- Sjokkerende dårlig politiarbeid

Kommunelege på Sotra og Fylkeslegen i Hordaland slakter politiet for å henlegge seksuelle overgrep mot en pasient - uten å kontakte helsemyndighetene.

SJOKKERTE: Helsesjef Svanhild K. Forland og kommunelege Svein Halvorsen i Sund kommune på Sotra er sjokkerte når de får vite av Dagbladets at politiet henla overgrepssaken mot fastlegen i kommunen uten at de ble varslet. Tre år senere ble legen  dømt for å ha forgrepet seg på tre andre kvinner i Skudeneshavn. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SJOKKERTE: Helsesjef Svanhild K. Forland og kommunelege Svein Halvorsen i Sund kommune på Sotra er sjokkerte når de får vite av Dagbladets at politiet henla overgrepssaken mot fastlegen i kommunen uten at de ble varslet. Tre år senere ble legen dømt for å ha forgrepet seg på tre andre kvinner i Skudeneshavn. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Politiets etterforskning har sviktet fullstendig. Det er veldig sterkt når en 17-årig jente anmelder fastlegen sin for seksuelle overgrep, sier kommunelege Svein Halvorsen i Sund på Sotra til Dagbladet.

De reagerer sterkt på at politiet henla en anmeldelse mot en lege for seksuelle overgrep, etter kort tids etterforskning.

Betrodd lege Halvorsen og helsesjef Svanhild K. Forland hadde ansvar for tilbudet til 6000 innbyggere på øya i 2005, da en betrodd lege med tillit i det lille lokalsamfunnet ble anmeldt for gjentatte seksuelle overgrep mot pasienten Helen, som stod fram i Dagbladet.

Helen forteller til Dagbladet at hun og legen ble tatt inn til ett avhør hver, før saken ble henlagt av politiet. Tre år senere slo den samme legen til på ny, da mot pasienter i tettstedet Skudeneshavn, sør på Karmøy. Den gangen endte det med en fellende dom for tre overgrep.

- Jeg er så lei meg for at det måtte tre nye ofre til før politiet tok saken på alvor, sier Helen til Dagbladet.

- Overgrepene mot kvinnene i Skudeneshavn i 2008 kunne vært unngått, dersom politiet gjorde jobben sin tre år tidligere, sier helsesjef i Sund kommune, Svanhild K. Forland.

Fylkeslegen: - Forferdelig De får støtte av Fylkeslegen i Hordaland, Helga Arianson.

- Slike overgrep er forferdelige og skal ikke skje. Politiet skal si fra til oss når de har en slik sak under etterforskning. Og selv om de henlegger på grunn av mangel på bevis, så har helsemyndighetene et annet regelverk og kan finne lovbrudd som kan føre til  autorisasjonstap for legen, sier Arianson til Dagbladet.

I saker med mistanke om alvorlige overgrep mot pasienter, har politiet plikt til å varsle Fylkeslegen, som er Statens helsetilsyn sin lokale representant. I tillegg trekkes ofte kommunelegen inn for å bistå med informasjon om lokale forhold.

- Absolutt sjokkerende Når kommunelegen får gjengitt Helens beskrivelser av overgrepene, rister han oppgitt på hodet.

- Om politiet hadde varslet om overgrepet til Helsetilsynet, så ville legen trolig ha mistet autorisasjonen midlertidig med en gang. Håndteringen er sjokkerende. Absolutt sjokkerende og dårlig politiarbeid, sier Halvorsen.

- Seksuelle overgrep er traumatiske. Det er forferdelig at de bare henla saken, sier helsesjef Svanhild K. Forland.

Forland synes det er prisverdig at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nå ønsker å gjøre noe med systemene slik at leger ikke lenger kan reise fra land til land å shoppe jobber.

- Det er også veldig bra at hun vil ta opp med justisministeren om påtaleinstruksen er god nok i slike saker, sier Forland

• Les intervju med politiet: Forsvarer etterforskningen