Sjokkerende bilder viser ekstremforurensning i Kina

Beijing kveles av giftig tåke, og hvis de ikke klarer å kutte i kullforbruket, kan det blir enda verre.

 FRA VERDENSROMMET:  Dette bildet viser en tykk, røykfylt tåke over de østlige delene av Kina. Tåken er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAA
FRA VERDENSROMMET: Dette bildet viser en tykk, røykfylt tåke over de østlige delene av Kina. Tåken er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye bilder NASA har tatt fra verdensrommet, viser hvor ekstrem forurensningen i Kina faktisk er.

Denne uken ble forurensningen i byen Harbin så stor at 11 millioner innbyggere måtte holde seg hjemme. Misnøyen i befolkningen øker, og kinesiske myndigheter kjemper nå en desperat kamp for å bli kvitt den giftige tåka.

Helsefarlig Heller ikke i hovedstaden Beijing er det uvanlig at beboerne får beskjed om å holde seg innendørs. Partikler fra brent kull kan finne veien inn i lungene og blodet, og ifølge Verdens Helseorganisasjon blant annet føre til dødelige luftveissykdommer.

Lørdag målte Luftkvalitetsindeksen (AQI) i Beijing 238, som betegnes som et «svært usunt» nivå . I Oslo lå luftkvaliteten på 30.

Kveles av egen fyring Kullfyring står for størsteparten av energiforbruket i Kina, og naturligvis er problemet ekstra stort om vinteren, når det fyres mer.

Det var på grunn av høstens første kuldedager at det ble tilnærmet krisetilstander i byen Harbin på mandag. En tykk, helsefarlig tåke dekte byen så busser kjørte seg bort og flyplassen, motorveier, skoler og barnehager måtte stenges. 

Den giftige tåka i Harbin målte opptil 400 ganger høyere konsentrasjoner av forurensning enn det WHO anbefaler som et forsvarlig nivå. I tillegg til kullfyringen gjør det høye lufttrykket og kalde lufta i nordlige Kina at lufta ikke klarner, noe som gjør forurensningen verre.

Ekstremvinter Tidligere har kinesiske myndigheter hatt streng kontroll på all informasjon om forurensningsnivået, men informasjonsmengden har økt i takt med folkets misnøye. 12. september i år vedtok myndighetene en nasjonal handlingsplan mot luftforurensning der de blant annet lover at forurensningstettheten i Beijing innen 2017 skal ned med 25 prosent.

I januar i fjor nådde forurensningen i Beijing ekstreme høyder og luftkvalitetsindeksen viste da 755, altså mer en dobbelt så høyt som lørdagens tall.

Flere ansatte ved den norske ambassaden uttrykte i fjor vinter frykt for egen helse. Og hvis ikke kullforbruket i Beijing går ned, kan innbyggerne vente seg lignende tilstander også i vinter.

 MUNNBIND:  Beboerne i Harbin benyttet seg mandag av munnbind for å kunne bevege seg utendørs. Foto: EPA/Hao Bin CHINA OUT
MUNNBIND: Beboerne i Harbin benyttet seg mandag av munnbind for å kunne bevege seg utendørs. Foto: EPA/Hao Bin CHINA OUT Vis mer