Anmeldte overgrep mot barn:

- Sjokkerende høye tall

Antall anmeldte voldtekter av barn har doblet seg i Oslo fra 2020 til 2021. - Vi har fryktet og advart, sier Redd Barna. Nå mener de tida er inne for å ta lærdom.

KRAFTIG ØKNING: Politiet i Oslo har registrert dobbelt så mange anmeldte overgrep mot barn i 2021 som i 2020. Foto: Shutterstock / NTB
KRAFTIG ØKNING: Politiet i Oslo har registrert dobbelt så mange anmeldte overgrep mot barn i 2021 som i 2020. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da pandemien slo inn og Norge stengte ned i mars 2020, ble det raskt ytret bekymring om hva situasjonen kunne føre til for barn og unge. Frykt for økning av vold i hjemmet og seksuelle overgrep ble frontet fra både organisasjoner, skoler og politi.

Halvannet år etterpå viser statistikken at økningen i anmeldelser knyttet til voldtekt av barn under 14 år har vært enorm i Oslo. Tall Dagbladet har fått tilgang til, viser at antallet så langt i år er nesten dobbelt så høyt som i 2020.

Ser man på politiets statistikk for 2020 og 2021, er økningen på 89,1 prosent - med 104 anmeldelser i år mot 55 i fjor.

Sammenliknet med de foregående årene, er differansen enda større. I 2016, 2017, 2018 og 2019 var tallene henholdsvis 42, 43, 33 og 37.

Vanskelig å forklare

Leder for etterforskningsseksjon seksuallovbrudd i Oslo, Ann Kristin Grosberghaugen, sier til Dagbladet at de to siste årene er preget av pandemitiden med sosial nedstenging og deretter gradvis åpning av samfunnet igjen.

- Det er vanskelig å årsaksforklare tallene, men vi ser en økning i anmeldte voldtektssaker generelt og anmeldt voldtekt av barn under 14 år. En viktig årsak er nok at politiet avdekker flere internettrelaterte saker i dag, enn tidligere, sier Grosberghaugen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer