fotograf Leif Gabrielsen sist natt hadde oppsøkt et bordell, og hvordan taxisjåfør og hotellresepsjonist hadde hjulpet ham til å finne stedet. Vi la ikke skjul på noe.

Øvrebø mener det er helt uhørt at den svenske journalisten og den finske funksjonæren betalte penger for å gå på rommet med jenta. Hun spør seg om Aftonbladet på noen måte har opptrådt fordekt, og peker på at mens Korsås var oppført i konferansepapirene som frilanser for Aftonbladet, var det avisas Richard Aschberg som skrev artikkelen. Korsås skal ha blitt hjemkalt av Aftonbladet før konferansen var avsluttet.