Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjokkerende funn på røykpakke

Sønnen til en mann i 60-åra fikk sjokk da han så bildet av farens amputerte bein på ei røykpakke - uten farens samtykke.

FIKK SJOKK: Bildet i midten viser det amputerte beinet som mannen hevder er hans, og som han ikke har gitt samtykke til at kan brukes. Foto: Charly Triballeau / AFP / NTB Scanpix
FIKK SJOKK: Bildet i midten viser det amputerte beinet som mannen hevder er hans, og som han ikke har gitt samtykke til at kan brukes. Foto: Charly Triballeau / AFP / NTB Scanpix Vis mer

En fransk mann i 60-åra ble overrasket da han fikk vite at et bilde av det amputerte beinet hans ble brukt på røykpakker - til skrekk og advarsel mot skadevirkningene røyking kan gi.

Mannen hevder at han aldri har gitt samtykke til at bildet kunne brukes, og det er ikke det eneste som gjør saken oppsiktsvekkende:

Mannens bein er nemlig slett ikke amputert på grunn av røyking, men fordi han ble skutt i beinet i et angrep i Albania i 1997.

På reise

Det var mannens sønn som først oppdaget bildet, da han under en reise i Luxemburg kjøpte seg ei pakke med røyk. Ikke lenge etter dro han kjensel på beinet som var avbildet på pakken.

Sønnen mente nemlig at arrene og brannsåret på bildet klart viste at det var farens bein som var brukt - og det uten farens samtykke. Det skriver BBC.

- Uten å si et ord satte han (broren, journ.anm.) en stor kartong med rulletobakk på bordet, sier mannens datter ifølge The Guardian.

- Vi var målløse og kunne ikke tro det. Det er faren min sitt bein på bildet, arrene hans er karakteristiske, legger datteren til.

Mannen har brukt krykker i mer enn 20 år etter at han ble skutt i et angrep i hjemlandet Albania i 1997. Det var der han mistet beinet.

Han sier at han aldri har gitt samtykke til at bildet skulle brukes, og mener det ble tatt på et lokalsykehus han besøkte i 2018 for å få hjelpemidler for plagene sine.

Klaget til EU-kommisjonen

Familiens advokat, Antoine Fittante, har nå tatt kontakt med EU-kommisjonen, som er ansvarlig for bilder på alle røykpakker i unionen, for å få klarhet i saken.

Da han ble spurt om hvordan de kunne være sikre på at det er mannens bein på røykpakken, sa han:

- Vi har ingen problemer med å bevise at dette er min klients bein. Hvert arr er unikt og lett gjenkjennelig. Han har også et brannsår på det andre beinet sitt.

- Min klient føler seg forrådt. Å se funksjonshemningen sin bli brukt på denne måten opplever han som uverdig, fortsetter advokaten.

Lov fra 2014

I henhold til en lov fra 2014 skal all rulletobakk og sigaretter som selges i EU ha en advarsel om helseproblemer forårsaket av røyking på pakningene.

Videre skal tekst og et beskrivende bilde dekke minimum 65 prosent av emballasjen.

Ifølge The Guardian har EU-kommisjonen avvist at bildet på røykpakken har noe å gjøre med mannen. De hevder likheten mellom arrene og brannsåret er tilfeldig.

De sier videre at hver person som er avbildet på røykpakkene, har signert et samtykkeskjema.

- Vi kan bekrefte at den nevnte personen ikke er avbildet i forbindelse med helserelaterte advarsler, sa en talsperson fra EU-kommisjonens avdeling for helse og mattrygghet, ifølge The Guardian.

Den franske avisa Le Parisien har også sådd tvil om bildet på røykpakken er av mannens bein. De hevder det samme bildet ble brukt i en anti-tobakkskampanje i 2017. Altså året før mannen sier bildet ble tatt.

Avisa mener bildet også finnes i en bildedatabase fra 2014. De sier videre at de har kontaktet det aktuelle sykehuset, som ikke kunne bekrefte mannens historie, skriver BBC.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media