Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkbrekk hos Multiconsult: Sjtokman-dokumenter stjålet

Sensitive dokumenter om StatoilHydros Sjtokman-prosjekt stjålet. Se video av det målrettede brekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Fire PCer som blant annet inneholdt sensitive opplysninger om StatoilHydro, Gazprom og Totals olje- og gassprosjekt Sjtokman på russisk side i Barentshavet, er stjålet i et sjokkbrekk mot Multiconsult i Oslo, melder Teknisk Ukeblad.

Liten og rask
Innbruddet ved Multiconsult skjedde natt til 12.august. Bilder fra Multiconsults overvåkingskamera viser en liten og lett, svartkledd person med svart hjelm ankomme på en hvit motorsykkel. Fra tyven kjører ut av synsfeltet til det første kameraet og til han eller hun viser seg ved døra, går det i underkant av tre minutter. Deretter tar det bare sekunder før døra er brutt opp. Tyven løper inn med en svart veske i hånda. Mindre enn to minutter seinere kommer han eller hun ut igjen, med innhold i veska.

Tyven har da gått forbi IT-avdelingen og rett opp i andre etasje der de som jobber med Sjtokman-prosjektet sitter.


Målrettet
- Vi har hatt innbrudd før, men det spesielle denne gangen var at det lå noen arbeidsdokumenter på PCene om olje- og gassanlegget til StatoilHydro på Sjtokmanfeltet. Innbruddstyven kom inn i de lokalene der denne arbeidsgruppa sitter, sier økonomidirektør Trond Dahle i Multiconsult til Dagbladet.

Han sier det virker tilfeldig hvilke PCer som er stjålet fra arbeidsrommet. Men ranet virket målrettet og skjedde på en profesjonell måte.

- Dette kan være et tilfeldig innbrudd, det eneste vi reagerer på er at det skjedde veldig raskt. Tyven kom inn og gikk rett opp trappa til andre etasje, forteller Dahle.

Ingen vitale dokumenter skal ha ligget på PCene. De ligger på server, og PCene var avslått, ifølge Dahle. Dokumentene som er på avveie er notater og uferdige arbeidsdokumenter om både Sjtokman og andre prosjekter.

Kan være industrispionasje
Multiconsult har ingen synspunkter på hvem som kan stå bak tyveriet, eller om det kan dreie seg om industrispionasje.

- Om de var ute etter bare PCer eller annet, vet vi ikke. Det kan være en ren tilfeldighet, sier Dahle.

Han forteller at de ikke har fått noe forvarsel om at noe slikt kunne skje.

- Vi har ingen konflikter med noen, sier økonomidirektøren.

Saken ble meldt til Oslo-politiet, som har henlagt saken for sitt vedkommede. PST har fått melding om saken, men vil ikke si om de etterforsker saken, eller om det kan dreie seg om industrispionasje.

- Det kan vi ikke kommentere. Vi er varslet om saken, er alt informasjonsdirektør Trond Hugubakken kan si.

En oljeanalytiker har tidligere antydet at StatoilHydro kan ha vært utsatt for teknologityveri før. Da Statoil og Hydro ble droppet fra et direkte samarbeid om å åpne petroleumsfeltet Sjtokman i 2006, antydet oljeanalytiker Oddvar Bjørgan at russerne trolig tilegnet seg kunnskap fra de norske selskapene om drift og teknologi, uten å gi noe tilbake.

Han ville den gang ikke kommentere om det var snakk om teknologityveri.

- Men det kan være noe som likner på det, sa han den gang.

Multiconsult har nå forsterket låsene sine, men vurderer IT-sikkerheten sin som god nok og har valgt å ikke gjøre noe med den.

StatoilHydros pressekontakt Mari Dotterud sier til Dagbladet at deres avtale med Multiconsult om Sjtokman-utbyggingen gikk ut i juni, altså før innbruddet i august. De har derfor ingen kommentarer til saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling