Sjokkerende bilder fra australsk ungdomsfengsel viser «Abu Ghraib-tilstander»

Har iverksatt etterforskning.

ETTERFORSKES: Australias statsminister Malcolm Turnbull er sjokkert etter å ha sett ABCs dokumentar om forholdene ved Don Dale varetektsfengsel for ungdom, som blant annet viser en 17 år gammel gutt bundet fast til en stol i to timer med hette over hodet. Video: Reuters / CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at den australske nyhetskanalen ABC i går kveld sendte en dokumentar om forholdene ved Don Dale varetektsfengsel for ungdom i Nordterritoriet i Australia.

Bildene viser unge urfolk i alderen 14 til 17 som blir holdt fysisk nede og strippet nakne av fengselsbetjenter, gasset med tåregass i cellene sine, og nedverdiget med skjellsord.

Et annet klipp viser en da 17 år gammel gutt som blir lenka fast til en stol i to timer med hette over hodet.

Minner om terrorfengsel

Klippene fra fengselet kan trekke paralleller til bilder fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak, der fanger ble strippet nakne og nedverdiget på det groveste.

Da bildene fra Abu Ghraib-fengselet ble lekket i 2004, sjokkerte de en hel verden.

Australias statsminister Malcolm Turnbull har nå iverksatt etterforskning etter at forholdene ved ungdomsfengselet ble gjort kjent.

- Som alle australiere ble vi sjokkert og forferdet over bildene av mishandling av barn på interneringssenteret Don Dale, sier Turnbull, ifølge The Australian.

- Hvert eneste barn i vårt rettsvesen må til enhver tid bli behandlet med respekt og menneskelighet.

Hevdet det var opptøyer

Klippene til ABC viser hva som skjedde bak murene etter det som ble definert som «opptøyer» i fengselet i 2014.

Fengselsbetjentene kastet tåregass mot ungdommene, og forsvarte det med at ungdommene var bevæpnet og prøvde å rømme fra cellene sine under hendelsen.

Men på opptakene som ABC har fått tilgang til, er det bare mulig å se én ungdom som klarer å komme seg ut av isolasjonscella.

Likevel blir både han og fem andre ungdommer som fortsatt sitter på cellene sine utsatt for tåregass i opp til åtte minutter.

- På grensen til tortur

Mishandlingen har rettet et nytt søkelys mot australske myndigheters behandling av urfolk i landet, men også Nordterritoriets harde linje mot kriminalitet.

Andelen unge urfolk som sitter inne i fengslene i Nordterritoriet utgjør 96 prosent av de innsatte, mens urfolk generelt utgjør 30 prosent av alle de innsatte i regionen, ifølge the Guardian.

Unicef i Australia sier i en uttalelse at behandlingen av ungdommene kan være på grensen til tortur, mens Gillians Triggs, presidenten av Human Rights Commission i Australia, mener det ikke er å gå for langt å sammenligne fengselet med Abu Ghraib.

- Dette er en trend på varetektsforhold som vi har sett de siste ti åra i Australia. Man har sunket dypt når man stripper bort rettssikkerheten og grunnleggende rettigheter, sier Triggs.

Ifølge statsminister Turnbull skal etterforskningen også undersøke om det har eller fortsatt eksisterer lignende forhold ved andre ungdomsfengseler i regionen.

- Det viktigste er å komme til bunns i hva som har skjedd ved Don Dale, og det kan også være andre saker som bør undersøkes, sier han.