Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerende avsløringer: Den falske støttanna satte dem på sporet av en av verdens mest etterlyste menn

Bytter elfenben mot våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny dokumentar setter National Geographic Channel søkelys på den ulovlige elfenbenhandelen i Afrika, og for første gang kan de framlegge dokumentasjon på at det er noen av Afrikas verste terror-organisasjoner som står bak.

Den undersøkende journalisten Brian Christy har de siste to årene jobbet med å avdekke hvem som står bak den systematiske nedslaktningen verdens største landpattedyr elefanten, og tok i bruk ukonvensjonelle midler.

Han fikk hjelp av en gruppe eksperter til å plassere en GPS-sender i en falsk støttann, og resultatet av etterforskningene er sjokkerende.

• Dokumentaren kan ses i sin helhet på National Geographic Channel klokka 22 førstkommende lørdag.

Militarisert Den falske støttannen blir plantet på et hemmelig sted i Den sentralafrikanske republikk, og via daglig satelittovervåkning ble den fulgt gjennom territoriet til Lord's Resistance Army (LRA). Denne grupperingen ledes av Joseph Kony, den samme mannen som Den internasjonale domstolen i Haag regner som verdens mest ettersøkte mann.

I samtaler med tidligere LRA-soldater blir antakelsen om Konys involvering i både krypskytingen av elefanter og smuglingen av elfenben bekreftet.

- De bruker elfenben i byttehandler med våpen, medsiner og mat. Det er en rekke kriminelle syndikater som er involvert i handelen, men vi ville fokusere på de som opererer i sentrale Afrika. Dette er noen av de mest voldelige og aggressive gruppene i verden, sier Christy.

Han mener også at snikskytterne blir stadig mer profesjonalliserte og militariserte. I det ene videoklippet kan man se hvordan gruppa til Christy kommer over et elefant-kadavar i villmarka. Eskorten påpeker at dyret er skutt fra et helikopter, og at det ble brukt motorsag for å fjerne støttennene.

Kony Dagbladet har skrevet om Joseph Kony, mannen som leder LRA, en rekke ganger.

LRA-kommandanter dominere lista over ettersøkte fra krigsforbryterdomstolen i Haag, og Kony selv er siktet for 12 forbrytelser mot menneskeheten og 21 krigsforbrytelser. Bruk av sex-slaver og barnesoldater, bortføringer, massedrap og tortur er bare noe av det som er omtalt i den omfattende siktelsen.

Gutter fra 10-års alderen blir tatt for å bli soldater - jenter for å bli tvangsgiftet inn i geriljaen. Mange blir truet til å gjøre grusomme ting som å drepe egne slektninger for at de aldri skulle kunne vende tilbake.

Nå avslører National Geographic at disse grusomhetene finansieres med ulovlig jakt på elefanter og smugling av elfenben.

Terror Christy forteller at han ville sette søkelyset volden - mot både dyr og mennesker.

- Det er viktig at folk forstår hvor utbredt og hvor alvorlig voldsbruken er i elfenbenhandelen. Samtidig er det viktig at folk skjønner at disse parkvokterne er på fronten i kampen mot terrorisme, for det er akkurat det det er, sier han.

- Her står de med en håndfull kuler og våpen som ikke virker. Jeg vil at det skal endre seg.

Utbredt Problemet med elfenbenhandelen er det samme som i så og si all annen form for ulovlig handel. Så lenge det er etterspørsel kommer det til å være de som vil tilby varene - koste hva det koste vil. Og her er Kina en stor del av problemet.

En undersøkelse organisasjonen Save The Elephants gjorde i sommer om salget av elfenben i Hong Kong viste at det i turiststrøket finnes hele 31 000 elfenbengjenstander til salgs, fordelt på 72 utsalgssteder.

I det samme turiststrøket kan man kjøpe haugevis med billige veskekopier - et salg som er med på å finansiere narkotika og terror.

- Kritisk Ifølge WWF viste rapporten at hele 90 prosent av produktene som selges går til det kinesiske fastlandet. De som selger elfenben hevder de får sine produkter fra et lovlig lager - fra før 1990 - da salg av elfenben fortsatt var lovlig. 

Men siden lageret med lovlig elfenben bare har gått ned fra 116,5 tonn i 2011 til 111,3 tonn nå, så mener organisasjonen at man må spørre seg om ikke en stor andel av det som selges til turister i Hong Kong er ulovlig elfenben - fra elefanter skutt av krypskyttere.

- Ulovlig handel med truede dyrearter er en av verdens største økonomiske kriminaliteter, med bånd til våpen- og narkotikahandel og terrorgrupper. Hvert år blir minst 22 000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere, sier Nina Jensen, generalsekretær i WWF-Norge.

- Situasjonen er spesielt kritisk for bestandene i Sentral-Afrika, som har sunket med mer enn 60 prosent bare det siste tiåret. Om det ikke skjer en endring raskt, kan elefantene i denne regionen være utryddet om få år.

Store beslag Ifølge WWF drepes det fire elefanter i timen i Afrika.

Seinest i mai ble det tatt beslag i 1,3 tonn elfenben i Mosambik - et land hvor elefantbestanden er halvert siden 2010 på grunn av krypskyttere. I mai ble over 12 tonn elfenbein og minst 119 neshornhorn beslaglagt i en omfattende politioperasjon ledet av Europol.

Mellom 2011 og 2013 ble hele 20 000 elefanter drept årlig, viser en rapport fra FN. 

Salg av horn og elfenben er nå så utbredt at det er en av verdens mest utbredte forbrytelser, sammen med narkotika, våpenhandel og menneskehandel. 

KONY: Den falske støttannen blir plantet på et hemmelig sted i Den sentralafrikanske republikk, og via daglig satelittovervåkning ble den fulgt gjennom territoriet til Lord's Resistance Army (LRA). Denne grupperingen ledes av Joseph Kony, den samme mannen som Den internasjonale domstolen i Haag regner som verdens mest ettersøkte mann. Foto: AP Photo/Stuart Price/NTB Scanpix
KONY: Den falske støttannen blir plantet på et hemmelig sted i Den sentralafrikanske republikk, og via daglig satelittovervåkning ble den fulgt gjennom territoriet til Lord's Resistance Army (LRA). Denne grupperingen ledes av Joseph Kony, den samme mannen som Den internasjonale domstolen i Haag regner som verdens mest ettersøkte mann. Foto: AP Photo/Stuart Price/NTB Scanpix Vis mer

Der elfenben ofte blir brukt i smykker, brukes nesehorn gjerne til medisinsk behandling - for blant annet å hjelpe på potensen

Men studier viser at den medisinske effekten er null. Hornene er laget av keratin, det samme proteinet som utgjør hovedbestanddelen i hår og negler, med en kjerne av noen mineraler som kalsium og melanin.

• Dokumentaren kan ses i sin helhet på National Geographic Channel klokka 22 førstkommende lørdag.

AVDEKKET: I samtaler med tidligere LRA-soldater blir antakelsen om Konys involvering i både krypskytingen av elefanter og smuglingen av elfenben bekreftet.

- De bruker elfenben i byttehandler med våpen, medsiner og mat. Det er en rekke kriminelle syndikater som er involvert i handelen, men vi ville fokusere på de som opererer i sentrale Afrika. Dette er noen av de mest voldelige og aggressive gruppene i verden, sier Christy. Foto: National Geographic
AVDEKKET: I samtaler med tidligere LRA-soldater blir antakelsen om Konys involvering i både krypskytingen av elefanter og smuglingen av elfenben bekreftet. - De bruker elfenben i byttehandler med våpen, medsiner og mat. Det er en rekke kriminelle syndikater som er involvert i handelen, men vi ville fokusere på de som opererer i sentrale Afrika. Dette er noen av de mest voldelige og aggressive gruppene i verden, sier Christy. Foto: National Geographic Vis mer
FALSK STØTTANN: Den falske støttannen blir plantet på et hemmelig sted i Den sentralafrikanske republikk, og via daglig satelittovervåkning ble den fulgt gjennom territoriet til Lord's Resistance Army (LRA). Denne grupperingen ledes av Joseph Kony, den samme mannen som Den internasjonale domstolen i Haag regner som verdens mest ettersøkte mann. Foto: National Geographic
FALSK STØTTANN: Den falske støttannen blir plantet på et hemmelig sted i Den sentralafrikanske republikk, og via daglig satelittovervåkning ble den fulgt gjennom territoriet til Lord's Resistance Army (LRA). Denne grupperingen ledes av Joseph Kony, den samme mannen som Den internasjonale domstolen i Haag regner som verdens mest ettersøkte mann. Foto: National Geographic Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!