Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerende avsløring: Kalvene blir slått, sparket og hoppet på

To dyrevernsorganisasjoner har avdekket mishandlingen av kalver som foregår på kontrollposter i Frankrike. - Helt uakseptabelt, sier Mattilsynet.

DYREMISHANDLING: Skjulte opptak gjort av dyreaktivister viser en brutal og hjerteløs behandling av en gruppe med kalver. Video: L214. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge kalver blir slått, sparket og tråkket på når de fraktes fra Irland til EU-land som Spania og Nederland. Det har to dyrevernsorganisasjoner, en fransk og en nederlandsk, avslørt.

Ved bruk av et hemmelig kamera, har organisasjonene dokumentert grov mishandling av kalvene.

KOLLAPSER: Her kan man se en av kalvene som ikke klarer å reise seg. Foto. L214
KOLLAPSER: Her kan man se en av kalvene som ikke klarer å reise seg. Foto. L214 Vis mer

Kollapser i smerte

I mars i år fulgte aktivistene med på mer enn 5000 kalver som kom fra Irland til den franske kontrollposten i Tollevast, hvor dyrene skal - etter EUs lover - få hvile og bli matet.

I stedet viser de opprørende videoklippene at dyrene blir dratt etter ørene, tråkket på og slått av ansatte med batonger. Noen dyr blir så sterkt mishandlet at de kollapser i smerte og ikke klarer å reise seg.

Ett videoklipp viser en ansatt som kaster en kalv i gulvet og hopper opp og ned på den. Ifølge The Guardian etterforsker fransk politi saken, og vedkommende skal ha blitt arrestert.

- Det er hjerteskjærende å se hvordan disse sårbare dyrene, fortsatt ikke stødige på føttene og fortsatt avhengig av sin mors melk, blir utsatt for forferdelig vold under transport til nederlandske produsenter, sier Nicola Glen, talsperson for den nederlandske organisasjonen - Eyes on Animals - i en pressemelding.

Ifølge Glen står Nederland bak transporten og Irland er deres hovedleverandør. Begge landene burde ta ansvar for kalvenes velferd, mener hun.

- Et biprodukt

For å kunne produsere melk, føder kuene i melkeindustrien én kalv hvert år. Hannkalver blir ofte sett på som et biprodukt og blir tidlig separert fra sine mødre og solgt til kjøttprodusenter for en lav pris, ifølge den franske organisasjonen L214 Ethique et Animaux.

Etter en ferjetur på over 18 timer, ankommer kalvene Cherbourg i Frankrike, hvor de blir lastet ut og matet på kontrollposter. Noen av dem overlever ikke reisen. Deretter fortsetter de den lange reisen til Italia, Spania eller Nederland, hvor deres triste liv avsluttes i et slakteri etter noen måneder, skriver organisasjonen på sin nettside.

Mange kalver klarer ikke drikke vann under den lange reisen da fasilitetene om bord ikke fungerer eller er upassende for kalver. De ankommer utslitte, tørste og sultne. Spesielt ved kontrollposten Qualivia i Tollevast fant organisasjonene ut at kalvene ble mishandlet, skriver Eyes on Animals på sin nettside.

Sjefen for kontrollposten vil ikke kommentere saken overfor The Guardian, men sier at dette er «en vanskelig situasjon» som har påvirket teamet hans psykisk.

De som jobber på kontrollpostene er under et intenst press for å være raske på grunn av det store antallet dyr som ankommer og drar hver dag, skriver The Guardian.

SLÅR: De ansatte slår kalvene med batong. Foto: L214
SLÅR: De ansatte slår kalvene med batong. Foto: L214 Vis mer

- Oppskrift for grusomhet

- Dette skaper en oppskrift for grusomhet, sier Lesley Moffat, direktør ved Eyes on Animals.

Hun sier at dette er en vanlig form for mishandling. Kalvene er fortsatt ikke stødige til fots, og det tar lang tid å få dem fra A til B. Arbeiderne ender ofte med å dra dem rundt fordi de ikke klarer å stå eller gå ordentlig, sier Moffat.

Den irske dyrevernsforeningen ISPCA sier de er forferdet og sinte over opptakene, og oppfordrer den irske landbruksministeren, Michael Creed, til å sette i gang en etterforskning og midlertidig stoppe eksporten av kalver.

- Så brutal og grusom behandling av kalver er helt uakseptabelt og kan ikke bli tolerert, sier ISPCA, ifølge The Irish Examiner.

Creed har uttalt at han har sett videoen, og sier at han håper de involverte vil bli holdt juridisk ansvarlig. Samtidig sier han at ingen irske individer var involvert og hevder at irske eksportører blir holdt til en høyere standard enn europeiske.

- Det er en viktig del av landbruksindustrien i Irland og jeg støtter dem, sier han om eksporten av kalver.

- Bryter regelverket

Torunn Knævelsrud, leder for seksjonen dyrevelferd i Mattilsynet, kaller håndteringen av dyrene uakseptabel.

- Håndteringen av dyrene i denne rapporten er helt uakseptabel og i strid med det dyrevelferdsregelverket som gjelder i både EU og Norge, sier Knævelsrud til Dagbladet.

Hun forteller at det har i mange år vært bekymring for dyrevelferden under transport av dyr. I EU foregår det utstrakt transport av dyr over landegrensene, både av slaktedyr og livdyr. Her derimot, transporteres det praktisk talt ikke levende produksjonsdyr inn og ut av landet, forteller Knævelsrud.

- Omfanget av lange transporter av livdyr i Norge er lite. Vi har derfor heller ikke behov for slike stoppe- og hvilesteder som er vist i denne filmen.

Det foregår svært lite transport av unge kalver, siden de aller fleste kalvene vokser opp i besetningen der de er født. Mattilsynet har derfor ingen grunn til å tro at det foregår denne type dårlig behandling av dyr under transport i Norge.

Knævelsrud informerer om at for transport til slakteri finnes det en øvre grense for lovlig reisetid på 8 timer, med enkelte unntak i Nord-Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!