Anmeldte overgrep mot barn:

- Sjokkerende høye tall

Antall anmeldte voldtekter av barn har doblet seg i Oslo fra 2020 til 2021. - Vi har fryktet og advart, sier Redd Barna. Nå mener de tida er inne for å ta lærdom.

KRAFTIG ØKNING: Politiet i Oslo har registrert dobbelt så mange anmeldte overgrep mot barn i 2021 som i 2020. Foto: Shutterstock / NTB
KRAFTIG ØKNING: Politiet i Oslo har registrert dobbelt så mange anmeldte overgrep mot barn i 2021 som i 2020. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Da pandemien slo inn og Norge stengte ned i mars 2020, ble det raskt ytret bekymring om hva situasjonen kunne føre til for barn og unge. Frykt for økning av vold i hjemmet og seksuelle overgrep ble frontet fra både organisasjoner, skoler og politi.

Halvannet år etterpå viser statistikken at økningen i anmeldelser knyttet til voldtekt av barn under 14 år har vært enorm i Oslo. Tall Dagbladet har fått tilgang til, viser at antallet så langt i år er nesten dobbelt så høyt som i 2020.

Ser man på politiets statistikk for 2020 og 2021, er økningen på 89,1 prosent - med 104 anmeldelser i år mot 55 i fjor.

Sammenliknet med de foregående årene, er differansen enda større. I 2016, 2017, 2018 og 2019 var tallene henholdsvis 42, 43, 33 og 37.

Vanskelig å forklare

Leder for etterforskningsseksjon seksuallovbrudd i Oslo, Ann Kristin Grosberghaugen, sier til Dagbladet at de to siste årene er preget av pandemitiden med sosial nedstenging og deretter gradvis åpning av samfunnet igjen.

- Det er vanskelig å årsaksforklare tallene, men vi ser en økning i anmeldte voldtektssaker generelt og anmeldt voldtekt av barn under 14 år. En viktig årsak er nok at politiet avdekker flere internettrelaterte saker i dag, enn tidligere, sier Grosberghaugen.

To saker - 100 barn

I flere av de internettrelaterte sakene har det vært avdekket mange fornærmede, som igjen registreres som hver sin unike anmeldelse. I tillegg tror seksjonslederen at mer åpenhet rundt seksuelle overgrep kan ha bidratt til at flere velger å anmelde.

Hvorvidt økningen i anmeldelser av overgrep mot barn konkret kan relateres til pandemien og nedstengningen, er imidlertid vanskelig å slå fast, ifølge politiet.

- En viktig årsak er økningen i internettrelaterte overgrep. De seinere åra har politiet både økt fokus og bedre digitalkompetanse til å avdekke denne type overgrep. Bare i år har etterforskningsseksjonen seksuallovbrudd hatt to saker med til sammen nesten 100 fornærmede barn helt ned 7-års alderen, sier Grosberghaugen.

TILBAKE: Brødrene Ståle og Bjørn beskriver en forferdelig oppvekst. Nå er de tilbake i barndomshjemme på Værøy. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Henning Lillegård. Vis mer

- Har fryktet og advart

Redd Barna var tidlig ute etter at Norge stengte ned, og advarte mot hvordan barn og unge kunne oppleve en økning av vold og overgrep som følge av mindre kontakt med voksne på skole og fritid. Leder for Norgesprogrammet hos organisasjonen, Monica Sydgård, sier tallene man ser fra Oslo er verre enn de hadde trodd.

- Dette var sjokkerende høye tall. Vi har fryktet og advart mot at med et mer nedstengt samfunn, så har barn mistet mange av de trygge arenaene sine. De har også mistet tilgang til trygge voksne og sitt hjelpeapparat. Med mer isolasjon og mer tid til nett, har vi fryktet for at flere barn skal bli utsatt for nettovergrep, sier Sydgård.

- Nå må vi lære

Hun forteller at selv om muligheten til digital hjemmeundervisning har vært positiv, så har den medført økt sårbarhet. Undersøkelser har ifølge Sydgård vist at mange barn har opplevd vold og overgrep under nedstengningen.

- Vi har også fått rapporter som viser at det har vært en økning også under pandemien av seksuelle overgrep. I tillegg til anmeldelsene som kommer til politiet, vet vi at det er store mørketall. Myndighetene må ta dette på alvor, alle barn har rett til å bli beskyttet mot overgrep, slår lederen fast.

Med innføringen av nye corona-tiltak har enkelte skoler allerede gått inn for å ta juleferie tidligere enn planlagt. Sydgård er bekymret over at det skal bli enklere å innføre hjemmeundervisning, og ringvirkningene dette kan medføre.

- Nå må vi lære av hva som skjedde under nedstengningen og virkelig prøve å gi barna en så normal hverdag som mulig, i tillegg til å styrke forebyggendekapasiteten mot overgrep, sier Sydgård.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer